Diabetul zaharat cu debut în primele 6 luni de viată poartă denumirea de diabet neonatal și nu trebuie confundat cu diabetul zaharat de tip 1, de care diferă radical. În diabetul zaharat neonatal toate celulele beta pancreatice sunt prezente în insulele Langherhans, dar sunt complet nefuncționale datorită unor mutații genetice, cel mai adesea în canalul de potasiu ATP. Analiza genetică (accesibilă gratuit prin spitalul Elias) poate evidenția mutațiile la acest nivel, cu o consecință terapeutică dramatică pentru pacient deoarece este posibilă în cele mai multe cazuri oprirea insulinoterapiei și trecerea pe antidiabetice orale. Debutul diabetului zaharat la vârsta de 6-12 luni se asociază cu o șansă foarte mica de obiectivare a acestor mutații genetice (aproximativ 1%), marea majoritate a cazurilor fiind diabet zaharat de tip 1.

Diabetul zaharat de tip 1 la copil pune multiple probleme legate de abilitatea copilului de autoîngrijire și autoadministrare a tratamentului, modificările continue ale sensibilității la acțiunea insulinei date de procesul de creștere și diferitele infecții (în general ușoare) din aceasta perioadă, perioada petrecută la grădiniță și apoi la scoală și nu în ultimul rând dificultățile întâlnite în recunoașterea clinică a hipoglicemiei la copilul mic. Este nevoie de o abordare strict individualizată a fiecărui caz în parte, cu un accent deosebit pentru problemele psihologice atât ale copilului, cât și ale familiei în ansamblul ei.

Obținerea celor 8-10 valori de glicemie poate fi ușurată prin purtarea unui senzor de monitorizare continua a glicemiei, care face o glicemiei la fiecare 5 minute din spațiul subcutanat, fără să consume sânge și o transmite apoi la un dispozitiv de afișare, de exemplu un telefon mobil. Folosind aplicațiile potrivite, părintii pot vedea astfel în timp real evoluția glicemiei copilului aflat la depărtare (la grădiniță, la scoală, etc). Administrarea celor 4 injecții de insulină necesare de cele mai multe ori este adesea suplimentată cu încă 2-3 injecții de corecție a unor glicemii prea mari. Pentru a ușura această nevoie de a folosi multiple injecții de insulină se poate folosi o pompă de insulină, care va avea un impact deosebit atât pe echilibrul metabolic, cât și pe confortul psihologic al copilului.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?