Prima pagină » Adulți » Diabet tip 2 » Cauze diabet tip 2

Cauzele diabetului zaharat de tip 2

Regimul alimentarDiabetul zaharat de tip 2 este o boala multifactoriala, in care riscul mostenit genetic se exprima mai devreme sau mai tarziu in functie de expunerea la unii factori de mediu. Dintre factorii genetici mentionam in primul rand faptul ca daca mama are diabet in timpul sarcinii, riscul de aparitie ulterioara a diabetului pentru copil se dubleaza. Daca tatal are diabet riscul pentru copil creste de sase ori. Principalul factor de mediu implicat in aparitia diabetului de tip 2 este obezitatea. Ea apare de obicei prin supraalimentatie, in special prin cresterea consumului de dulciuri concentrate. Scaderea consumului de fibre alimentare contribuie suplimentar. Alti factori de risc recunoscuti ar fi sedentarismul si stresul, care sunt factori asociati cu majorarea rezistentei la insulina. Fumatul si varsta mai inaintata contribuie suplimentar.

Riscul de aparitie a diabetului de tip 2

Riscul de diabetul zaharat de tip 2Principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2 sunt obezitatea, varsta si sedentarismul. La acestea se aduga consumul de bauturi carbogazoase, de grasimi animale, excesele alimentare de orice fel si rude de gradul 1 cu diabet. Diabetul zaharat se asociaza frecvent cu hipertensiunea arteriala si dislipidemia (grasimea crescuta in sange). Riscul de diabet de tip 2 mai poate fi crescut de istoricul de prediabet sau diabet gestational, somn insuficient, sindrom de ovare polichistice, hipo sau hipertiroidismul, poluarea mediului, greutatea mica la nastere (pentru copil), nasterea unui copil de peste 4 Kg (risc pentru mama), medicamente pe baza de prednison.

Riscul de a dezvolta diabet oricand in timpul vietii este de aproximativ 20%, dar poate creste semnificativ in prezenta factorilor de risc enumerati anterior. In fiecare an un adult din 100 dezvolta diabet zaharat de tip 2 nou descoperit. Riscul de deces la pacientii cu diabet de tip 2 este de doua ori mai mare comparativ cu populatia generala. Principalul ucigas sunt bolile cardiovasculare (60-70%), urmate de neoplazii (15%).

Cauze genetice de diabet de tip 2

Risc mostenit geneticCodul genetic conține informații pentru o mulțime de gene. Fiecare genă contribuie la construirea unei mici porțiuni din organism. Genele sunt alcătuite din mici porțiuni de cod genetic, care poate avea multe variații, toate fiind considerate normale. Aceste variații normale din interiorul genelor duc la individualitatea genetică absolută a fiecărui individ. Există din păcate unele astfel de variații care se asociază cu un risc semnificativ crescut de apariție a diabetului de tip 2. Dacă întâmplător foarte multe gene au variațiile asociate cu risc de diabet se poate ajunge la apariția acestuia mai devreme în cursul vieții. Cu alte cuvinte diabetul zaharat este o boală cu risc genetic moștenit de la mai multe gene (poligenic).

Trebuie însă știut că există și variații ale genelor asociate cu protecție împotriva apariției diabetului zaharat. Se estimează că riscul moștenit genetic poate explica doar o mică parte (<20%) din șansele de apariție a diabetului zaharat.

Riscul mostenit genetic

Cunoasterea bolilor familiei dumneavoastra este un lucru important deoarece reprezinta un indiciu in scopul depistarii anumitor afectiuni ale dumneavoastra, inclusiv diabetul zaharat de tip 2. Daca unul din parinti are diabet, riscul dumneavoastra de a dezvolta aceasta boala este crescut fata de o persoana fara rude cu diabet iar daca ambii parinti au diabet, riscul creste mai mult (in jur de 40%). Rudele de gradul 1 al unui pacient cu diabet de tip 2 au un risc de 20-40% de a face diabet de tip 2 in cursul vietii. Fratele geaman al unui pacient cu diabet de tip 2 are un risc de 80-99% de a face diabet de tip 2 in cursul vietii.

Daca aveti o sora sau un frate cu diabet, sansele sa faceti diabet până la implinirea varstei de 65 ani este de 14% daca părinţii nu au diabet, 29,2% dacă un părinte avea diabet şi 41,9% dacă ambii părinţi aveau diabet. Datele provin din SUA, de la clinica Joslin si au dovezi solide in spate.

Riscul e mai mare pentru combinatia de parinte si bunici afectati. Daca parintii nu au diabet, atunci riscul adus de prezenta diabetului la bunici si alte rude de grad mai mare dispare complet. Riscul este mai mare dacă vârsta la debutul diabetului părinţilor afectaţi este mai mică.

