Prima pagină » Adulți » Simptome de diabet la adult » Simptome de glicemie mica

Cum te simti cand ai glicemia mica

HipoglicemieHipoglicemia (glicemia scazuta) este pretul platit de pacientii cu diabet pentru a avea un bun control metabolic. Tehnic, hipoglicemia incepe la valori de 70 mg/dl sau mai jos, indiferent de prezenta simptomelor. Hipoglicemia este o complicatie a diabetului zaharat care apare in general ca o consecinta a tratamentului aplicat. Nu exista semne sau simptome specifice, adica sa apara numai atunci cand pacientul sufera o hipoglicemie. In plus, simptomele pot sa nu mai apara la unii pacienti si sa apara direct pierderea starii e constienta. Simptomele hipoglicemiei se datoreaza fie lipsei glucozei la nivelul creierului (neuroglicopenie), fie raspunsului sistemului nervos vegetativ la scaderea glicemiei din sange.

Simptome cerebrale

Simptomele neuroglicopenice, adica datorate scaderii glucozei in creier sunt reprezentate in primul rand de tulburari de memorie si scaderea capacitatii de concentrare. Apar apoi destul de rapid scaderea vitezei de gandire, modificari ale dispozitiei generale (tristete, melancolie sau agitatie, dezinhibitie) si foame. Ele pot evolua spre alterarea starii de constienta, urmata de convulsii si coma.

Simptome vegetative

Simptomele date de raspunsul sistemului nervos vegetativ (autonom) sunt de doua feluri:

  1. simptome date de sistemul vegetativ simpatic (adrenergic)
  2. simptome date de sistemul vegetativ parasimpatic.

Simptomele date de activarea sistemului vegetativ simpatic sunt: palpitatii, tremuraturi ale mainii si anxietate (teama fara motiv). Simptomele date de activarea sistemului vegetativ parasimpatic sunt: transpiratii (reci), foame si furnicaturi.

Semnele hipoglicemiei

Semne de hipoglicemie pot fi: paloarea pielii, transpiratii profuze (diaforeza), puls rapid si puternic, cresterea tensiunii arteriale, pupile marite, cresterea tonusului muscular (stare de incordare generala si musculara). In mod caracteristic, semnele si simptomele hipoglicemiei dispar rapid la administrarea de zahar.

Simptome si semne de gravitate

Dintre semnele si simptomele hipoglicemiei prezentate anterior, cateva sunt cele care pot anunta instalarea comei hipoglicemice. Modificarile starii de dispozitie cu agitatie si dezinhibitie pot fi urmate de o perioada de relativa linistire a pacientului, in care starea de confuzie de fapt se accentueaza, iar raspunsurile la intrebarile puse de cei din jur sunt fara sens.

Accentuarea tremuraturilor mainii, cu transpiratie profuza rece, foame intensa, pupile mari si ochi „sticlosi” poate fi urmata de contractii musculare generalizate sub forma unor convulsii. In absenta interventiei rapide din partea celor din jur, pierderea starii de constienta anunta instalarea comei hipoglicemice.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!