Clasificarea diabetului zaharat

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 9 noiembrie 2020

Un copac cu un trunchi masiv si coroana bogata

Descoperă aici: Suspiciune altceva | Clasificarea diabetului zaharat | Diabet zaharat de tip 1 | Diabet zaharat de tip 2 | Diabet secundar | Diabet de sarcină (gestațional)

O clasificare corectă a formei de diabet oferă șansa unui tratament mai eficient. Clasificarea diabetului zaharat pune probleme mult mai mari comparativ cu diagnosticul lui. De exemplu, diabetul zaharat cu debut în primele șase luni este în proporție peste 99,9% altă formă de diabet în afară de clasicul diabet de tip 1. De aceea a și primit denumirea de diabet neonatal.

Diabetul zaharat la copil cu debut după vârsta de șase luni este în proporție de peste 50% diabet zaharat de tip 1. Atunci când există dubii în corectitudinea diagnosticului de diabet zaharat de tip 1 este bine să se facă un consult într-un centru cu experiență în formele rare de diabet.

Când suspicionăm prezența unui alt tip de diabet decât cele clasice?

Un sugar cu ochi albastrii si o jucarie in gura

Diagnosticul de diabet nu este întotdeauna simplu. Iar greul abia începe. Precizarea formei exacte de diabet de care suferă pacientul s-ar putea chiar să nu fie posibilă. Urmărirea evoluției diabetului va elucida în multe situații forma exactă a bolii de care suferă acel pacient. Se va suspiciona o alt tip de diabet la orice copil cu anticorpi specifici diabetului de tip 1 absenți și cel puțin una din următoarele condiții:

 • Istoric familial de diabet monogenic (de ex. MODY)
 • Debut anterior vârstei de 12 luni (sub 6 luni nu e sigur DZ tip 1)
 • Glicemii dimineața pe nemâncate (a jeun) <150 mg/dl la un copil normoponderal, fără simptome
 • Remisie tranzitorie ce durează mai mult de un an
 • Necesar de insulină <0,5 U/Kg corp la mai mult de un an de la debut
 • Asocierea altor afecțiuni importante cum ar fi surditatea sau atrofia optică
 • Expunere la medicamente ce pot afecta pancreasul endocrin: imunosupresoare, glucocorticoizi, unele antidepresive

Tipuri principale de diabet zaharat

Un copac cu un trunchi masiv si coroana bogata

În principiu există patru categorii mari de diabet. Pentru un diabetolog cu experiență există însă câteva sute de mici categorii de diabet. Consecința imediată a unei corecte încadrări în una din aceste sute de minicategorii este primirea unui tratament mai precis. Principalele forme de diabet zaharat sunt următoarele:

 1. Diabet zaharat de tip 1
 2. Diabet zaharat de tip 2
 3. Diabet zaharat secundar (alte tipuri specifice)
  • Diabet monogenic ce afectează secreția de insulină
  • Defecte genetice în acțiunea insulinei
  • Boli ale pancreasului exocrin
  • Boli endocrine
  • Medicamente și substanțe toxice
  • Infecții
  • Forme rare de diabet autoimun
  • Sindroame genetice complexe
 4. Diabet gestațional

Urmează doar o scurtă prezentare a principalelor categorii de diabet, ele fiind apoi detaliate în altă parte, în capitole dedicate.

Diabetul zaharat de tip 1

O fetita cu fata colorata de vopseluri rade

Diabetul zaharat de tip 1 are un capitol dedicat. Este vorba despre o afecțiune endocrină autoimună caracterizată prin distrugerea aproape completă a celulelor beta pancreatice de către sistemul imun. În unele cazuri de diabet de tip 1 autoimunitatea nu poate fi pusă în evidență folosind mijloacele tehnice din prezent. În aceste situații se spune despre acel diabet de tip 1 ca este idiopatic, adică de origine necunoscută. Fără tratament, evoluția spontană este către cetoacidoză.

Diabetul zaharat de tip 2

Un om mananca hamburgheri si cartofi prajiti

Diabetul zaharat de tip 2 are un capitol dedicat. Diabetul de tip 2 este o afecțiune endocrină caracterizată printr-o reducere semnificativă a capacității pancreasului de a secreta întreaga cantitate de insulină solicitată de organism. Diabetul de tip 2 la copil este întotdeauna însoțit de rezistență la acțiunea insulinei. Cauza acestei forme de diabet este o combinație de factori genetici, sedentarism și exces alimentar (în special de grăsimi).

Diabetul zaharat secundar

Un copil in iarba, toamna.

Diabetul zaharat secundar are un capitol dedicat. El mai poate fi întâlnit și cu denumirea de alte tipuri specifice de diabet. Acest grup larg de subtipuri de diabet au în comun faptul că este foarte bine descrisă cauza primară, care a dus la apariția diabetului zaharat. Din acest motiv există pentru multe din cazuri și o soluție terapeutică distinctă, mult mai eficientă față de restul situațiilor.

Diabetul gestațional

O femeie insarcinata se tine cu o mana de burtica si in cealalta are incaltaminte de copil si mana sotului.

Diabetul gestațional sau de sarcină are un capitol dedicat. El este o formă de diabet care are drept particularitate faptul că e descoperit în trimestrul 2 sau 3 de sarcină. Diabetul zaharat descoperit în trimestrul 1 de sarcină nu este diabet gestațional, ci diabet de tip 1, de tip 2 sau secundar, de multe ori preexistent sarcinii. Diagnosticul de diabet gestațional dispare în mod automat la momentul nașterii, dar poate reapare la o sarcină viitoare.

Sugestii

Puteți trimite sugestii anonime, fără să fie nevoie să aveți cont pe site. Nu veți primi un răspuns direct (sunt anonime), dar voi ține cont de ele pentru îmbunătățirea site-ului.

Bibliografie

 1. Ghidul Societății Americane de Diabet 2020
 2. Ghidul Societății Internaționale de Diabet la Copil și Adolescent (ISPAD) 2018
Up arrow