Home » Noțiuni de bază

Noțiunile de bază ale diabetului reprezintă fundamentul noii tale vieți

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 9 noiembrie 2020

Mai multe carti frumoase, cu coperti de piele pe un raft de biblioteca eleganta de lemn

Descoperă aici: Diagnosticul diabetului | Clasificarea diabetului | Hemoglobina glicozilată (HbA1c) | Corpii cetonici | Hipoglicemia și efectele ei

Diabetul la copil reprezintă un ansamblu de dezechilibre endocrine și metabolice, care au în comun creșterea glicemiei. Defectul primar constă în imposibilitatea organismului de a produce suficientă insulină. Suplimentar, în unele situații poate exista și o creștere semnificativă a nevoii de insulină. Aceasta poate apare prin scăderea randamentului de utilizare a insulinei. Cu alte cuvinte, avem o creștere a rezistenței la acțiunea insulinei.

Diabetul zaharat afectează toate cele trei metabolisme: glucidic, proteic și lipidic. Cele mai periculoase modificări sunt în metabolismul lipidic. Aici, lipsa unei cantități suficiente de insulină duce la deblocarea transformării acizilor grași liberi (grăsimea din sânge) în corpi cetonici.

Acumularea corpilor cetonici duce la apariția cetoacidozei diabetice. Aceasta este o complicație potențial fatală.

În acest capitol vom discuta despre noțiunile de bază pe care trebuie să le înțeleagă oricine se află la începutul vieții cu diabet zaharat. Este vorba într-adevăr de o nouă viață. Totuși, ea poate fi foarte frumoasă, fericită și plină de satisfacții!

Diagnosticul diabetului

Mai multe eprubete cu sange pe un stativ, usor neclar si o cutie cu vata

Diagnosticul diabetului zaharat are un capitol dedicat. Pe scurt, medicii pun diagnosticul de diabet la copil pe baza unei combinații de simptome specifice și valori glicemice mari. Copilul ajunge în general la doctor pentru stare generală alterată. În urma discuției cu medicul pediatru, părinții recunosc faptul că de aproximativ două săptămâni copilul lor prezintă simptomele specifice diabetului.

Clasificarea diabetului

Un copac cu un trunchi masiv si coroana bogata

Clasificarea diabetului zaharat are un capitol dedicat. Cunoașterea în amănunt a diverselor tipuri de diabet oferă șansa recunoașterii unor forme mai rare de diabet. Cea mai frecventă formă de diabet zaharat la copil este diabetul de tip 1. Pe măsură ce obezitatea la copil devine din ce în ce mai răspândită, încep să apară și cazurile de diabet zaharat de tip 2. În unele regiuni ale globului numărul cazurilor de diabet de tip 2 la copil ajunge să reprezinte 50% din totalul cazurilor înregistrate local.

Debutul diabetului în primele șase luni de viață pune diagnosticul de diabet neonatal. Această formă de diabet este fundamental diferită de diabetul de tip 1. Aici, problema este datorată unei mutații genetice izolate la o singură genă (diabet monogenic).

Hemoglobina glicozilată

O lingura plina varf cu zahar si zahar cazut sub ea pe masa

Hemoglobina glicozilată (HbA1c) are un capitol dedicat. HbA1c reprezintă media glicemiilor pe ultimele trei luni. Pacienții care au valori de HbA1c în ținta individualizată pot să repete analiza la fiecare șase luni. Pentru marea majoritate a copiilor și adulților în afara sarcinii această țintă este de sub 7% (53 mmol/mol). Pe de altă parte, cei care nu sunt în țintă trebuie să intensifice măsurile terapeutice și să măsoare HbA1c după trei luni.

Corpii cetonici

O balustrada de pod ruginita foarte tare

Corpii cetonici sunt niște acizi fabricați de ficat din grăsimea disponibilă în sânge. O cantitate relativ mică de insulină disponibilă în sânge este suficientă pentru a ține în frâu producția de corpi cetonici. În consecință, scăderea concentrației de insulină în sânge sub un anumit prag duce la deblocarea producției de corpi cetonici în ficat. În final, acumularea lor în sânge duce la apariția unei complicații acute redutabile a diabetului zaharat numită cetoacidoză diabetică.

Hipoglicemia

O fetita isi acopera fata cu palmele

Scăderea glicemiei sub 70 mg/dl (3,9 mmol/l) pune diagnosticul de hipoglicemie. Acest lucru este valabil indiferent dacă pacientul are sau nu simptome. Valorile glicemie între 54 și 69 mg/dl (3-3,8 mmol/l) definesc o hipoglicemie de nivel 1, dacă pacientul a rezolvat singur situația. Hipoglicemia devine în general periculoasă pentru organism atunci când glicemia scade sub valoarea de 54 mg/dl (3 mmol/l). De aceea, până la această cifră valorile de glicemie sunt mai degrabă “de atenționare”.

Up arrow