Prima pagină » Adulți » Ce este diabetul

Diabetul zaharat este o afecțiune endocrino-metabolică complexă

Ce este diabetul?În această pagină vom încerca să aflăm răspunsul la întrebarea “ce este diabetul?”. Nu este simplu de răspuns. Faptul că ați aflat că aveți diabet va speriat cu siguranță. Nu intrați însă în panică! Diabetul zaharat este o boală serioasă, dar oamenii cu diabet pot duce o viata lungă, sănătoasă și fericită. Și dumneavoastră puteți obține asta dacă vă îngrijiți și vă informați corespunzător. Citiți cu atenție informațiile din acest site și veți trăi fericiți până la adânci bătrâneți, numai însă dacă le veți și aplica!

Ce este diabetul – definiție

Diabetul zaharat este o afecțiune endocrino-metabolică complexă ce afectează profund metabolismul energetic al organismului. El include modificări semnificative lipidice (colesterol și trigliceride mărite în sânge), glucidice (hiperglicemie) și proteice (organismul se mănâncă pe el însuși). În această boală, organismul nu produce sau nu poate utiliza eficient insulina. Insulina este necesară organismului pentru a putea folosi zaharul. Insulina ia zaharul din sânge și îl introduce în celule.

Fără insulina, zaharul se acumulează în sânge și nu poate intra în celule. Fără zahar, celulele se vor înfometa și vor suferi de lipsă de energie. În timp, zahărul crescut în sânge (hiperglicemie cronică) va strica ochii, rinichii, nervii, vasele de sânge și inima dumneavoastră.

Clasificarea diabetului zaharat

Diabetul zaharat poate fi clasificat în 4 mari categorii, după cum urmează:

1. Diabet zaharat de tip 1. În general este caracterizat prin distrugerea autoimună a celulelor beta pancreatice (producătoare de insulină), cu lipsa aproape totală a secreției de insulină.

2. Diabet zaharat de tip 2. În general este caracterizat prin scăderea progresivă a secreției de insulină, pe un fond variabil de rezistență la acțiunea insulinei.

3. Diabet gestațional. Această formă de diabet cuprinde orice tulburare a metabolismului glucidic ce duce la glicemii peste limita superioară a normalului, cu debut sau primă recunoaștere în trimestrul 2 sau 3 de sarcină.

4. Alte tipuri specifice (diabet secundar). Sunt forme de diabet apărute prin alte cauze, în general cunoscute, cum ar fi mutații genetice, boli ale pancreasului exocrin (care secretă enzime digestive), diverse afecțiuni endocrine sau infecții.

Ce este diabetul zaharat de tip 1

Diabetul de tip 1Diagnosticul de diabet zaharat de tip 1 se pune frecvent pe baza unor simptome specifice (sete intensă, deshidratare, consumarea unor cantități mari de apă), care sunt însoțite de o glicemie măsurată oricând pe parcursul zilei ≥200 mg/dl. Pe măsură ce vârsta la debut este mai mare, va crește proporția cazurilor descoperite fără simptome specifice asociate. Uneori el se descoperă întâmplător, la analize făcute de rutină. Cauzele diabetului de tip 1 sunt multiple, dar incomplet elucidate. Diabetul zaharat de tip 1 poate apare la orice vârstă între 6 luni și 100 de ani. Sunt cazuri clare de diabet de tip 1 descoperite prin cetoacidoză la vârste de peste 80 de ani. Motivul pentru care există impresia că această formă de diabet afectează copiii și tinerii este faptul ca până la vârsta de 45 de ani diabetul zaharat de tip 2 este mai rar și în acest fel diabetul de tip 1 iese în evidență.

După vârsta de 45 de ani, crește rapid incidența (număr de cazuri noi pe an) și prevalența (număr de cazuri noi și vechi la acel moment) diabetului zaharat de tip 2. El ajunge să acopere, prin numărul imens de cazuri, diabetul zaharat de tip 1. Cazurile de diabet de tip 1 sunt mult mai mici numeric raportat la cazurile de diabet de tip 2 și nu mai ies în evidență. Se crează astfel falsa impresie că ele nu există. În realitate, incidența diabetului de tip 1 rămâne nemodificată după vârsta de 45 de ani, însă cazurile ajung să fie “diluate” printre masa mare de cazuri de diabet de tip 2.

Ce este diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2Diagnosticul de diabetul zaharat de tip 2 se pune frecvent pe baza unei glicemii a jeun (dimineața pe nemâncate) ≥126 mg/dl, confirmată prin repetare într-o altă zi sau prin dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) cu valori ≥6,5%. Diabetul zaharat tip 2 poate apare la orice vârstă între 10 și 100 de ani, fiind în general extrem de rar până la vârsta de 14 ani. El nu apare în populația pediatrică în absența obezității. La adulți, obezitatea (în special cea abdominală) este considerată printre principalele cauze ale diabetului de tip 2.

