Prima pagină » Adulți » Complicații » Neuropatia diabetică

Neuropatia diabetică este o complicație redutabilă a diabetului zaharat

Un fluture asezat pe un picior gol in iarba sugerând neuropatia diabeticăNeuropatia diabetică poate fi definită ca o complicație cronică a diabetului zaharat ce afectează sistemul nervos periferic. Potrivit Asociației Americane de diabet, șansele ei de apariție sunt de 50% pentru tot restul vieții cu diabet. Dacă viața este însă foarte lungă, aceste șanse pot crește substanțial. Neuropatia este o complicație cronică deoarece este nevoie de minim 5 ani de expunere la hiperglicemie pentru a apărea. Acest lucru este evident în diabetul de tip 1, unde se cunoaște debutul exact al bolii.

Uneori se constată prezența neuropatiei diabetice chiar de la momentul diagnosticului diabetului zaharat. Acest lucru se poate întâmpla în diabetul zaharat de tip 2. Motivul este faptul că debutul diabetului de tip 2 a avut loc în urmă cu peste 5 ani. Diabetul de tip 2 poate evolua mult timp fără simptome. Din acest motiv diagnosticul poate întârzia foarte mult, chiar decade întregi.

Simptomele neuropatiei diabetice

O femeie se tine cu mainile de un picior sugerand durerea din neuropatia diabeticaPrincipalele simptome ale neuropatiei diabetice sunt cele ale afectării fibrelor senzitive de la picioare și ulterior mâini. Uneori, simptomele neuropatiei diabetice sunt motivul prezentării la medic, unde se depistează întâmplător și o glicemie mare. Acest control la medic pentru simptomele neuropatiei este cel care declanșează un lanț de investigații, care pot duce la diagnosticul diabetului zaharat.

Principalele semne și simptome ale neuropatiei diabetice sunt următoarele:

 • amorțeală degete la picioare
 • amorțeală în talpă
 • amorțeală în picior
 • furnicături în degete la picior
 • furnicături în talpă
 • senzație de arsura pe picior
 • durere picior, mai ales de la genunchi în jos
 • amorțeală mâini (palme)
 • senzație de arsură pe palmă
 • furnicături în corp
 • senzație de arsură pe piele în tot corpul
 • slăbiciune musculară
 • lipsă de echilibru

Majoritatea sunt simptome de polineuropatie senzitivă. Se adaugă la acest simptome cele date de neuropatia vegetativă.

Ce fel de nervi sunt lezați în neuropatia diabetică?

Un schelet cu vase si nervi sugerand afectarea nervilor in neuropatia diabeticaNeuropatia diabetică afectează nervii care culeg informații din tot corpul și apoi returnează comenzi specifice către diverse aparate și sisteme ale organismului. De fiecare dată când atingem un obiect, informația despre acest contact este transmisă prin diverși nervi către un centru de comandă (de exemplu creier). Fibrele nervoase care transmit această informație se numesc fibre nervoase senzitive.

La nivelul centrului de comandă se analizează informația recepționată și se ia o decizie de răspuns la ea (de exemplu retragerea mâinii de deasupra focului). Această decizie este apoi transmisă înapoi către diverse aparate sau sisteme ale organismului. Poate fi astfel controlată rapid retragerea mâinii din foc sau frecvența cardiacă la o emoție puternică. Fibrele nervoase care transportă informația privind decizia centrului de comandă către organele efectoare a comenzii se numesc fibre nervoase motorii.

Neuropatia diabetică se referă la afectarea nervilor care transmit informația către centrul de comandă sau înapoi către periferie (senzitive / motorii). Neuropatia diabetică nu se referă la afectarea centrului de comandă. Centrul de comandă aparține sistemului nervos central. Acesta este conectat cu restul organismului prin intermediul nervilor, adică a sistemului nervos periferic.

