Prima pagină » Adulți » Simptome de diabet la adult » Simptome de glicemie mare

Cum te simti cand ai glicemia mare

Simptome de glicemie marePrincipalele simptome de glicemie mare (hiperglicemie) sunt gura uscata, buze uscate, dificultate la vorbire si sete intensa. Daca aceasta glicemie mare dureaza mai mult de o zi va apare o crestere a volumului total de urina. Volumul crescut de urina obliga pacientul sa mearga mai des la baie, inclusiv noaptea. Setea va fi combatuta instinctiv prin consumul unei cantitati mai mari de apa. Uneori se depaseste 4-6 litri de apa pe zi.

Efectuarea unui simplu sumar de urina va arata prezenta glucozei in urina. Ea va fi intr-o cantitate proportionala cu durata glicemiei mari incepand de la ultima urinare. Copilul poate avea simptome de diabet similare, dar uneori sunt prezente lucruri speciale, mai ales la varste mai mici.

Sumarul de urina facut dimineata va evalua evolutia glicemiilor peste noapte. Pe masura ce deshidratarea se accentueaza pacientul se simte din ce in ce mai obosit. Apar astfel simptome similare cu depresia, in care nu se mai pot face cu placere lucrurile care inainte erau considerate placute. Se impune in aceste conditii un consult de urgenta la medic pentru evaluarea diagnosticului de diabet.

Hiperglicemia poate evolua fără simptome initial

Exista unii pacienti care nu au simptome de glicemie mare, desi glicemia de dimineata este 180 mg/dl (10 mmol/l). Trebuie precizat ca pragul renal de la care glucoza trece in urina este cel mai adesea 180 mg/dl (10 mmol/l), dar in unele cazuri poate fi mai mic sau mai mare. Daca este mai mare, de exemplu 215 mg/dl (12 mmol/l), atunci glucoza poate sa nu fie detectata in urina chiar la glicemii evident mari, dar sub pragul renal.

Pragul renal are tendinta de a creste spontan la toti indivizii odata cu inaintarea in varsta. La pacientii varstnici sunt sanse crescute ca el sa fie suficient de mare pentru a nu permite trecerea in urina a glucozei la valori moderat crescute. Tot la persoanele in varsta mai apare si un fenomen de pierdere cel putin partiala a senzatiei de sete atunci cand organismul este deshidratat, indiferent de prezenta sau nu a diabetului.

Simptome inițiale de glicemie mare

Atunci cand glicemia depaseste un anumit nivel numit prag renal, de regula 180 mg/dl (10 mmol/l) ea va trece in urina, unde in mod normal nu este prezenta. Glucoza din urina va trage dupa ea apa si in acest fel creste semnificativ volumul urinii. Deoarece se elimina o cantitate mai mare de apa prin urina, organismul incepe sa se deshidrateze. Apare senzatia de sete alaturi de celelalte simptome de glicemie mare.

Setea intensa (uneori absenta la batrani!) duce la consumul unor cantitati din ce in ce mai mari de apa. Frecvent se consuma peste 3 litri de apa pe zi, uneori chiar 6 litri. Cresterea consumului de apa este mai mare la tineri si scade cu varsta. Uneori la batrâni poate lipsi complet ca simptom de glicemie mare. Consumul crescut de apa este insotit de urinat des si mult, inclusiv noaptea.

Bauturile racoritoare

Bauturi racoritoareMajoritatea bauturilor racoritoare marcate cu inscriptia „fara zahar” (adaugat) au glucide in proportie de minim 10%. Aceasta inseamna ca pentru fiecare 500 ml consumati am consumat inevitabil si 50g de glucoza, adica 10 lingurite pline de zahar. Aceste glucide vor ajunge in sange, glicemia creste și implicit mai multa glucoza trece in urina. In acest fel din ce in ce mai multa apa este atrasa dupa glucoza in urina. Din acest motiv va creste volumul urinar.

Pierderile lichidiene accentueaza deshidratarea, creste setea si implicit pofta de bauturi racoritoare. Acest lucru este povestit foarte des de pacienti la prima vizita la doctor.

