Tutorial privind autentificarea în doi pași (2FA)

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 29 mai 2021

Timp total necesar:

10

Minutes

Unelte necesare:

– un calculator sau laptop

Materiale necesare:

– cont creat pe site
– acces la codul de verificare

Pasul 1 – accesați pagina de setare 2FA

Pagina de setare 2FA

Folosirea sistemului 2FA la autentificarea pe site este obligatoriu pentru a vă proteja de atacurile cibernetice. El constă în folosirea unui cod unic de verificare, generat pe loc, în momentul în care încercați să vă autentificați.

La prima autentificare pe site veți fi redirecționat către pagina de setare a serviciului de autentificare în 2 pași. 2FA este o prescurtare de la “2 Factor Authentification”, care însemnă în limba engleză autentificare în doi pași. În această primă pagină de întâmpinare trebuie doar să apăsați butonul “Mai departe”. Aceasta este sigura pagină care nu a putut fi tradusă integral.

Puteți intra pe pagina de setare a serviciului 2FA și prin folosirea butonului de mai jos:

Pasul 2 – alegeți metoda de obținere a codului

Pagina de setare a metodei de obtinere a codului unic de verificare

Cea mai bună metodă de obținere a codului de verificare este folosirea unei aplicații pe telefon care poate genera astfel de coduri. Următoarele aplicații au fost verificate și funcționează perfect cu sistemul nostru 2FA:

1. Microsoft Authenticator
2. Google Authenticator
3. FreeOTP
4. Duo Security
5. Authy
6. LastPass
7. Okta Verify

Utilizarea unei astfel de aplicații presupune că sunteți un utilizator avansat, cunoscător al limbii engleze. Din acest motiv, pentru sprijin în utilizarea acestor aplicații veți fi redirecționați către un alt site ce furnizează ajutor în limba engleză.

Pașii descriși în continuare se referă doar la utilizarea opțiunii de a primi codul de verificare pe e-mail.

Pasul 3 – alegeți adresa de e-mail

Pagina de alegere a adresei de e-mail unde se primeste codul de verificare

La acest pas va trebui să alegeți adresa de e-mail unde veți primi codul de verificare generatn de sistemul 2FA la fiecare încercare de autentificare. Vă recomand să alegeți aceeași adresă de e-mail folosită la crearea contului. Pentru a continua trebuie să apăsați butonul “Mai departe”.

Pasul 4 – introduceți codul de verificare

Pagina de introducere a codului de verificare

Introduceți aici codul de verificare trimis de sistemul 2FA la adresa de e-mail aleasă la pasul anterior. E-mailul care conține codul de verificare ajunge de obicei în câteva secunde și are subiectul “Codul de confirmare pentru Diabet zaharat”.

Dacă acest e-mail nu a ajuns în 5 minute puteți cere să primiți un nou e-mail (cu un nou cod) apăsând butonul “Trimite un alt cod”. După introducerea codului de verificare trebuie să apăsați butonul “Mai departe”.

Pasul 5 – coduri de rezervă (opțional)

Pagina de alegere a generării codurilor de rezervă

Puteți încheia procesul de setare a sistemului 2FA prin apăsarea butonului “Continuă fără generarea codurilor de backup”.

Opțional, puteți genera coduri de rezervă înainte de a finaliza procesul de setare a sistemului 2FA. Aceste coduri pot fi folosite dacă la un moment dat nu mai puteți să accesați adresa de e-mail (de ex. dacă a fost piratată).

Up arrow