Prima pagină » Diabet zaharat la adult » Complicațiile diabetului zaharat » Neuropatia diabetică » Picioare neliniștite

Share this:

Sindrom de picioare neliniștite

picioare neliniștiteÎn această pagină puteți afla informații despre sindromul de picioare neliniștite în diabetul zaharat. Sindromul de picioare nelinistite se intalneste mai ales in diabetul zaharat de tip 2. Daca diabetul este lasat necontrolat pentru o perioada lunga de timp si nivelul de glucoza in sange este ridicat apare o lezare a vaselor mici de sange, vase ce duc substante nutritive si oxigen nervilor periferici. Daca aceste substante nutritive nu mai ajung la nivelul acestor nervi ei sufera deteriorari. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de neuropatie diabetica periferica, despre care am discutat anterior. Aceasta afectiune este frecvent insotita mai ales in stadiile incipiente cu senzatie de furnicaturi si intepaturi in special la nivelul picioarelor. Unele persoane asociaza la aceste tulburari senzoriale asa numitul sindrom al picioarelor nelinistite. El este mai frecvent intalnit la sexul feminin iar frecventa lui creste o data cu inaintarea in varsta.

Simptomele sindromului de picioare neliniștite

Sindromul de picioare neliniștite este o tulburare neurologica caracterizata prin miscari continuue, incontrolabile, senzatii neplacute la nivelul picioarelor. Uneori apare o coplesitoare nevoie de a mișca picioarele. Semnul distictiv al acestei afectiuni este faptul ca atunci cand pacientul se relaxeaza simptomele se activeaza. Miscarea picioarelor amelioreaza discomfortul. Asadar el este intalnit sau se accentueaza mai ales in cursul noptii.

Acesta senzatie de discomfort poate avea diferite grade: de la incomoda, la iritanta si chiar dureroasa. Problema cea mai importanta a acestor pacienti este faptul ca ei nu pot avea un somn odihnitor.

Riscuri și tratament

Netratata aceasta conditie duce la oboseala cronica si epuizare, cu afectarea capacitatii de concentrare, a relatiilor personale, a capacitatii de concentrare la munca si de indeplinire a activitatilor zilnice. In cazuri foarte grave poate duce la depresie. Se cunoaste ca deprivarea de somn duce la o crestere a mortalitatii prin cresterea frecventei de aparitie a bolilor cardio-vasculare. Asadar este foarte important ca aceasta afectiune sa fie recunoscuta la timp si tratata corespunzator.

Tratamentul cu agenţi dopaminergici, opiacee, benzodiazepine şi medicamente anticonvulsivante au fost raportate a îmbunatati tulburarile somatice si calitatea somnului.

Share this:

Autorul acestei pagini este Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!