Principalele semne si simptome ale diabetului zaharat sunt:

  1. Urinat des. Frecvent pacientul cu diabet netratat trebuie sa se scoale si noaptea din somn pentru a merge la baie.
  2. Sete continua si consumarea unor cantitati mari de apa. Se poate ajunge la consumarea a 4-6 litri de apa pe zi, ceea ce trebuie sa fie un semnal de alarma.
  3. Cresterea poftei de mancare. Apare mai rar decat primele doua, dar este totusi un semn valoros.
  4. Scaderea in greutate. Aparent ciudata, mai ales in conditiile in care se asociaza cu o pofta de mancare mai mare si un consum mai mare de alimente, ea este totusi explicata prin imposibilitatea organismului de a utiliza mancarea si tendinta la autodigestie pentru supravietuire (organismul se mananca pe el insusi daca nu poate folosi mancarea).
  5. Alte simptome: oboseala, iritabilitate, vedere tulbure.

Aceste manifestari, mai ales cand sunt prezente impreuna au o mare valoare si ar trebui sa conduca intotdeauna la o testare a glicemiei pentru a vedea daca aveti diabet. In diabetul zaharat de tip 1 aceste simptome apar de regula cu 0,5-3 luni inaintea punerii diagnosticului. In diabetul zaharat de tip 2 simptomele apar cu 5-10 ani inainte, in tot acest timp organismul fiind macinat zilnic de diabet.

Atunci cand glicemia depaseste un anumit nivel numit prag renal, de regula 180 mg/dl (10 mmol/l) ea va trece in urina, unde in mod normal nu este prezenta. Glucoza din urina va trage dupa ea apa si in acest fel creste semnificativ volumul urinii. Deoarece se elimina o cantitate mai mare de apa prin urina, organismul incepe sa se deshidrateze si astfel apare senzatia de sete.

Pentru fiecare gram de glucoza din urina se pierd din organism 4 Calorii, iar in final pacientul incepe sa slabeasca. Daca la inceput ne bucuram de pierderea a cateva kilograme, pe care de mult timp ne doream sa le dam jos, treptat apare o stare de ingrijorare din cauza consumului excesiv de apa, trezitului noaptea pentru a merge la toaleta si prezenta unei oboseli, care nu mai trece prin somn. In realitate, scaderea ponderala este prezenta doar la cei care „strang din dinti” in privinta simptomelor si evita analizele si controlul la doctor. Pe masura ce gradul de educatie sanitara a populatiei generale creste, diagnosticul se pune mai repede, iar scaderea ponderala este minima sau chiar absenta.

Pentru a combate senzatia de sete se foloseste de multe ori consumul de bauturi racoritoare. Acest lucru va accelera procesul de evolutie al diabetului si va agrava simptomele. Majoritatea bauturilor racoritoare marcate cu inscriptia „fara zahar” (adaugat) au glucide in proportie de minim 10%. Aceasta inseamna ca pentru fiecare 500 ml consumati am consumat inevitabil si 50g de glucoza, adica 10 lingurite pline de zahar. Aceste glucide vor ajunge in sange, glicemia creste, mai multa glucoza trece in urina, mai multa apa este atrasa dupa glucoza din urina, creste volumul urinat, se accentueaza deshidratarea, creste setea si implicit pofta de bauturi racoritoare. Acest lucru este povestit foarte des de pacienti la prima vizita la doctor.

Exista unii pacienti care nu au simptomele de sete si urinat des, desi glicemia de dimineata este 200 mg/dl (11 mmol/l). Trebuie precizat ca pragul renal de la care glucoza trece in urina este cel mai adesea 180 mg/dl (10 mmol/l), dar in unele cazuri poate fi mai mic sau mai mare. Daca este mai mare, de exemplu 215 mg/dl (12 mmol/l), atunci glucoza poate sa nu fie detectata in urina chiar la glicemii evident mari, dar sub pragul renal. Pragul renal are tendinta de a creste spontan la toti indivizii odata cu inaintarea in varsta. La pacientii varstnici sunt sanse crescute ca el sa fie suficient de mare pentru a nu permite trecerea in urina a glucozei la valori moderat crescute. Tot la persoanele in varsta mai apare si un fenomen de pierdere cel putin partiala a senzatiei de sete atunci cand organismul este deshidratat, indiferent de prezenta sau nu a diabetului.

