Noțiunile de bază ale diabetului reprezintă fundamentul noii tale vieți

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 17 ianuarie 2021

Mai multe carti frumoase, cu coperti de piele pe un raft de biblioteca eleganta de lemn

Descoperă aici: Definiție | Regimul alimentar în diabetul zaharat | Tehnologii moderne în diabet | Diagnosticul diabetului | Clasificarea diabetului | Hemoglobina glicozilată (HbA1c) | Investigații periodice | Corpii cetonici | Hipoglicemia

În acest capitol vom discuta despre noțiunile de bază pe care trebuie să le înțeleagă oricine se află la începutul vieții cu diabet zaharat. Este vorba într-adevăr de o nouă viață. Totuși, ea poate fi foarte frumoasă, fericită și plină de satisfacții! Aveți mare grijă la dietă și purtați un senzor de glicemie, dacă aveți acces la ei.

Accesul la informații și tehnologiile moderne vă poate asigura o viață lungă, fără complicații semnificative. Se poate trăi cu diabet până la peste 90 de ani folosind cunoștințele disponibile în zilele noastre.

Definiție

Mai multe carti frumoase, cu coperti de piele pe un raft de biblioteca eleganta de lemn

Diabetul zaharat reprezintă un ansamblu de dezechilibre endocrine și metabolice, care au în comun creșterea glicemiei. Defectul primar constă în imposibilitatea organismului de a produce suficientă insulină. Suplimentar, în unele situații poate exista și o creștere semnificativă a nevoii de insulină. Aceasta poate apare prin scăderea randamentului de utilizare a insulinei. Cu alte cuvinte, avem o creștere a rezistenței la acțiunea insulinei.

Diabetul zaharat afectează toate cele trei metabolisme: glucidic, proteic și lipidic. Cele mai periculoase modificări sunt în metabolismul lipidic. Aici, lipsa unei cantități suficiente de insulină duce la deblocarea transformării acizilor grași liberi (grăsimea din sânge) în corpi cetonici. Acumularea corpilor cetonici duce la apariția cetoacidozei diabetice. Aceasta este o complicație potențial fatală.

Regimul alimentar în diabetul zaharat

O multime de legume si zarzavaturi in soare probabil la piata.

Alegerile alimentare sunt responsabile pentru cea mai mare parte a evoluției glicemiei, oricare ar fi tratamentul pentru diabet. De aceea, regimul alimentar este esențial în tratamentul diabetului zaharat. Pacienții care urmează tratament cu insulină trebuie să învețe să numere hidrații de carbon din alimentație. Acest lucru poate să lipsească pentru regimul alimentar din diabetul de tip 2 fără insulină.

Tehnologii moderne în diabet

Doua maini fata in fata vazute din lateral aproape se ating prin degetul aratator

Senzorii de monitorizare continuă a glicemiei reprezintă cea mai importantă tehnologie modernă în diabetul zaharat. Ei sunt capabili să furnizeze o estimare a glicemiei la fiecare cinci minute, fără să consume sânge, fără să vă înțepați în deget. Au dimensiuni foarte mici, de 2-3 cm și sunt purtați pe braț. Pompele de insulină sunt dispozitive care permit administrarea continuă a insulinei, fără să mai fie nevoie să mai faceți injecții cu penul. Unele pompe de insulină sunt capabile să își modifice debitul de insulină în funcție de informația primită de la un senzor de glicemie.

Pacienții cu diabet de tip 1 pot obține gratuit senzori de glicemie și o pompă de insulină, prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Diagnosticul diabetului

Un mecanism complicat de ceas mecanic.

Diagnosticul diabetului zaharat are un capitol dedicat. Pe scurt, medicii pun diagnosticul de diabet la copil pe baza unei combinații de simptome specifice și valori glicemice mari. Copilul ajunge în general la doctor pentru stare generală alterată. În urma discuției cu medicul pediatru, părinții recunosc faptul că de aproximativ două săptămâni copilul lor prezintă simptomele specifice diabetului.

