Prima pagină » Adulți » Complicații » Piciorul diabetic » Bătături în talpă

Apariția de bătături în talpă la un pacient cu diabet nu trebuie ignorată

Bataturi in talpaÎn această pagină puteți afla riscurile la care se expun pacienții cu bătături în talpă și ce trebuie făcut în acest caz. Calusul plantar reprezintă o formă zona de bătături în talpă caracterizată printr-o îngroșare a pielii. Treptat ea devine dura, se poate crăpa și eventual infecta. El in orice loc la nivelul pielii, ca urmare a unor forte de frecare de intensitate medie, ce actioneaza repetitiv si pe o perioada lunga de timp. De exemplu, oamenii dezvolta adesea calusuri pe degetul mijlociu, al mainii dominante, datorita traumatismului repetitiv realizat de instrumentul cu care scrie. Cel mai frecvent il gasim pe zonele de presiune inalta de la nivelul piciorului, ca urmare a contactului repetat in timpul mersului. Aici el poate anunta aparitia piciorului diabetic. Daca fortele de presiune sau de frecare sunt de intensitate mare si actioneaza brusc, calusul nu are suficient timp sa se formeze. In locul respectiv poate sa apara o leziune ca o veziculă („basici”) ce apar mai ales cand purtam un patof nou sau unul incomod.

Cum apar bătături în talpă

Apariția de bătături în talpă (calus) reprezinta un mecanism de aparare al organismului impotriva factorilor traumatici. Cel mai frecvent calusurile nu provoaca probleme. Atunci cand bătăturile în talpă sunt ignorate si nu sunt tratate la timp ele se ingroasa si se crapa. Acest lucru poate duce la aparitia unei ulceratii ce se poate infecta.

Calusul se formeaza prin acumularea de keratinocite diferentiate (celulele epiteliale mature ale pielii) în straturile periferice, terminale ale pielii care mor. Desi sunt moarte aceste celule sunt foarte rezistente la actiunea factorilor mecanici si chimici. Aceasta se datoreaza retelelor extinse, alcatuite din proteine si filamente intermediare hidrofobe de keratina care contin multe legaturi disulfidice. Exista si stari patologice in care pot apare bătături în talpă fara sa existe o forta de frecare / presiune repetitiva. Aceasta boala se numeste hiperkeratoza si poate avea o multitudine de cauze.

Calusul la persoanele cu diabet apare mult mai des si se formeaza mult mai repede. Diabetul afecteaza capilarele mici de la nivelul piciorului. Datorita acestui lucru majoritatea persoanelor cu diabet au o circulatie deficitara la nivelul membrelor inferioare. Acest lucru inseamna o vasculariatie deficitara a pielii la care nu mai ajung suficiente substante nutritive. Cele mai afectate sunt celulele statului periferic / terminal al pielii care vor prezenta un turnover accelerat. Astfel aceste celule care mor mult mai repede se vor acumula cu aparitia in final a calusului.

Factori de risc pentru bătături în talpă

Calusul este intalnit frecvent la persoanele cu diabet, fara puls periferic, la pedioasa sau tibiala posterioara. Riscul pentru bataturi in talpa este de asemenea crescut la persoanele cu afectare nervoasa periferica, neuropatie periferica si la persoanele cu deformari ale piciorului, de exemplu „degetele ciocan”.

Artropatia Charcot sau „piciorul Charcot” este aproape invariabil asociata cu aparitia de bătături în talpă. Toate aceste lucruri pot creste riscul dumneavoastra de a dezvolta ulcer al piciorului diabetic. De multe ori aceste bataturi sunt dureroase atunci cand se exercita o presiune la nivelul lor. Ele pot fi indepartate chirurgical, dar de cele mai multe ori reapar.

Prevenția apariției de bătături în talpă

Este mult mai usor sa prevenim aparitia calusului decat sa il tratam. Calusul poate sa dispara atunci cand fortele de presiune/frecare sunt indepartate sau minimalizate. Trebuie sa purtam o incaltaminte comoda, potrivita marimii si formei piciorului. Medicul va poate sfatui sa putati incaltaminte terapeutica sau insertii. 

Daca nu este indepartat calusul se ingroasa, se crapa si se poate transforma in cele din urma intr-o ulceratie, ce se poate infecta. Nu incercati niciodata sa va taiati singuri bataturile sau calusul format. De asemenea, nu incercati sa indepartati calusul sau bataturile cu substante chimice, deoarece aceste substante va pot provoca arsuri.

Intrebati medicul dumneavoastra curant in legatura cu tratamentul calusului si al bataturilor. Folosirea unei pietre ponce, in fiecare zi, dupa ce v-ati spalat pe picioare, va poate ajuta sa preveniti dezvoltarea calusului. Dati cu o lotiune hidratanta imediat dupa ce ati folosit piatra ponce. Persoanele cu circulatie sangvina periferica deficitara, trebuie sa isi examineze zilnic picioarele.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!