Obezitatea

ObezitateObezitatea este principala cauză a creșterii incidenței și prevalenței diabetului zaharat. Pentru același nivel de masă adipoasă, dispoziția ei preponderent la nivel abdominal crește suplimentar riscul de apariție a diabetului zaharat. Circumferința abdominală peste 80 cm la femei și 84 cm la bărbați crește semnificativ riscul de apariție a diabetului zaharat. Obezitatea este o cauză importantă de rezistență la acțiunea insulinei. Acest lucru apare în special prin depunerea de grăsime în mușchi și ficat, acolo unde nu este normal să se depună. Obezitatea este o stare de inflamație cronică subclinică, ce alterează semnificativ profilul hormonal. Scăderea în greutate se asociază cu ameliorarea acestei inflamații cronice și a rezistenței la acțiunea insulinei.

Aproximativ 85% din pacientii cu diabet de tip 2 sunt obezi. Obezitatea abdominala inseamna o circumferinta abdominala mai are de 80 cm la femei si de 94 cm la barbati. Ea reprezinta cel mai imprtant factor de risc pentru diabetul de tip 2. Diabetul de tip 2 apare de 10 ori mai frecvent la obezii care au un parinte diabetic, fata de obezii cu istoric familial negativ. Riscul unui mare obez (cu indicele masei corpului > 35) de a face diabet de tip 2 este de 40 de ori mai mare decat al unei persoane normoponderale (cu IMC<23). Pana la 85% din pacientii cu diabet de tip 2 sunt obezi.

Bacteriile intestinale și diabetul zaharat

Bacterii intestinaleMicrobiota intestinală este reprezentată de peste 1000 de specii de bacterii. Ele au un rol foarte important în menținerea stării de sănătate. Modificări patologice în compoziția acesteia poate duce la creșterea permeabilității intestinale. Apare astfel posibilitatea ca o serie de toxine să ajungă în circulația sanguină. Drept consecință poate apare o activare a sistemului imun asociată cu o creștere a rezistenței la acțiunea insulinei. Flora intestinală este responsabilă și de compoziția bilei. Un efect mai puțin cunoscut este acela asupra riscului de apariție a diabetului de tip 1, care se pare ca nu e de neglijat.

Dezvoltarea societatii schimba continuu riscul de diabet

InsulaCel mai bine ar fi sa va dau un exemplu concret. O sa va povestesc ce au patit locuitorii din insula Nauru, situată în zona centrală a Oceanului Pacific. Înainte de 1950, diabetul era extrem de rar în Nauru. Odată cu descoperirea şi exploatarea depozitelor naturale de fosfat organic de pe insulă (după 1950), nauruanii au devenit bogaţi si toata societatea lor a fost reconstruita dupa modelul visului american: baruri, discoteci, cinematografe, zeci de fast-food-uri, mii de oportunitati. Modul lor de viaţă s-a modificat radical peste noapte: alimentaţia a devenit hipercalorică, bazată aproape exclusiv pe alimente rafinate importate, au devenit sedentari şi obezi (inainte erau slabi morti si pricajiti, traind de azi pe maine).

Concomitent, prevalenţa diabetului a început să crească exponenţial. În 1975 se raporta o prevalenţă a diabetului tip 2 de peste 30% la subiecţii în vârstă de peste 20 ani, de 13 ori mai mare decât cea a populaţiei Caucaziene din Australia.

Această prevalenţă ridicată este a doua în lume după cea înregistrată la indienii Pima la care, de asemenea, creşterea incidenţei şi prevalentei diabetului de tip 2 a urmat unor modificări similare ale stilului de viaţă. La aceste grupe etnice diabetul zaharat tip 2 s-a dezvoltat ca o problemă naţională majoră cu debut recent, asociată cu urbanizarea şi modificarea socio-culturală.

Culmea e ca zacamintele de fosfat organic din Nauru s-au epuizat, americanii au plecat, naurienii au dat faliment si s-au cam intors la vechiul stil de viata. Se pare ca rata diabetului incepe sa scada….Ceva invataminte de aici?

Ce trebuie sa faci ca sa te alegi cu un diabet tip 2?

Reteta este relativ simpla si descrisa frecvent in filmele americane. Pentru cei ce nu o cunosc inca voi prezenta pe scurt ingredientele:

 1. varsta ≥ 35 ani;
 2. suprapondere (IMC≥25);
 3. prezenta in familie a unui diabet la rudele de gradul 1 sau 2;
 4. lipsa de miscare (sedentarism);
 5. Rasa/etnie (de ex. afro-americani, hispano-americani);
 6. prediabet (IFG sau IGT) anterior depistat;
 7. diabet de sarcina (gestational) anterior sau nasterea unui copilas ≥ 4 Kg;
 8. hipertensiune (tensiunea arteriala ≥ 140/90 mmHg);
 9. grasimi crescute in sange – HDL colesterol ≤ 35 mg/dl (atentie nu este vorba de colesterol total ci de o subfractie a lui numita HDLc !) si/sau trigliceride ≥ 250 mg/dl;
 10. sindromul ovarelor polichistice;
 11. istoric de boala vasculara;
 12. alimente alese “pe spranceana” cu mult zahar si multe grasimi;
 13. enervare din orice (stres);
 14. fumat;
 15. unele pastile luate mult timp.

Vi se pare ca vi se potriveste? Sper din tot sufletul ca nu.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!