Prima pagină » Adulți » Complicații » Neuropatia diabetică » Poliradiculopatia diabetică

Poliradiculopatia diabetică afectează coloana lombară și toracală

Femeie cu durere de spate sugerand poliradiculopatia lombara

Poliradiculopatia diabetică este o formă de neuropatie în care este afectată porțiunea inițială a nervilor ce pleacă din coloana lombară și toracală. Atunci când se strică coloana vertebrală poate apare o compresie asupra unui nerv, cu simptome specifice teritoriului deservit de acel nerv. Acest diagnostic de hernie de disc se confirmă pe RMN. În cazul unor dureri importante, mai ales însoțite de slăbiciune musculară se impune efectuarea unei operații chirurgicale.

Aceleași simptome ca în cazul unei hernii de disc poate să apară din cauza diabetului în absența unui defect anatomic legat de coloana vertebrală. În acest caz diagnosticul nu este de hernie de disc, ci de poliradiculopatie. Această poliradiculopatie poate afecta fie zona toracală, fie zona lombară.

O diferență față de hernia de disc este faptul că sunt afectați simultan nervi de la mai multe nivele vertebrale. Poliradiculopatia diabetică nu poate fi rezolvată prin operație deoarece nu sunt defecte anatomice de corectat.

Poliradiculopatia lombară

3 garoafe sunt prinse de pantaloni in zona lombara a unei femei cu spatele gol sugerand poliradiculopatia lombaraPrincipalele simptome ale poliradiculopatiei lombare sunt durere cu debut acut la baza piciorului (coapsă). Ea este urmată relativ rapid de instalarea unei slăbiciuni musculare. În timp scade semnificativ masa musculară a zonei afectate. Din acest motiv această formă de neuropatie se mai numește și amiotrofie diabetică. Particula “a” înseamnă “fără”. Termenul “mio” se referă la mușchi, iar “trofie” înseamnă “bună creștere”.

Simptomele apar în mod caracteristic doar pe o singură parte. Zona similară de pe partea opusă poate fi afectată uneori după vindecarea zonei implicate inițial, fie imediat, fie după câteva luni. Frecvent pacienții raportează și o scădere neintenționată în greutate.

Boala progresează câteva luni și apoi regresează spontan. Recuperarea este de obicei parțială, nu totală. Nu există un tratament eficient al acestei afecțiuni.

Poliradiculopatia toracală

Spate de barbat cu mainile inclestate pe umeri sugerand poliradiculopatie toracalaDeși mai rar întâlnită, poliradiculopatia toracală este similară cu cea lombară în privința etiopatogeniei (felul cum apare). Ceea ce diferă semnificativ sunt simptomele. Pacienții cu această afecțiune au durere abdominală importantă. Ea este adesea “în bandă” sau “în bară”. Înainte de consultul neurologic au fost foarte probabil efectuate multiple investigații gastroenterologice fără un rezultat concludent.

Poliradiculopatia toracală se asociază frecvent cu multiple alte forme de neuropatie diabetică simetrică sau asimetrică (de exemplu mononeuropatii ale membrelor superioare).

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!