Analize și investigații periodice în diabetul zaharat

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 20 decembrie 2020

Cateva tuburi de recoltare analize, cu si fara sange in ele, pe un stativ galben.

Descoperă aici: Investigații periodice de bază | Investigații periodice suplimentare

Pacienții cu diabet zaharat trebuie să efectueze periodic o serie de analize și investigații. Scopul acestor investigații este de a detecta din timp orice schimbare în starea de sănătate și de a evalua constant riscul de apariție a complicațiilor diabetice. In continuare vor fi prezentate investigațiile de bază, urmate de o listă a unor investigații suplimentare, a căror efectuare poate fi opțională.

Investigații periodice de bază în diabetul zaharat

Mai multe eprubete cu sange pe un stativ, usor neclar si o cutie cu vata

Investigațiile de bază reprezintă acele analize și proceduri pe care un pacient cu diabet ar trebui să le efectueze obligatoriu cel puțin o dată pe an. Unele se pot face și acasă, dar e de preferat măsurătoarea la cabinetul medical. Majoritatea investigațiilor presupun recoltarea de sânge, dar sunt și unele proceduri mai puțin invazive.

Investigațiile de bază în diabetul zaharat sunt următoarele:

 1. Înălțime (cm) și greutate (Kg)
 2. Tensiune arterială sistolică și diastolică (mmHg)
 3. HbA1c (%)
 4. Colesterol total (mg/dl)
 5. HDL colesterol (mg/dl)
 6. LDL colesterol (mg/dl)
 7. Trigliceride (mg/dl)
 8. TSH (mcU/ml)
 9. fT4 – T4 liber (ng/dl)
 10. ATPO – anticorpi anti tiroid peroxidază (U/ml)
 11. ATG – anticorpi anti tiroglobulină (U/ml)
 12. Anticorpi antitransglutaminază de tip IgA (U/ml)
 13. IgA total (mg/dl)
 14. Creatinină serică (mg/dl)
 15. Raport albumină urinară / creatinină urinară (mg/g)
 16. Examenul fundului de ochi

Investigații care se pot face acasă

Înălțimea și greutatea se măsoară folosind pe cât posibil aceleași instrumente. Pot fi măsurate și acasă. Momentul măsurătorii este bine să fie ales concomitent cu alte analize (de ex. HbA1c), dar nu mai rar de șase luni.

Tensiunea arterială poate fi măsurată folosing un tensiometru electronic de braț. Nu este permisă utilizarea unui tensiometru electronic pentru încheietura pumnului. La copii se vor utiliza manșete potrivite pentru vârstă (se pot achiziționa separat).

Controlul metabolic

Hemoglobina glicozilată se va efectua la fiecare șase luni. Dacă valoarea înregistrată depășește ținta personală frecvența măsurătorii devine la fiecare trei luni. Metoda de laborator utilizată pentru dozarea HbA1c trebuie să fie HPLC (de verificat). HbA1c se poate recolta și după ce pacientul a mâncat.

Profilul lipidic

Profilul lipidic se va recolta dimineața pe nemâncate. Trigliceridele sunt puternic influențate de dieta din ultimile trei zile. Cea mai puțin influențată de dietă este valoarea HDL colesterol. LDL colesterolul se obține în general prin formulă matematică din colesterolul total (CT), HDL și trigliceride (TG). Pentru valori ale trigliceridelor sub 400 mg/dl puteți să calculați singuri valoarea HDLc, astfel încât analiza ar putea să nu fie plătită. Formula utilizată este următoarea: LDL = CT – HDL – TG/5.

Tiroida

TSH și fT4 evalueză capacitatea tiroidei de a secreta o cantitate de hormoni tiroidieni suficientă pentru nevoile organismului. ATPO și ATG arată prezența unor anticorpi ce distrug treptat tiroida, în general pe parcursul a mai multe decade. Uneori, acest proces de distrugere a țesutului tiroidian se face cu o viteză mai mare. Consecutiv, pacientul afectat poate avea o secreție insuficientă de hormoni tiroidieni după doar câțiva ani. Acesta este motivul pentru care se recomandă dozarea TSH și fT4 la fiecare șase luni la pacienții cu ATPO sau ATG crescut.

Boala celiacă

Screeningul bolii celiace se face în special în diabetul zaharat de tip 1. Anticorpii antitransglutaminază de tip IgA pot fi înterpretați ca valoare doar dacă IgA total este normal sau mare. Un IgA total scăzut face ca anticorpii pentru boala celiacă de tip IgA să fie în mod artificial scăzuți, chiar în prezența bolii. În această situație se va face un test pentru boala celiacă ce folosește anticorpi de tip IgG. Totuși, anticorpii de tip IgA sunt de preferat, atunci când este posibil.

Evaluarea complicațiilor diabetului

Valoarea creatininei se va folosi pentru calculul ratei estimate a filtrării glomerulare (eGFR). Valoarea eGFR estimează procentul din rinichi care mai funcționează (normal >90). Persistența eGFR sub 60 indică o boală renală cronică avansată (stadiul 3). Raportul albumină / creatinină urinară estimează pierderile de proteine prin urină. O valoare a acestui raport de peste 30 mg/g indică în primul rând un risc cardiovascular crescut și secundar posibilitatea apariției complicațiilor renale ale diabetului.

Examenul fundului de ochi se face în general anual. Scopul este de a evalua prezența leziunilor pe retină, nu de a schimba dioptriile la ochelari. Prima evaluare este la debut în diabetul de tip 2, dar poate fi la trei ani după debut în diabetul de tip 1. Dacă se descoperă retinopatie sau dacă ea avansează examenul fundului de ochi se va face la fiecare șase luni.

Investigații periodice suplimentare în diabetul zaharat

Investigațiile suplimentare în diabetul zaharat sunt următoarele:

 1. Hemoleucogramă (pentru anemie)
 2. Examenul piciorului (pentru neuropatie și alte leziuni)
 3. Indice gleznă-braț (pentru boala arterială periferică)
 4. Evaluare la dentist (pentru paradontoză)
 5. Evaluarea indicațiilor de vaccinare (pentru gripă, COVID-19…)
 6. Evaluare psihologică

Sugestii

Puteți trimite sugestii anonime, fără să fie nevoie să aveți cont pe site. Nu veți primi un răspuns direct (sunt anonime), dar voi ține cont de ele pentru îmbunătățirea site-ului.

Up arrow