Prima pagină » Adulți

Informații despre diabet zaharat la adult

În această pagină puteți afla care sunt principalele probleme întâlnite în diabetul zaharat al adultului. Vom discuta despre cauzele diabetului zaharat si felul in care se pune diagnosticul. Vom trece in revista principalele forme de diabet zaharat (tip 1 si tip 2). Vom discuta despre complicatiile acute si cronice ale diabetului. In final vom vedea care este tratamentul actual al acestei afectiuni. Această pagină conține un rezumat al problematicii abordate, care va fi apoi detaliată în capitole dedicate.

Clasificare și diagnostic

Clasificarea diabetului zaharatDiabetul zaharat este un grup foarte larg de boli, cu sute de subtipuri, toate având în comun hiperglicemia rezultată dintr-o îmbinare variabilă de rezistență la acțiunea insulinei și defecte în secreția acesteia. Aceste sute de subtipuri de diabet pot fi grosier încadrate în unul din următoarele subgrupuri mari: diabet zaharat tip 1, diabet zaharat tip 2, diabet gestațional și diabet secundar. Diagnosticul diabetului zaharat se face diferit în timpul trimestrului 2 și 3 de sarcină la femei comparativ cu trimestrul 1 și în afara sarcinii. Valorile crescute ale glicemiei de dimineață pe nemâncate (a jeun), la 2 ore după ingerarea a 75g de glucoză sau oricând în timpul zilei împreună cu sete intensă și urinat abundent vor pune diagnosticul de diabet zaharat.

Mai nou s-a adăugat în lista de analize care pun diagnosticul și hemoglobina glicozilată. Sunt însă unele situații în care hemoglobina glicozilată nu poate fi utilizată în acest scop (de ex. în sarcină).

Diabet zaharat de tip 1

Diabetul zaharat de tip 1Cel mai adesea diabetul zaharat de tip 1 apare ca o boală autoimună. Asta înseamnă că sistemul imun recunoaște celulele beta pancreatice ca o infecție și se luptă apoi să le elimine. Nu se cunoaște exact ce duce la declanșarea acestui proces de autoimunitate. Dintre multiplele variante de normal ale genelor HLA, asocierea DR3/DR4 conferă un risc semnificativ crescut pentru declanșarea autoimunității. Autoimunitatea poate fi pusă în evidență prin dozarea anticorpilor specifici diabetului zaharat de tip 1 (GAD65, anti insulină, IA2A și ZnT8). În general, primii care apar sunt GAD65 și anti insulină. Apariția ulterioară a anticorpilor IA2A sau ZnT8 la un copil cu anticorpi GAD65 sau anti insulină (sau cu amândoi) are semnificația unei progresii rapide către debutul clinic.

În perioada de autoimunitate celulele beta pancreatice sunt distruse progresiv de către sistemul imun. Această distrugere a lor nu se face cu ajutorul autoanticorpilor, ci prin intermediul unor celule speciale de atac numite limfocite T citotoxice. La momentul debutului clinic mai persistă adesea până la 40% din celulele beta pancreatice.

Diabet zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2Numărul cazurilor noi descoperite anual (incidența) și numărul cazurilor existente (prevalența) de diabet zaharat tip 2 sunt în creștere alarmantă în toată lumea. Obezitatea, sedentarismul și îmbătrânirea populației sunt cauzele principale ale acestui fenomen. Ele au ca modalitate de actiune cresterea rezistentei la actiunea insulinei si scaderea capacitatii de secretie a insulinei. Diabetul zaharat de tip 2 se asociază cu o dublare a riscului de deces. Speranța de viață este afectată cel mai mult atunci când debutul este la o vârstă mai mică (sub 50 de ani). Costurile tratamentului diabetului zaharat de tip 2 și a complicațiilor sale cresc de la an la an și riscă să sufoce sistemul național de sănătate. Reducerea acestor costuri se poate face prin măsuri de prevenție, ce implică promovarea unui stil de viață sănătos.

Diabet zaharat secundar

Diabetul zaharat secundar se referă la unele forme speciale de diabet în care se cunoaște cauza. Uneori diabetul zaharat poate apare consecutiv folosirii unor medicamente și simpla oprire sau înlocuire a lor poate rezolva problema. Unele afecțiuni endocrine pot duce la diabet, iar tratamentul acestor afecțiuni constituie de fapt tratament pentru diabetul zaharat.