Clasificarea neuropatiei diabetice

Neuropatia diabetică se clasifică în funcție de localizarea și numărul de nervi afectați:

 1. Neuropatia diabetică periferică cu afectare nervoasă multiplă, difuză
  1. Polineuropatia diabetică periferică simetrică
  2. Neuropatia vegetativă
 2. Mononeuropatia
  1. Neuropatia unui singur nerv (cranian sau extracranian)
  2. Mononeuropatia multiplex
 3. Neuropatia cu afectarea nervilor la rădăcină sau în vecinătatea ei
  1. Poliradiculopatia lombară
  2. Poliradiculopatia toracală

Pentru fiecare din aceste tipuri de neuropatie a fost creat un subcapitol separat.

Polineuropatia diabetică periferică simetrică

Mainile maseaza picioarele sugerand polineuropatia diabetica perifericaPolineuropatia diabetică periferică debutează prin amorțeală la nivelul degetelor de la picioare, ce cuprind treptat toată talpa. “Poli” înseamnă “mai mulți”, adică sunt afectați mai mulți nervi. Termenul de “patie” înseamnă afecțiune, boală. Prin “periferică” se înțelege afectarea nervilor la distanță mare de originea lor (măduva spinării). Termenul “simetrică” arată faptul că intensitatea leziunilor, dar și a simptomelor este similară pe stânga și pe dreapta. Această simetrie nu trebuie să fie perfectă, ci doar să nu existe discrepanțe evidente.

Neuropatia diabetică vegetativă

Un raft de biblioteca plic cu carti sugerand complexitatea din neuropatia diabetica vegetativaNeuropatia vegetativă reprezintă afectarea nervilor care controlează activitatea organelor interne. Acest control se realizează automat, fără ca noi să ne dăm seama de activitatea lui. Din acest motiv, neuropatia vegetativă mai este uneori cunoscută sub numele de “autonomă”. Principalele categorii de neuropatie vegetativă sunt următoarele:

 1. Cardiovasculară
 2. Gastrointestinală
 3. Urogenitală
 4. Sudomotorie
 5. Sindromul de nerecunoaștere a hipoglicemiilor
 6. Pupilară

Neuropatia unui singur nerv

Mononeuropatia diabetică este acea formă de neuropatie diabetică în care este afectat un singur nerv dintr-o anumită regiune a corpului.

Neuropatia rădăcinilor nervilor

Femeie cu durere de spate sugerand poliradiculopatia lombara Poliradiculopatia diabetică se referă la afectarea rădăcinilor nervoase în imediata apropiere a măduvei spinării. Termenul de “radiculo” se referă tocmai la acest aspect al afectării rădăcinii nervoase, în vecinătatea măduvei spinării. Măduva spinării se află în coloana vertebrală. De la ea se formează nervi, care merg apoi peste tot în periferie, inclusiv la nivelul palmelor și tălpilor.

Cauzele neuropatiei diabetice

Un doctor se uita la un telefon pe care scrie "why?" sugerand cauzele neuropatiei diabeticeCauzele neuropatiei diabetice sunt complexe si de aceea sunt tratate într-un capitol dedicat. Pe scurt, principalul factor de risc pentru apariția neuropatiei diabetice este durata de evoluție a bolii. Pe locul doi se află gradul dezechilibrului metabolic așa cum este el evaluat de hemoglobina glicozilată. Expunerea totală la hiperglicemie este dată de produsul dintre nivelul hiperglicemiei și durata ei de acțiune în ani.

Pentru aceeași expunere totală la hiperglicemie, riscul de apariție a neuropatiei diabetice este crescut suplimentar de variabilitatea glicemică. Pentru aceeași hemoglobină glicozilată, leziunile nervoase se produc cu o viteză semnificativ mai mare la cei cu alternanțe rapide de hiperglicemii și hipoglicemii.

Diferența între durerea din neuropatia diabetică și arterită

Un pion negru asezat printre piese albe sugerand diferenta dintre neuropatie si arteritaAtât neuropatia diabetică, cât și boala arterială periferică (arterita) pot fi răspunzătoare pentru apariția durerii la nivelul membrelor inferioare. Diagnosticul corect al sursei durerii este important  deoarece schimbă opțiunile de tratament. Principalele diferențe constau în localizare, trăsături calitative, prezența în repaus, efectul mersului, modificarea în pat. Le vom discuta pe rând în continuare.

