Prima pagină » Adulți » Diabet tip 1 » Cum apare diabetul de tip 1

Mecanismele prin care se declanseaza diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1Acest capitol prezinta felul in care celulele beta pancreatice, secretoare de insulina ajung sa fie distruse de catre sistemul imun. Vom intelege impreuna cine este de vina si cum ajunge un om sanatos sa aiba nevoie de insulina pentru supravietuire. Evolutia pana la diagnosticul diabetului zaharat de tip 1 este intinsa pe ani de zile. Viitorul pacient cu diabet zaharat tip 1 se naste in marea majoritate a cazurilor sanatos dar cu o constelatie de gene, mostenite de la parinti, bunici si strabunici, care predispun la dezvoltarea diabetului. Peste acestea intervin de-a lungul vietii factorii de mediu, cum ar fi: virusuri, factori din alimentatie, factori care modifica sensibilitatea la insulina (precum pubertatea, castigul in greutate), stressul psihic major, substante toxice. Acesti factori de mediu declanseaza la nivelul organismului, pe un fond genetic susceptibil, un proces prin care sistemul imunitar propriu distruge celulele beta producatoare de insulina de la nivelul pancreasului.

Acest capitol va prezenta felul in care celulele beta pancreatice secretoare de insulina ajung sa fie distruse de catre sistemul imun. Vom intelege impreuna cine este de vina si cum ajunge un om sanatos sa aiba nevoie de insulina pentru supravietuire.

Sistemul imun

Sistemul imunitar reprezinta sistemul de aparare al omului impotriva substantelor straine ( virusi, paraziti, bacterii) pe care, in mod normal, incearca sa le indeparteze. In plus distruge si structuri proprii cu modificari anormale precum celule tumorale, celule cu defecte sau celule moarte. Orice substanta straina care patrunde in organism se numeste antigen si declanseaza producerea unor anticorpi, care neutralizeaza sau distrug antigenele.

Anticorpii

Anticorpii sunt produsi de o anumita clasa de globule albe (leucocite), principalele celule care participa la reactia de aparare a organismului. Din aceasta clasa de celule fac parte: neutrofilele, macrofagele care inglobeaza agentii patogeni (purtatori de antigene) si limfocitele care sunt de doua feluri, T si B, acestea din urma producand anticorpi.

Principalii anticorpi ce apar in sange in diabetul de tip 1 sunt urmatorii:

  1. Anti GAD65 (GAD65Ab). Sunt prezenti la 70-80% din copiii cu diabet de tip 1 la debut si persista apoi pentru mai multi ani. Apar mai frecvent la varste mai mari. Sunt prezenti si la 1% din populatia generala fara diabet.
  2. Anti IA-2/IA-2beta (IA-2Ab). Sunt prezenti la 60-70% din copiii cu diabet de tip 1 la debut. Apar mai frecvent la varste mai mici. Sunt prezenti la <1% din populatia generala fara diabet.
  3. Anti insulina (IAA). Sunt prezenti mai ales la varste mai mici. Pot apare la orice pacient care a primit insulina din exterior.
  4. Anti transportor de zinc (ZnT8Ab). Sunt prezenti la 60-80% din pacientii cu diabet de tip 1 la debut. Apar mai frecvent la varste mai mari. Sunt prezenti la 2% din populatia generala fara diabet.

In diabetul zaharat de tip 1 sistemul imun confunda celule beta producatoare de insulina, de la nivelul pancreasului, cu ceva strain organismului si declanseaza un proces de distrugere a lor, proces numit autoimun, adica impotriva unor structuri propri organismului.

Predispozitia genetica

Predispozitia genetica s-ar materializa in „scaparea” in sange a unor limfocite T autoreactive, incapabile sa recunoasca unele elemente ale celulelor beta pancreatice ca fiind ale organismului, devenind in acest fel antigene. Odata declansat procesul distructiv autoimun, vor fi antrenate macrofage, care elibereaza substante care distrug celulele beta pancreatice si limfocite B care vor elibera autoanticorpi. Astfel la 70-80% din persoanele care vor dezvolta diabet sau la cei care sunt la inceputul bolii pot exista in sange autoanticorpi indreptati impotriva unor antigene din celulele beta: IAA, GAD 65, IA-2, ZnT8.

Cine distruge celulele beta pancreatice?

Defecte ale celulei beta pancreaticeCelulele beta pancreatice sunt omorate de niste celule numite limfocite T citotoxice. Este absolut normal ca limfocitele T citotoxice sa existe in organismul nostru si indeplinesc aici rolul de a ne apara de infectii, adica fac parte din sistemul imunitar. Ceva se intampla si brusc aceste celule uita ca celulele beta pancreatice sunt ale noastre si trebuie aparate de inamici si din contra, devin ferm convinse ca ele sunt de fapt un invadator al organismului, o bacterie ucigasa si din celule ce trebuie aparate devin astfel cel mai important dusman.