Debutul diabetului zaharat

Copil care bea apa multaDiabetul zaharat de tip 1 se prezintă în general la diagnostic cu sete intensa, consum excesiv de apă și scădere în greutate. Dacă simptomele diabetului persistă de mai mult timp se poate adăuga greață și vărsături. Ele sunt adesea simptomele instalării cetoacidozei diabetice. Diabetul zaharat de tip 2 este frecvent depistat în absența oricărui simptom. Acest lucru se întâmplă în condițiile unei supravegheri medicale de rutină de bună calitate a populației. O glicemie întâmplător descoperită peste 125 mg/dl este în acest caz semnalul pentru trimiterea pacientului la diabetolog.

Din păcate efectuarea analizelor medicale în absența unor simptome este rar întâlnită în România. Din acest motiv apar cazurile de diabet tip 2 însoțite de simptome specifice.

Tratamentul diabetului zaharat

Valorile glicemice folosite pentru diagnosticul diabetului zaharat nu sunt potrivite pentru a fi folosite ca ținte de tratament după diagnosticarea acestuia. Tratamentul diabetului are drept fundament modificarea stilului de viață, cu respectarea unei diete sănătoase, promovarea efortului fizic, combaterea fumatului și respectarea orelor de somn. Tratamentul cu insulină trebuie început precoce ori de câte ori are indicație pentru a preveni apariția complicațiilor cronice ale diabetului zaharat. Principiile de tratament urmează recomandările din ghidul ADA (American Diabetes Association).

Complicațiile diabetului zaharat

În funcție de momentul apariției lor, complicațiile diabetului pot fi acute (pot apare oricând după diagnostic) sau cronice (apar după 3-5 ani de evoluție). În funcție de calibrul vaselor afectate, complicațiile cronice pot fi microvasculare (vase mici) sau macrovasculare (vase mari).

Principalele complicații acute sunt următoarele:

 • Hipoglicemia
 • Coma diabetică cetoacidozică
 • Starea hiperosmolară hiperglicemică

Principalele complicații macrovasculare (afectarea vaselor mari) sunt următoarele:

Principalele complicații microvasculare (cu afectarea vaselor mici) ale diabetului zaharat sunt următoarele:

 • afectarea ochiului: retinopatie, cataracta, glaucom
 • afectarea rinichiului (nefropatie): sindrom nefrotic, pierderea de albumina prin urina, insuficienta renala acuta / cronica
 • afectarea nervilor (neuropatie): afectarea nervilor periferici, pierderea masei musculare, paralizia nervilor cranieni, neuropatia autonomica
 • afectarea pielii: infectiile fungice, pioderma gangrenosum, necrobioza
 • afectarea articulatiilor: piciorul Charcot
 • afecatarea gingiilor si a danturii
 • afectarea functiei sexuale
 • afectarea sistemului digestiv: neuropatia autonoma

Piciorul diabetic reprezintă o combinație în proporții variabile de complicații microvasculare și macrovasculare.

Posibilitățile de vindecare a diabetului zaharat sunt limitate

IntelepciunePe termen lung răspunsul la această întrebare este favorabil. Pe termen scurt, singura formă de diabet care se poate vindeca relativ ușor este diabetul gestațional. După naștere, o femeie diagnosticată cu diabet zaharat gestațional poate adesea reveni spontan la valori normale ale glicemiei. La o naștere viitoare există o probabilitate foarte mare sa reapară diabet de sarcină (gestațional). De asemenea, pacienta trebuie urmărită periodic pentru că riscul ulterior de apariție a unui diabet de tip 2 este foarte mare. În tipul 1 de diabet, la 1-5 săptămâni după descoperire poate apare o remisie (dispariție) tranzitorie a diabetului. Uneori insulinoterapia poate fi oprită pentru o perioadă de până la 2 ani. Nu este o vindecare deoarece invariabil diabetul revine, cu necesar de insulină pentru supraviețuire.

În tipul 2 de diabet se poate obține revenirea la normal dacă diagnosticul este foarte aproape de debutul real și există obezitate extremă (morbidă). O scădere rapidă în greutate de 30-40Kg asociată cu un stil de viață sănătos și menținerea apoi a greutății în limite normale poate duce la revenirea în zona de toleranță normală la glucoză.

Atenție! Descântecele și leacurile “băbești” nu ajută. Ele fac uneori foarte mult rău, în măsura în care pacientul le alege în locul vizitelor periodice la medic.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!