Localizare

Durerea din neuropatie este localizată cu precădere la nivelul labei piciorului. Durerea de origine vasculară (ischemică) are tendința să apară în gambe, coapse și mai rar, în zona fesieră.

Trăsături calitative

Durerea din neuropatie este ascuțită, cu origine aparent superficială, cu senzații de amorțeală, dar și de arsură uneori. În schimb, durerea din arterită este persistentă, adâncă, cu originea aparent în profunzime.

Prezența în repaus

Durerea neuropată este frecvent prezentă în repaus. Durerea de origine ischemică, prin proastă circulație arterială apare mai degrabă la mers și dispare în repaus.

Efectul mersului pe jos

Mersul pe jos ameliorează durerea neuropată, dar accentuează sau chiar declanșează durerea vasculară. Mersul pe jos este totuși recomandat celor cu durere de origine vasculară însă cu recomandarea de a se opri înainte de apariția acesteia.

Modificarea la așezarea în pat

Durerea din neuropatia diabetică este agravată de statul în pat, în special seara și pe timpul nopții. Durerea de origine arterială este ameliorată de așezarea în pat, cu picioarele la același nivel sau mai jos față de restul corpului. Ridicarea picioarelor pe mai multe perne ameliorează senzația de greutate în picioare dată de insuficiența venoasă (varice). În schimb, această manevră înrăutățește perfuzia vasculară în zonele afectate de ischemie arterială (arterită).

Prevenirea neuropatiei diabetice

O multime de legume si zarzavaturi sugerand preventia neuropatieiStudiile au arătat că un bun control metabolic poate scădea semnificativ riscul de apariție a neuropatiei diabetice. Efectul este mai mare atunci când glicemiile sunt ținute în ținta individuală în apropierea debutului clinic al diabetului. Primii 10 ani de diabet au un impact de 10 ori mai mare asupra riscului de neuropatie comparativ cu anii următori. Tratamentul intensificat al diabetului are un efect benefic mai mare în diabetul de tip 1 față de cel de tip 2.

Un bun control metabolic înseamnă o hemoglobină glicozilată sub 7% pentru marea majoritate a adulților, în afara sarcinii la femei. Timpul petrecut în normoglicemie (70-180 mg/dl) trebuie să fie de peste 70%. Timpul petrecut în hipoglicemie trebuie să fie de sub 4%. Acești timpi se măsoară în general pe 3 luni folosind statisticile oferite de softul unui senzor de monitorizare continuă a glicemiei.

Principalele modalități de prevenție a apariției neuropatiei diabetice sunt următoarele:

 1. menținerea glicemiilor în ținta individuală
 2. controlul tensiunii arteriale
 3. controlul dislipidemiei
 4. evitarea fumatului
 5. evitarea consumului de alcool

Neuropatia diabetică trebuie căutată anual cu atenție la următoarele categorii de pacienți:

 1. diabet zaharat de tip 1 în evoluție de minim 5 ani
 2. diabet zaharat de tip 2 indiferent de durata de evoluție
 3. prediabet ce asociază semne și simptome sugestive de neuropatie

Tratamentul neuropatiei diabetice

Tratamentul neuropatiei diabetice este unul multifactorial, cu o parte comună și una particulară adresată următoarelor probleme:

 1. Ameliorarea durerii
 2. Îngrijirea preventivă a piciorului
 3. Prevenția căderilor
 4. Tratamentul neuropatiei vegetative cardiovasculare
 5. Tratamentul neuropatiei vegetative gastrointestinale
 6. Tratamentul neuropatiei vegetative genitourinare
 7. Tratamentul neuropatiei vegetative sudomotorii

Informații suplimentare

Puteți afla mai multe informații despre neuropatia diabetică accesând sub-paginile următoare:

 1. Cauzele neuropatiei diabetice
 2. Polineuropatia diabetică
 3. Neuropatia vegetativă
 4. Neuropatia unui singur nerv
 5. Neuropatia rădăcinilor nervilor
 6. Tratamentul neuropatiei diabetice

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!