Incidența și prevalența diabetului de tip 2 cresc semnificativ odată cu împlinirea vârstei de 45 de ani. Orice persoană care a împlinit această vârstă ar trebui să își verifice periodic (la 3 ani) glicemia a jeun. Ultima cifră a normalului este 99 mg/dl, indiferent de referința de pe buletinul de analize!

Se apreciază că la momentul diagnosticului diabetului zaharat de tip 2 acesta era deja în evoluție de cel puțin câteva luni, poate chiar ani. Perioada prediagnostică medie pentru țara noastră este probabil între 5 și 10 ani.

Tratamentul diabetului zaharat de tip 2 este cel mai adesea cu pastile, cea mai prescrisă substanță activă fiind metformin, disponibil într-o multitudine de preparate comerciale. Unii pacienți au nevoie de tratament cu insulină încă de la diagnostic, fie temporar, fie pe termen lung. Alți pacienți pot avea nevoie de insulină după 5-15 ani de tratament cu pastile. O mică parte din cei cu evoluție de peste 15 ani pot merge toată viața doar cu pastile.

Ce este diabetul zaharat gestațional

Diabetul zaharat la femei insarcinateDiagnosticul de diabetul zaharat gestațional (de sarcină) se pune pe baza rezultatelor obținute în cadrul testului de toleranță la glucoză (cu 75g glucoză) efectuat în săptămâna 24-28 de sarcină. În acest test, orice valoare a glicemiei a jeun ≥92 mg/dl sau la 1h ≥180 mg/dl sau la 2h ≥153 mg/dl se consideră anormală. Este suficientă o singură valoare patologică pentru a pune diagnosticul, fără să fie nevoie de repetarea ei într-o altă zi. Diagnosticul diabetului zaharat în primul trimestru de sarcină se face după criteriile și metodologia valabile în afara sarcinii și nu reprezintă diabet gestațional. El este diabet zaharat de tip 1 sau 2 în evoluție de dinaintea sarcinii și doar descoperit în trimestrul 1 de sarcină.

Diabetul gestațional nu persistă în general dincolo de momentul nașterii, chiar dacă a necesitat insulinoterapie pentru echilibrare, pe durata sarcinii. Dacă se constată însă persistența hiperglicemiei în domeniul diabetului zaharat, conform standardelor din afara sarcinii, această formă de diabet nu mai poartă de acum denumirea de diabet gestațional. El va fi un diabet zaharat de tip 1 sau 2 (sau alte tipuri specifice), după caz.

Tratamentul diabetului zaharat gestațional este cel mai adesea limitat la intervenția pe stilul de viață. Pastilele și unele tipuri de insulină sunt contraindicate în sarcină. Singura intervenție farmacologică permisă oficial este cu anumite tipuri de insulină, pentru care s-a eliberat autorizație de folosire pe parcursul sarcinii.

Ce este diabetul secundar

Diabet zaharat secundarDiagnosticul diabetului zaharat secundar (alte tipuri specifice) se pune prin găsirea unei cauze exacte a diabetului zaharat. Atunci când avem o cauză reversibilă, eliminarea ei poate duce frecvent la dispariția completă a diabetului zaharat (de exemplu în unele boli endocrine). Cunoașterea cauzei oferă uneori posibilitatea alegerii unei opțiuni terapeutice optimizată pentru acea formă particulară de diabet zaharat. Diabetul zaharat de tip 1, 2 sau gestațional reprezintă forme de diabet de cauză necunoscută. Putem discuta foarte mult despre cauzele acestor forme de diabet, dar realitatea este ca nu știm precis cum stau lucrurile.

Scopul centrelor de excelență în diabet este de a recunoște cât mai multe din formele secundare de diabet. În viitor sperăm ca majoritatea formelor de diabet diagnosticate într-un centru de excelență să fie diabet secundar.

Un exemplu foarte sugestiv este cazul diabetului zaharat cu debut înainte de împlinirea vârstei de 6 luni (diabet neonatal). Aici, insulinoterapia introdusă după debutul clinic al bolii (în general cu cetoacidoză) poate fi adesea oprită și înlocuită cu un tratament administrat oral. Se va obține astfel un control metabolic excelent, cu risc practic nul pentru hipoglicemie. De mare interes este persistența efectului pe termen foarte lung (foarte probabil toată viața).

Autor: Dr. Sorin Ioacara

Centru de setări de securitate și confidențialitate

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!