Exista si niste anticorpi indreptati impotriva celulelor beta, (anticorpi antiinsulari, anti-GAD), dar s-a dovedit clar in prezent ca ei nu le fac absolut nimic acestora, ci sunt pur si simplu un “martor inocent” al luptei care se da intre celulele T citotoxice si noul lor inamic, celula beta pancreatica.

Care este cauza pentru care celulele T citotoxice sa creada ca celulele beta pancreatice sunt inamicul public nr. 1? In primul rand exista o susceptibilitate, o tendinta mostenita de la parinti, bunici, strabunici si strastrabunici de a “lua teapa”, a fi pacaliti irecuperabil de acel ceva care zapaceste celulele T citotoxice in asa masura incat sa creada ca ceva propriu organismului este de fapt strain si rau.

Cine pacaleste celulele T citotoxice?

Daca as sti cu siguranta v-as spune si voua si as lua si premiul Nobel. Asa ca o sa dau un raspuns evaziv: FACTORI DE MEDIU. Si din acest moment incepem sa ne dam cu presupusul….Totusi exista si un sambure de adevar. Ganditiva ca in ultimii 100 de ani diabetul de tip 1 a crescut ca pondere astronomic, in conditiile in care baza genetica, materialul care se mosteneste nu s-a schimbat semnificativ (este nevoie de mii de ani pentru astfel de modificari genetice). Ceea ce s-a modificat la fel de “astronomic” sunt FACTORII DE MEDIU. Plauzibil.

Care sunt factorii de mediu ce corup celulele T citotoxice sa distruga celulele beta pancreatice? Greu de spus cu siguranta pentru ca intre momentul in care actioneaza ei si aparitia simptomelor de boala trece mult timp, chiar ani de zile si e usor sa te pacalesti. Totusi nu suntem nici noi asa de neajutorati si incet, incet am vazut ca sunt cateva lucruri care se tot repeta la cei care fac diabet de tip 1, si anume: infectii virale, factori alimentari si nutritionali, nitriti, nitrati, nitrozamine, etc.

Modificari metabolice in diabetul de tip 1

Pe masura ce celulele beta pancreatice sunt distruse in organism apar modificari datorate lipsei de insulina, rolul acesteia fiind unul foarte important: insulina introduce glucoza in celule pentru a produce energie. Prin urmare, in lipsa insulinei glucoza nu va mai patrunde in celule si se va acumula in sange (hiperglicemie).

Glucoza

Glucoza in exces se elimina pe la nivelul rinichilor si aceasta antreneaza si eliminarea apei din organism, astfel ca prin urina se elimina o cantitate mare de apa (3-15L/zi) si apare senzatia permanenta de sete. Alte simptome care apar datorita pierderii de cantitati crescute de lichide si electroliti sunt crampe in membrele inferioare, astenie fizica si psihica intensa. De asemenea apare scaderea ponderala in timp relativ scurt in ciuda consumului crescut de alimente tot din cauza lipsei insulinei din organism.

Grasimile

Pentru a produce energie celulele din organism, nemaiputand utiliza glucoza, vor folosi grasimile din depozitele adipoase. Prin utilizarea grasimilor ca noua sursa de energie, se produc substante numite cetone, care se acumuleaza in organism si acidifica sangele ( cetoacidoza). Simptomele cetoacidozei sunt respiratie profunda, cu un miros caracteristic, de mere fermentate (prin acumularea acetonei), scaderea poftei de mancare, greata, varsaturi, dureri abdominale mergand pana la pierderea cunostintei ceea ce inseamna coma diabetica.

In concluzie este de preferat ca momentul descoperii bolii sa fie cat mai precoce pentru ca modificarile suferite de organism, datorate lipsei de insulina, sa fie minime si pentru o evolutie ulterioara favorabila a diabetului zaharat tip 1, cu cat mai putine complicatii.

Cand incepe diabetul de tip 1?

Diabetul zaharat de tip 1 incepe atunci cand celulele secretoare de insulina de la nivelul pancreasului incep sa fie distruse. Procesul de distructie este parcurs mai rapid sau mai lent astfel ca pana la momentul cresterii glucozei in sange peste limitele normale (hiperglicemie), pot sa se scurga luni sau ani de zile.

Acumularea glucozei in sange la un nivel la care determina simptome se instaleaza atunci cand din totalul de celule beta pancreatice care secreta insulina au mai rămas doar 10-20%. Intervalul intre alterarea glicemiei a jeun si aparitia simptomelor specifice diabetului de tip 1 este de regula de 1-2 ani. Dar de cele mai multe ori perioada simptomatica datorata epuizarii resurselor de insulina determina prezentarea la medic, acesta fiind momentul diagnosticarii diabetului de tip 1.

Prin urmare, perioada de la debutul simptomelor pana la momentul diagnosticului este relativ scurta, în medie de 3 săptămâni dar boala începe insa cu ani de zile în urma…

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!