Scadere in greutate

Scadere in greutatePentru fiecare gram de glucoza din urina se pierd din organism 4 Calorii, iar in final pacientul incepe sa slabeasca. Daca la inceput ne bucuram de pierderea a cateva kilograme, pe care de mult timp ne doream sa le dam jos, treptat apare o stare de ingrijorare din cauza consumului excesiv de apa, trezitului noaptea pentru a merge la toaleta si prezenta unei oboseli, care nu mai trece prin somn. In realitate, scaderea ponderala este prezenta doar la cei care „strang din dinti” si evita controlul la doctor.

Pe masura ce gradul de educatie sanitara a populatiei generale creste, diagnosticul se pune mai repede. Scaderea ponderala din diabet este minima sau chiar absenta la pacientii care vin rapid la doctor.

Vedere tulbure

Tulburari de vedereVederea in ceata este absolut normala atunci cand glicemia creste sau scade semnificativ. Atunci cand glucoza in sange creste, ea va trece si in ochi, unde va atrage o cantitate mai mare de apa si va schimba caracteristicile lupelor de acolo. In urma tratamentului, glicemia va scadea, iar glucoza va iesi din ochi impreuna cu apa retinuta acolo. Va rezulta o modificare a caracteristicilor mediilor de refractie din ochi.

Pacientul trebuie atentionat ca vederea tulbure este ceva absolut normal in acest caz. Odata cu scaderea glicemiei apare o inrautatire a vederii pentru 2-3 saptamani. Nu este nevoie de ochelari noi in aceste perioade de crestere sau scadere a glicemiei. Dioptriile se modifica in mod normal in aceasta perioada la fiecare cateva zile. Tulburarile de vedere pot apare si ca semn al complicatiilor diabetului sau al hipoglicemiilor.

Simptome avansate de glicemie mare

Persistenta glicemiilor mari mai multe zile va duce la o deshidratare treptata a intregului organism. Principalele simptome ce insotesc aceasta deshidratare sunt urmatoarele:

  • limba „prajita”
  • piele uscata
  • reducerea fortei musculare
  • oboseala
  • scadere in greutate
  • vedere tulbure
  • scaderea usoara a tensiunii arteriale

Atunci cand glicemia depaseste 300 mg/dl (16.7 mmol/L) apare senzatie de greata. Daca glicemia depaseste aproximativ 360 mg/dl (20 mmol/L), pe langa greata mai pot apare si varsaturi. Consumul de bauturi racoritoare pentru setea indusa de glicemia mare poate accelera procesul de deshidratare si de aparitie a fenomenelor de greata si varsaturi.

Infectiile fungice sau bacteriene, in special cele cutanate, pot fi simptome de glicemie mare. La glicemii de peste 200 mg/dl (11 mmol/l), celulele albe (leucocitele) nu mai sunt capabile sa isi indeplineasca sarcinile de aparare imunitara. Infectiile virale nu par sa fie favorizate in mod deosebit.

Simptome de glicemie mare de gravitate

Simptome de glicemie mare de gravitateDaca nu sunt luate masuri rapide pentru combaterea glicemiei mari, in unele cazuri simptomele pot progresa si mai mult, anuntand aparitia cetoacidozei diabetice sau a starii hiperosmolare. Persistenta glicemiilor peste 300 mg/dl (16.7 mmol/L) poate duce adesea la aparitia starii hiperosmolare in diabetul zaharat de tip 2 sau a cetoacidozei diabetice in diabetul zaharat de tip 1. Frecvent ele se asociaza la acelasi pacient in proportii variabile.

Primele simptome de alarma sunt aparitia simptomelor de greata si varsaturi. Greata apare de obicei la glicemii peste 300 mg/dl (16.7 mmol/L), iar varsaturile la glicemii de peste 360 mg/dl (20 mmol/L).

Oboseala se accentueaza si incep sa apara crampe musculare. In continuare, pacientul poate avea senzatie de lipsa de aer, motiv pentru care trage aer in piept adanc la fiecare respiratie, dar fara sa respire foarte des. Mirosul respiratiei se schimba si poate semana cu cel de mere verzi sau acetona. In acest moment pacientul prefera sa stea jos, uneori neavand puterea de a se ridica din pat.

Pot apare dureri abdominale ce pot duce la confuzii de diagnostic. Starea de rau poate progresa prin dificultati de comunicare, somnolenta, confuzii, scaderea marcata a tensiunii arteriale, cresterea frecventei cardiace, pulsul periferic (la mana) este rapid si slab. In final apare pierderea starii de constienta, ce marcheaza instalarea comei.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!