Clasificarea diabetului

Un copac cu un trunchi masiv si coroana bogata

Clasificarea diabetului zaharat are un capitol dedicat. Cunoașterea în amănunt a diverselor tipuri de diabet oferă șansa recunoașterii unor forme mai rare de diabet. Cea mai frecventă formă de diabet zaharat la copil este diabetul de tip 1. Pe măsură ce obezitatea la copil devine din ce în ce mai răspândită, încep să apară și cazurile de diabet zaharat de tip 2. În unele regiuni ale globului numărul cazurilor de diabet de tip 2 la copil ajunge să reprezinte 50% din totalul cazurilor înregistrate local.

Debutul diabetului în primele șase luni de viață pune diagnosticul de diabet neonatal. Această formă de diabet este fundamental diferită de diabetul de tip 1. Aici, problema este datorată unei mutații genetice izolate la o singură genă (diabet monogenic).

Hemoglobina glicozilată

O lingura plina varf cu zahar si zahar cazut sub ea pe masa

Hemoglobina glicozilată (HbA1c) are un capitol dedicat. HbA1c reprezintă media glicemiilor pe ultimele trei luni. Pacienții care au valori de HbA1c în ținta individualizată pot să repete analiza la fiecare șase luni. Pentru marea majoritate a copiilor și adulților în afara sarcinii această țintă este de sub 7% (53 mmol/mol). Pe de altă parte, cei care nu sunt în țintă trebuie să intensifice măsurile terapeutice și să măsoare HbA1c după trei luni.

Investigații periodice

Mai multe eprubete cu sange pe un stativ, usor neclar si o cutie cu vata

Pacienții cu diabet trebuie să facă periodic diverse analize și investigații. Verificați-vă cu atenție starea de sănătate pentru a depista la timp eventuale probleme. Aceste investigații se fac de obicei gratuit, prin internare de zi. Veți avea nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie și o dovadă online de asigurat medical. Cea mai importantă analiză este hemoglobina glicozilată. O analiză adesea neglijată este raportul albumină urinară pe creatinină urinară. Această analiză se face din urina de dimineață și arată riscul cardiovascular și renal al pacientului.

Corpii cetonici

O balustrada de pod ruginita foarte tare

Corpii cetonici sunt niște acizi fabricați de ficat din grăsimea disponibilă în sânge. O cantitate relativ mică de insulină disponibilă în sânge este suficientă pentru a ține în frâu producția de corpi cetonici. În consecință, scăderea concentrației de insulină în sânge sub un anumit prag duce la deblocarea producției de corpi cetonici în ficat. În final, acumularea lor în sânge duce la apariția unei complicații acute redutabile a diabetului zaharat numită cetoacidoză diabetică.

Corpii cetonici se măsoară ușor din urină, folosind bandelete de culoare. Acestea se găsesc de regulă în farmacii. Faceți o dozare de corpi cetonici urinari dacă glicemia persistă peste 300 mg/dl mai mult de 3h în ciuda bolusurilor de corecție.

Hipoglicemia

O fetita isi acopera fata cu palmele

Scăderea glicemiei sub 70 mg/dl (3,9 mmol/l) pune diagnosticul de hipoglicemie. Acest lucru este valabil indiferent dacă pacientul are sau nu simptome. Valorile glicemiei între 54 și 69 mg/dl (3-3,8 mmol/l) definesc o hipoglicemie de nivel 1, dacă pacientul a rezolvat singur situația. Hipoglicemia devine în general periculoasă pentru organism începând cu nivelul 2. Nivelul 2 de hipoglicemie presupune o glicemie sub 54 mg/dl (3 mmol/l). Hipoglicemia severă sau de nivel 3 reprezintă orice valoare sub 70 mg/dl (3,9 mmol/l) însoțită de imposibilitatea pacientului de a rezolva situația. Cu alte cuvinte este nevoie de intervenția altei persoane pentru a rezolva acea hipoglicemie.

Sugestii

Puteți trimite sugestii anonime, fără să fie nevoie să aveți cont pe site. Nu veți primi un răspuns direct (sunt anonime), dar voi ține cont de ele pentru îmbunătățirea site-ului.

Up arrow