Diabetul zaharat este o tulburare complexa a metabolismului energetic al organismului (centrala atomo-electrica ce produce energie in organism), care include modificari lipidice (obezitate, grasimi crescute in sange, in ficat si in muschi), glucidice (hiperglicemie, depunearea glucidelor pe proteine) si proteice (consumarea proteinelor – organismul se mananca pe el insusi).

In aceasta boala organismul nu produce sau nu poate utiliza insulina. Insulina este necesara organismului pentru a putea folosi zaharul. Insulina ia zaharul din sange si il introduce in celule. Fara insulina zaharul se acumuleaza in sange si nu intra in celule. Fara zahar, celulele se vor infometa si vor suferi de lipsa de energie. In timp, zaharul crescut acumulat in sange (glicemii mari, hemoglobina glicozilata >7%) va strica ochii, rinichii, nervii, vasele de sange si inima dvs.

Faptul ca ati aflat ca aveti diabet va speriat cu siguranta. Nu intrati insa in panica! Diabetul zaharat este o boala serioasa, dar oamenii cu diabet pot duce o viata lunga, sanatoasa si fericita. Si dumneavoastra puteti, daca va ingrijiti si va informati corespunzator.

Cititi cu atentie informatiile din acest site si veti trai fericiti pana la adanci batraneti, numai insa daca le veti si aplica!

O sa ma vindec vreodata de diabet?

Pe termen lung raspunsul la aceasta intrebare este favorabil. In prezent exista studii in diverse faze de finalizare care imi permit sa estimez ca in 10-15 ani administrarea insulinei nu se va mai face prin injectii ci prin alte metode (inhalator-ca la pacientii cu astm; prin intermediul unui pancreas artificial implantat in corp-in lucru momentan; etc.).

Pe termen scurt singura forma de diabet care se poate vindeca este diabetul gestational. Dupa nastere o femeie diagnosticata cu diabet zaharat poate (si o face frecvent) reveni la valori absolut normale ale glicemiei in afara oricarui tratament pentru diabet. Alteori, aceste valori normale ale glicemiei sunt mentinute cu un simplu regim de diabet. La o nastere viitoare exista o probabilitate foarte mare sa apara diabet de sarcina (gestational). De asemenea, pacienta trebuie urmarita periodic pentru ca riscul de aparitie a unui diabet (tip 1 sau 2) este foarte mare.

In tipul 1 de diabet, la 1-5 saptamani dupa descoperire poate apare o remisie (disparitie) tranzitorie (deci nu tine mult!) a diabetului. Ea poate fi totala, cu valori glicemice absolut normale fara nici un fel de tratament pentru diabet sau partiala, in care necesarul de insulina scade foarte mult, uneori el devenind aproape simbolic. Insulinoterapia este bine sa fie mentinuta insa si la un necesar infim de insulina pentru ca previne instalarea brutala a cetoacidozei la sfarsitul acestei “luni de miere” care este remisia tranzitorie. Remisia tranzitorie dureaza de obicei 1-3 maxim 6 luni. Nu se poate mari in nici un fel prin tratament medical sau nemedical (vraji, etc.) aceasta perioada. Dupa ce dispare remisia tranzitorie, necesarul de insulina creste, ajungind “la normal”.

In tipul 2 de diabet, din pacate evolutia diabetului a inceput de regula cu 5-10 ani inaintea diagnosticului si practic nu se mai poate face nimic in prezent. Evolutia este intr-un singur sens: de la dieta, efort fizic, pastile la insulina (in 10-15 ani). Atentie! Descantecele si leacurile babesti (care sunt uneori vandute ca lecuri de diabet!) nu ajuta, ci fac uneori foarte mult rau, in masura in care pacientul le alege in locul vizitei la medic, diagnosticarii corecte si tratamentului corect, medical.

Informatii suplimentare

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?