Prima pagină » Adulți » Diabet tip 1

Principalele aspecte ale diabetului zaharat de tip 1 la adult

Tratamentul cu insulinaAcest capitol prezinta pe scurt cele mai importante aspecte ale diabetului de tip 1 la adult. Descrierea pe larg a acestora se afla in capitolul dedicat diabetului de tip 1 la copil. Diabetul zaharat tip 1, cunoscut si sub denumirea de diabet insulinodependent este o forma de boala care se înregistreaza în aproximativ 10% din persoanele cu diabet din tara noastra. Ea se caracterizeaza printr-o lipsa totala a secretiei de insulina, debut relativ brusc cu simptome evidente (urinat des, sete continua, cresterea poftei de mancare, slabire) si tendinta la cetoacidoza (glicemie mare + prezenta cetonelor in sange + acidoza). Aceasta forma de boala poate fi întâlnita la toate vârstele, dar caracterizeaza mai ales pacientii la care boala debuteaza sub 30 ani. Sub aceasta vârsta aproape toti pacientii sunt insulino-dependenti. Cauzele diabetului de tip 1 sunt inca neelucidate, dar un risc genetic este cu siguranta prezent.

Varsta la debut

Diabetul zaharat de tip 1 este o afectiune ce poate apare la orice varsta, dar in special la copii. Dupa varsta de 30 de ani este din ce in ce mai greu de a face diferenta fata de un diabet de tip 2. S-a observat totusi ca diabetul de tip 2 debutat la 30-40 ani, desi initial poate fi tratat cu pastile va ajunge sa fie tratat ulterior cu insulina, uneori dupa doar 2-3 ani de evolutie, sugerand mai degraba un diagnostic de diabet de tip 1 cu evolutie blanda (forma LADA).

Subclasificare

Diabetul zaharat de tip 1 poate fi de doua feluri:

  1. prin mecanism autoimun
  2. prin mecanism necunoscut (idiopatic)

Atunci cand mecanismul este autoimun vor apare in sangele pacientilor afectati o serie de anticorpi speciali. Acesti anticorpi pot apare cu ani sau luni inainte de aparitia debutului clinic a diabetului de tip 1. Riscul de aparitie a diabetului de tip 1 creste cu numarul de anticorpi gasiti a fi prezenti in sangele unui subiect aparent normal. Daca toti patru anticorpii sunt prezenti, riscul pentru urmatorii 8 ani este de aproximativ 90% (scade la 70% pentru trei anticorpi prezenti).

Atunci cand mecanismul de aparitie a diabetului de tip 1 nu este cunoscut spunem ca diabetul este idiopatic. Este posibil sa fi existat un mecanism autoimun, care nu mai poate fi pus in evidenta la momentul testarii. Cercetarile continua in acest domeniu si anii ce vor urma vor aduce cu siguranta noi informatii.

Simptome

Sete intensa

Diabetul zaharat de tip 1 poate apare la orice varsta, dar este specific copiilor si adultilor tineri, pana in 30 ani. Simptomele de hiperglicemie sunt similare pana la un punct cu cele din tipul 2 de diabet. Pe scurt este vorba de sete intensa, consumul mare de apa (frecvent 6-8 litri/zi), scaderea in greutate (4Kg in doua saptamani), ameteala, oboseala, tulburari de vedere. Instalarea si evolutia lor este relativ rapida, de obicei pe durata a 2-3 saptamani. Daca se intarzie testarea glicemiei si implicit vizita la doctor pot apare respiratie adanca, cu miros de mere acre. Aceasta modificare anunta instalarea cetoacidozei diabetice.

In lipsa tratamentului respiratia devine din ce in ce mai ampla, cu miros de acetona, insotita de oboseala acceptuata si in final chiar pierderea cunostintei (coma diabetica cetoacidozica). Aceasta constituie o urgenta medicala! Nu lasati pentru mai tarziu testarea glicemiei. Daca se inregistreaza o glicemie mai mare de 100 mg/dl dimineata pe nemancate va recomand o vizita la medic pentru investigatii suplimentare.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!