Prima pagină » Adulți » Diabet tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 apare în special în prezența excesului ponderal

Diabetul zaharat de tip 2În această pagină puteți găsi o sinteză a principalelor probleme din diabetul zaharat de tip 2. Diabetul zaharat de tip 2 este principala formă de diabet după împlinirea vârstei de 30 de ani. Apare în special pe fondul obezității, adică a rezistenței la acțiunea insulinei. Indiferent cât de mare este rezistența la acțiunea insulinei, diabetul zaharat de tip 2 nu poate apare în absența unui deficit concomitent al secreției de insulină.

Altfel, secreția de insulină poate crește nelimitat, până când devine potrivită pentru gradul de rezistență la acțiunea insulinei și glicemia rămâne normală. Diabetul de tip 2 este caracterizat prin scaderea progresiva a functiei celulelor secretoare de insulina, care incepe cu multi ani inainte de debutul simptomatic al bolii.

Daca initial scaderea functiei celulelor secretoare de insulina este discreta si exista posibilitatea din partea lor de a compensa rezistenta la insulina, cu timpul aceasta capacitate de compensare se pierde treptat datorita declinului progresiv al secretiei de insulina din aceste celule.

Diabetul nu doare initial, cel putin pentru cativa ani. Glicemiile mari repetate contribuie insa la instalarea complicatiilor. De aceea este necesara mentinerea valorilor glicemiilor cat mai aproape de normal pentru a evita sau intarzia momentul aparitiei complicatiilor diabetului.

Cat de des apare diabetul de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 este o boala cronica foarte raspandita. Ea afecteaza aproximativ 6% din populatia de peste 20 de ani. Se estimeaza ca in 2010 erau 285 milioane de pacienti cu diabet in intreaga lume. Numarul lor va creste cu peste 50% in urmatorii 20 de ani si se va apropia treptat de cifra de 500 de milioane. Riscul pentru diabetul de tip 2 variaza insa foarte mult in functie de diversi factori, dar în special excesul ponderal.

Motivele pentru care ne îngrășăm

De ce ne ingrasamEpidemia actuală de obezitate este explicată prin dezechilibrarea balanței din aportul și consumul de energie. Excesul rămas la sfârșitul zilei va fi inevitabil depozitat. Motivele acestui dezechilibru sunt de ordin genetic, mediu înconjurător, comportament individual (inclusiv alimentar) și factori hormonali. Cei mai importanți factori de risc modificabili sunt sedentarismul, modul în care facem alegerile alimentare, impactul reclamelor asupra comportamentului ulterior și integrarea fenomenului de globalizare în viața personală.

Căi mai puțin cunoscute implicate în procesul de îngrășare sunt reprezentate de variante genetice de risc, modificări ale felului în care este citit codul genetic, influența unor substanțe comune din mediu asupra echilibrului hormonal, interacțiuni între sistemul nervos și cel endocrin și modificări în profilul bacterian de la nivel intestinal. Solutia este o dietă echilibrată, bogată în legume și zarzavaturi și săracă în dulciuri și alte zaharuri simple (fără vitamine).

Exista mai multe feluri de diabet tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 nu este la fel pentru toti. Inca de la debut se poate observa o mare diversitate in semne, simptome si tratament, desi denumirea bolii este aceeasi.

Exista doua mari clase de diabet de tip 2. Prima ar fi cea a oamenilor grasi, ce nu fac miscare, cu varsta in general mai mare si reprezinta 85% din cazuri. A doua clasa este cea a oamenilor cu greutate normala sau la limita de sus a normalului, care fac miscare obisnuita, sunt in general mai tineri si reprezinta 15% din cazuri (cu mentiunea ca la unii se va dovedi ca au alt tip de diabet si procentul poate scade astfel la 10%).

Cum apare diabetul de tip 2

Deficitul de secretie de insulina si insulinorezistentaExista doua mari fenomene in aparitia si progresia bolii: rezistenta la actiunea insulinei si deficitul de secretie al insulinei. Rezistenta la actiunea insulinei inseamna pe scurt ca desi pancreasul produce suficienta insulina, ea e lenesa si nu munceste pentru ca toata lumea ii pune „bete in roate”. Deficitul de secretie de insulina inseamna pe scurt ca pancreasul a „obosit” si nu mai poate produce atat de multa insulina cat ii cere corpul, ceea ce duce la pierderea echilibrului intre cerere (mare) si oferta (mica).

In practica, exista un intreg continuu ce pleaca de la extrema insulinorezistentei ca mecanism principal, trece apoi la zona in care ea se combina in proportii egale cu deficitul de secretie al insulinei si trece apoi la cealalta extrema in care reducerea secretiei de insulina este principalul sau chiar unicul mecanism implicat.

De unde putem sa stim care din cele doua fenomene sunt mai importante in cazul nostru? Voi incerca sa va dau cat mai multe explicatii la fiecare defect in parte, astfel incat sa puteti sa judecati singuri situatia particulara in care va aflati. Pentru inceput voi spune ca cei slabi au o preponderenta a deficitului de secretie de insulina, iar cei foarte grasi au o preponderenta a rezistentei la actiunea insulinei.

Simptomele diabetului de tip 2

Sete intensa

La momentul debutului clinic prin hiperglicemie, diabetul zaharat de tip 2 este frecvent asimptomatic. Simptomele clasice de sete intensa, consum crescut de apa (polidipsie), urinat mult si des (poliurie) si scadere in greutate incep sa apara doar dupa ce glicemia pe nemancate a crescut semnificativ, de obicei peste 180 mg/dl (10 mmol/l). Acest lucru se poate intampla uneori abia dupa cateva luni sau chiar cativa ani din momentul in care glicemia a trecut pentru prima data in domeniul diabetului.

Preventia diabetului de tip 2

Vestea buna este ca exista lucruri pe care le puteti face pentru a preveni sau intarzia boala pentru ca riscul dumneavostra consta dintr-o suma de factori care contribuie la aparitia bolii. Unii dintre acesti factori provin intr-adevar din genele mostenite de la parinti, bunici, strabunici si acestia vor fi prezenti intotdeauna, dar unii dintre ei (obezitatea, in special grasimea de pe abdomen, sedentarismul, alimentatia in exces, fumatul, tensiunea arteriala mai mare decat normal) pot fi modificati.

Intr-o astfel de situatie, un stil de viata sanatos devine foarte important. Nu uitati, chiar daca parintii au diabet pentru dumneavoastra sunt multe lucruri de facut pentru evitarea aparitiei bolii: fiti activi, macar 30 de minute de activitate fizica de intensitate moderata poate scadea riscul dumneavoastra de a face diabet, pastrati o alimentie echilibrata, schimbati dulciurile concentrate pe fructe si legume.

De asemenea o monitorizare constanta a nivelului de zahar din sange este indicata pentru a depista din timp o eventuala crestere a acestuia.

Modificări metabolice în diabetul zaharat

Diabetul zaharat se asociază cu modificări semnificative ale metabolismului glucidic, lipidic și proteic. Multe din aceste modificări se datorează schimbării profunde a profilului hormonal din această afecțiune. Principala schimbare hormonală constă în pierderea relației dinamice dintre insulină și glucagon existentă la individul sănătos.

Își aduc contribuții variabile la acest dezechilibru și alți hormoni. Cei mai importanți în acest sens ar fi cortizolul, (nor)adrenalina și hormonul de creștere.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!