Prima pagină » Adulți » Complicații » Neuropatia diabetică » Mononeuropatia diabetică

Mononeuropatia diabetică

Un grafiti pe o casa cu o fata de om cu un ochi mai mic sugerand mononeuropatia diabetica“Mono” înseamnă unul singur. “Mononeuropatie” înseamnă afectarea unui singur nerv. Acest nerv afectat de neuropatie poate fi localizat la nivel cranian sau în periferie (extracranian). Afectarea mai multor nervi dintr-o regiune este total diferită de această situație și poartă denumirea de polineuropatie diabetică. Afectarea nervilor care deservesc organele interne în cadrul neuropatiei vegetative este mai degrabă o polineuropatie deoarece sunt afectate de fapt grupuri de nervi.

Mononeuropatia craniană

Principalii nervi cranieni afectați sunt cei care controlează mișcările ochiului. Mononeuropatia unuia dintre ei poate fi răspunzătoare pentru simptome cum ar fi:

  • durere oculară
  • vedere dublă
  • căderea pleoapei

Mononeuropatia periferică

Principala formă de mononeuropatie periferică (extracraniană) se referă la afectarea nervului median la nivelul încheieturii pumnului. Apare în acest caz senzație de amorțeală la nivelul degetelor 1, 2, 3 și jumătatea dinspre degetul 3 a degetului 4. În plus poate apare dificultate în apucarea obiectelor prin scăderea controlului asupra degetului 1, opozabil.

Mai rar, poate să apară la nivelul piciorului mononeuropatia nervului peroneal. Acesta este afectat în zona laterală a gambei și se manifestă prin scăderea semnificativă a controlului asupra labei piciorului.

Mononeuropatia multiplex

Mononeuropatia multiplex reprezintă neuropatia izolată (mononeuropatia) a cel puțin doi nervi. Acești doi sau mai mulți nervi (multiplex) sunt semnificativ diferiți între ei. Cel puțin aparent nu există nicio legătură precisă între ei.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!