La copii, un debut brusc al urinarii in cursul noptii poate fi primul simptom de diabet si testarea urinii pentru prezenta glucozei este obligatorie.

Vederea in ceata este absolut normala atunci cand glicemia creste sau scade semnificativ. Atunci cand glucoza in sange creste, ea va trece si in ochi, unde va atrage o cantitate mai mare de apa si va schimba caracteristicile lupelor de acolo. In urma tratamentului, glicemia va scadea, iar glucoza va iesi din ochi impreuna cu apa retinuta acolo. Va rezulta o modificare a caracteristicilor mediilor de refractie din ochi si pacientul trebuie atentionat ca este absolut normal ca odata cu scaderea glicemiei sa apara o inrautatire a vederii pentru 2-3 saptamani. Nu este nevoie de ochelari noi in aceste perioade de crestere sau scadere a glicemiei deoarece dioptriile se modifica (in mod normal) la fiecare cateva zile.

Infectiile fungice sau bacteriene, in special cele cutanate, pot fi un simptom important, deoarece la glicemii peste 200 mg/dl (11 mmol/l), celulele albe (leucocitele) nu mai sunt capabile sa isi indeplineasca sarcinile de aparare imunitara. Infectiile virale nu par sa fie favorizate in mod deosebit.

Diabetul zaharat de tip 2 se poate manifesta adesea mai ciudat, prin simptome ce se pot datora partial si complicatiilor. Apar astfel oboseala, lipsa poftei pentru placerile vietii, dureri de picioare, picioare umflate, tulburari de vedere, lipsa de aer sau chiar durere in piept la efort, hipertensiune arteriala, tulburari de somn, sforait zgomotos, usturime la urinat, dureri de mijloc, bube sau rani care se vindeca greu, paradontoza sau tulburari de gust si salivatie. Exista multe situatii in care diabetul de tip 2 se diagnosticheaza cu ocazia aparitiei unui infarct miocardic acut sau a unui accident vascular cerebral. Alteori pacientii se adreseaza unui oftalmolog pentru tulburari de vedere si la examenul fundului de ochi se constata leziunile caracteristice prezentei diabetului zaharat (retinopatie diabetica), pacientul fiind apoi instruit sa isi testeze glicemia. Din aceste motive, orice glicemie pe nemancate mai mare sau egala cu 100 mg/dl (5.5 mmol/l) trebuie investigata suplimentar prin testul de toleranta la glucoza orala cu 75 g de glucoza.

Informatii suplimentare

Arată-le și altora această pagină!

ACCESUL la iframes, embeds și scripturi este BLOCAT până nu vă exprimați acordul pentru ele! Pentru a beneficia de toate facilitățile vă cerem acordul de folosire a cookie-urilor. Mai multe informații

Dacă lași un comentariu pe site-ul nostru, poți opta pentru salvarea în cookie-uri a numelui, adresei de email și site-ului tău web. Acestea sunt pentru confortul tău, astfel nu mai trebuie să le completezi din nou când lași un alt comentariu. Aceste cookie-uri vor fi valabile în general un an. Dacă ai un cont și te autentifici în acest site, vom seta un cookie temporar pentru a determina dacă navigatorul tău acceptă cookie-uri. Acest cookie nu conține date personale și este eliminat când închizi navigatorul. Când te autentifici, vom seta și câteva cookie-uri pentru a-ți salva informațiile de autentificare și opțiunile de afișare pe ecran. Cookie-urile de autentificare sunt păstrate în general două zile, iar cele pentru opțiuni de afișare pe ecran sunt păstrate în general un an. Dacă selectezi „Ține-mă minte”, cookie-urile tale de autentificare vor fi păstrate în general două săptămâni. Dacă te dezautentifici din cont, cookie-urile de autentificare vor fi eliminate. Dacă editezi sau publici un articol, un cookie suplimentar va fi salvat în navigatorul tău. Acest cookie nu include date personale și indică pur și simplu ID-ul articolului pe care tocmai l-ai editat. El expiră în general după o zi. Folosim cookie-uri pentru a stoca temporar informații despre rezervările în curs de efectuare, diverse erori apărute, realizarea cu succes a solicitării, diverse confirmări privind evenimentele și locațiile disponibile.

Închide