Prima pagină » Adulți » Complicații » Neuropatia diabetică » Polineuropatia diabetică

Polineuropatia diabetică periferică simetrică

O femeie se tine cu mainile de un picior sugerand durerea din neuropatia diabeticaPolineuropatia diabetică periferică simetrică este cea mai frecvent întâlnită formă de neuropatie. Cauzele acestei neuropatii diabetice sunt metabolice și vasculare. Din acest motiv, simptomele ei sunt în general similare și pe stânga și pe dreapta. Spre deosebire de neuropatia vegetativă, fibrele nervoase lezate aici sunt cele care vin de la piele și tendoane. Potrivit WebMD, până la 70% din pacienții cu diabet vor ajunge la un moment dat să dezvolte neuropatie diabetică.

Diagnosticul de polineuropatie diabetică

Un stetoscop pe un suport medical maro de piele sugerând diagnosticul polineuropatiei diabeticeDiagnosticul de polineuropatie diabetică periferică este unul pur clinic. Nu este nevoie să se facă teste electrofiziologice, cum ar fi viteza de conducere nervoasă pentru a se pune acest diagnostic. Simpla prezență a unei combinații de semne și simptome sugestive pentru neuropatie va pune diagnosticul, în prezența diabetului zaharat.

Dificultăți în precizarea diagnosticului pot apare atunci când prezentarea este atipică. Doar acești pacienți trebuie trimiși la un consult de neurologie pentru precizarea diagnosticului. Principalele categorii de pacienți cu diabet la care se impune trimiterea la neurologie pentru diagnosticul neuropatiei sunt următoarele:

 1. Asimetria evidentă a semnelor și simptomelor neuropate
 2. Preponderența afectării motorii față de cea senzitivă la momentul debutului
 3. Evoluția foarte rapid progresivă a semnelor și simptomelor neuropate

Clasificare

În funcție de tipul de fibre nervoase afectate, polineuropatia diabetică periferică simetrică se poate subclasifica în:

 1. senzitivă
 2. motorie
 3. senzitivo-motorie

Cu foarte mici excepții (la nivel cranian), majoritatea nervilor conțin atât fibre senzitive, cât și motorii. În cadrul fiecărui nerv pot fi afectate fibrele nervoase subțiri, groase sau amândouă. Fibrele nervoase subțiri duc informații legate de atingerea ușoară, durere și temperatură. Cele groase sunt responsabile pentru vibrații și poziția în spațiu a segmentelor corpului.

Polineuropatia diabetică periferică simetrică senzitivă

Doi cactusi sugerand polineuropatia diabetica senzitivaPolineuropatia diabetică periferică simetrică senzitivă este cea mai frecventă formă.  Ea se caracterizează prin leziuni difuze ale fibrelor nervoase ce aduc informații senzitive către centrul de comandă. Informațiile senzitive de la senzorii din piele pot fi tactile fine, de presiune, vibrații, dureroase și termice (cald sau rece). Senzorii din mușchi și tendoane transmit informații despre poziția în spațiu a segmentelor corpului.

Semnele și simptomele polineuropatiei diabetice senzitive

Semnele și simptomele polineuropatiei diabetice simetrice senzitive pot fi de două feluri:

 • pozitive
 • negative

Cele negative sunt legate de pierderea unor fibre nervoase, iar cele pozitive de creșterea excesivă a activității fibrelor nervoase rămase. Scăderea sensibilității tactile este un semn negativ important. Principalele simptome pozitive sunt următoarele:

 • amorțeală
 • furnicături
 • înțepături
 • arsură
 • senzație neplăcută la atingerea ușoară
 • durere

Inițial apare o scădere ușoară a sensibilității la nivelul degetelor de la picioare. Ea progresează apoi la nivelul tălpilor. Această scădere a sensibilității poate trece ușor neobservată de către pacient. Treptat apar la nivelul tălpilor senzații ciudate de furnicături, amorțeală, ca un curent electric. În timp, acestea cuprind toată laba piciorului și urcă până la nivelul gleznei.

Pacientul descrie adesea că simte că merge ca pe niște pernuțe. tardiv, amorțeala de la nivelul picioarelor se poate transforma în senzație de arsură. rareori aceasta poate progresa până la a cuprinde tot corpul.Toate aceste simptome se accentuează seara și în timpul nopții. Din acest motiv pot interfera cu somnul. La acest moment de evoluție există concomitent și o scădere a sensibilității termice (întâi la cald) și la atingerea dureroasă.

După mai mulți ani de evoluție, aceste simptome se pot extinde deasupra gleznei, cuprinzând și gamba. La acest moment semnele și simptomele neuropatiei încep să apară și la nivelul palmelor. Afectarea neuropată a fost inițial “în ciorap”, devenind ulterior și în “mănușă”. Evoluția pe termen lung este cu accentuarea simptomelor, care capătă un caracter de înțepătură sau durere “vie”, sfâșietoare. Unii pacienți descriu senzații persistente de arsură extinsă spre genunchi și pe trunchi.

Polineuropatia diabetică periferică simetrică motorie

O macheta cu muschii gleznei sugerand polineuropatia diabetica motoriePolineuropatia diabetică periferică simetrică motorie se caracterizează prin leziuni ale fibrelor nervoase motorii. Ea apare în general mai târziu în evoluția unei polineuropatii simetrice periferice. Aceste fibre nervoase pleacă de la centrul de comandă (creier sau măduva spinării) și ajung oriunde este nevoie în periferie. Această formă de neuropatie debutează cu scăderea capacității de a ridica degetul mare de la picior în sus. Urmează apoi extinderea la laba piciorului care este mai dificil de ridicat.

În timp, apare o reducere treptată a tonusului muscular la nivelul tălpilor. Atrofierea ușoară a musculaturii locale duce la mici deformări ale tălpii piciorului. În acest fel pot apare zone de presiune crescută plantară la mers. În aceste zone pielea se îngroașă și apare o bătătură (calus plantar). În asociere cu scăderea sensibilității locale prin afectarea nervilor senzitivi, calusul plantar (bătătură) se poate transforma într-o rană deschisă (ulcer plantar).

Netratată, polineuropatia diabetică periferică simetrică motorie poate duce la deformări severe ale tălpii. Pot astfel apare “degete în ciocan” sau “picior  Charcot“.

Polineuropatia diabetică periferică simetrică senzitivo-motorie

Talpi uscate cu platfus, alb-negru, sugerand polineuropatia diabetica senzitivo-motoriePolineuropatia diabetică periferică simetrică senzitivo-motorie asociază leziuni atât ale fibrelor nervoase senzitive, cât și motorii. Afectarea neuropată pur motorie este rară. Cel mai adesea afectarea motorie se adaugă după mai mult timp de evoluție a unei polineuropatii periferice simetrică senzitivă.

În plus față de lucrurile descrise anterior poate apare nesiguranță la mers. Această lipsă parțială de echilibru apare prin alterarea transmiterii informației senzitive din mușchi și tendoane, dar și a celei motorii către ele. Centrul de comandă află mai greu poziția actualizată în spațiu a diverselor segmente ale corpului și realizează mai greu corecțiile necesare reechilibrării. Pacientul descrie uneori această senzație ca fiind “ușor beat”.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!