Prima pagină » Adulți » Simptome de diabet la adult

Simptome de diabet apar atât asociate unei glicemii mari, cât și unor glicemii mici

Simptomele diabetului zaharatAici găsiți informații despre principalele simptome de diabet. Ele sunt date de o glicemie mare, glicemie mică sau prezența complicațiilor diabetului. La copii, un debut brusc al urinarii in cursul noptii poate fi primul simptom de diabet. Testarea urinii de dimineata pentru prezenta glucozei poate evidentia glicemia mare de peste noapte. Pentru a combate senzatia de sete se foloseste de multe ori consumul de bauturi racoritoare. Acest lucru va accelera procesul de evolutie al diabetului si va agrava simptomele.

O a doua categorie de simptome este data de complicatiile diabetului zaharat. Neuropatia diabetica poate sa dea furnicaturi și amorteala la nivelul talpilor. Cea de-a treia categorie de simptome se refera la scăderea glicemiei sub pragul de 70 mg/dl. Este vorba de simptomele hipoglicemiei.

Simptome de diabet asociate hiperglicemiei

Principalele semne si simptome de diabet asociate cu glicemie mare in diabetul zaharat sunt urmatoarele:

  1. Urinat des
  2. Sete continua
  3. Consumarea unor cantitati mari de apa
  4. Cresterea poftei de mancare
  5. Scaderea in greutate

Aceste manifestari, mai ales cand sunt prezente impreuna au o mare valoare si ar trebui sa conduca intotdeauna la o testare a glicemiei pentru a vedea daca aveti diabet. In diabetul zaharat de tip 1 aceste simptome apar de regula cu 0,5-3 luni inaintea punerii diagnosticului. In diabetul zaharat de tip 2 simptomele apar cu 5-10 ani inainte, in tot acest timp organismul fiind macinat zilnic de diabet.

Simptome de diabet asociate complicatiilor

ObosealaDiabetul zaharat de tip 2 se poate manifesta adesea mai ciudat, prin simptome ce se pot datora partial si complicatiilor diabetului. Apar astfel oboseala, lipsa poftei pentru placerile vietii, dureri de picioare, picioare umflate, tulburari de vedere, lipsa de aer sau chiar durere in piept la efort, hipertensiune arteriala, tulburari de somn, sforait zgomotos, usturime la urinat, dureri de mijloc, bube sau rani care se vindeca greu, paradontoza sau tulburari de gust si salivatie. Exista multe situatii in care diabetul de tip 2 se diagnosticheaza cu ocazia aparitiei unui infarct miocardic acut sau a unui accident vascular cerebral.

Alteori pacientii se adreseaza unui oftalmolog pentru tulburari de vedere. La examenul fundului de ochi se constata leziunile caracteristice prezentei diabetului zaharat (retinopatie diabetica). Pacientul este instruit sa isi testeze glicemia si se pune diagnosticul de diabet. Din aceste motive, orice glicemie pe nemancate ≥100 mg/dl (5.5 mmol/l) trebuie investigata suplimentar. Testul de toleranta la glucoza orala cu 75 g de glucoza va preciza diagnosticul corect.

Simptomele hipoglicemiei

Semnele si simptomele hipoglicemiei vor fi prezentate intr-un capitol special dedicat lor. Pe scurt este vorba de foame intensa, tremuraturi ale mainilor si transpiratii reci. Inima incepe sa bata cu putere si se simt palpitatii. Vederea devine usor in ceata si gandirea din ce in ce mai greoaie. Toate acestea si celelalte simptome de hipoglicemie dispar la administrarea alimentelor bogate in zahar. cea mai eficienta este glucoza si apoi zaharul dizolvat in apa.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!