Home » Noțiuni de bază » Tehnologii

Știință și tehnologie în diabetul zaharat

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 16 ianuarie 2021

Descoperă aici: Clasificarea dispozitivelor medicale | Senzori de monitorizare continuă a glicemiei | Pompe de insulină | Softuri pentru close-loop | Stilouri inteligente pentru administrarea insulinei

Principalele categorii de tehnologii moderne utilizate în tratamentul diabetului sunt senzorii de monitorizare continuă a glicemiei, pompele de insulină și stilourile (pen-uri) inteligente de administrare a insulinei. Utilizarea lor vă poate schimba radical viața cu diabet. Informați-vă cu atenție înainte de a alege dispozitivele medicale pe care le veți utiliza.

Pacienții cu diabet de tip 1 pot primi gratuit următoarele dispozitive medicale:

 1. Senzori de monitorizare continuă a glicemiei
 2. Pompe standard de insulină
 3. Pompe de insulină ce comunică automat cu senzorii de glicemie

Clasificarea dispozitivelor medicale în diabet

La momentul debutului clinic hiperglicemic al unui diabet de tip 1 trebuie asigurat accesul la insulină, la informații de bază privind dieta și imediat după aceea la un senzor de monitorizare continuă a glicemiei. Inițial, glicemia se va măsura folosind un glucometru, iar administrarea insulinei se va face cu un stilou (pen) standard. În diabetul de tip 2 utilizarea unui senzor de glicemie poate fi amânată, în absența necesarului de insulină. Cea mai bună modalitate de administrare a insulinei este folosind o pompă de insulină.

Dispozitivele medicale utilizate în tratamentul diabetului zaharat se clasifică astfel:

 1. Senzori de monitorizare continuă a glicemiei
  • Transcutanați
  • Implantabili
  • Noninvazivi
 2. Pompe de insulină
  • Externe
  • Implantabile
 3. Aplicații (software) pentru close-loop
 4. Stilouri inteligente de administrare a insulinei
 5. Aplicații (software) pentru calculul dozelor de insulinei
 6. Aplicații (software) pentru managementul integrat al diabetului
 7. Dispozitive pentru detecția complicațiilor diabetului
 8. Tatuaje inteligente
 9. Glucometre
 10. Stilouri standard de administrare a insulinei

Senzori de monitorizare continuă a glicemiei

Senzorii de monitorizare continuă a glicemiei sunt mici dispozitive medicale capabile să estimeze o valoare a glicemiei la fiecare cinci minute. Concentrația glucozei este măsurată din spațiul subcutanat interstițial, fără să consume sânge. Informația este transmisă wireless la telefonul mobil, pompa de insulină sau alt dispozitiv capabil să recepționeze semnalul. Se poate seta o alarmă pe telefon care să sune dacă glicemia scade sau crește prea mult. În general, glicemia pacientului poate fi văzută în timp real de la distanță de către o altă persoană.

Senzori transcutanați

Senzorii transcutanați sunt cei mai răspândiți. Sistemul cuprinde un biosenzor, un transmițător și un receptor. Senzorul de glicemie are atașat de el un transmițător. Senzorul măsoară, iar transmițătorul transmite informația mai departe. Dimensiunile globale sunt aproximativ cele ale unui stick de memorie, de 3 cm lungime și 0,5 cm grosime. Întreg ansamblul se află la exteriorul pielii. Pentru a măsura concentrația glucozei, din senzor pornește un mic tubuleț de teflon, care străpunge pielea și se oprește imediat sub piele, în spațiul subcutanat. Acești senzori se schimbă în general la 7-14 zile, iar transmițătorii mult mai rar (3-18 luni).

Senzori implantabili

Senzorii implantabili constau într-un mic cilindru, ca o jumătate de băț de chibrit, care este introdus complet sub piele. Procedura de introducere este cu anestezie locală, subcutanată și durează 5-10 minute. Nu se simte nimic nici la introducere, nici după trecerea efectului anesteziei locale. Deasupra pielii se poartă un mic transmițător. Acest transmițător comunică cu senzorul aflat sub piele și cu telefonul pacientului. Senzorii implantabili se schimbă la fiecare șase luni.

Senzori noninvazivi

Senzorii noninvazivi se referă la capacitatea lor de a estima valoarea glicemiei fără a fi străpunsă pielea. Un principiu des utilizat este iluminarea pielii și măsurarea luminii reflectate. Acest principiu este deja folosit pentru măsurarea saturației în oxigen a sângelui (pulsoximetru). Folosind un spectru special al luminii, în apropiere de infraroșu, se poate estima variația glicemiei.

Caracteristicile senzorilor de glicemie

Principalele caracteristici ce diferențiază suplimentar senzorii de glicemie sunt:

 1. Acuratețea
 2. Longevitatea
 3. Interferarea unor medicamente uzuale cu funcționarea lor
 4. Tipul de transmițător utilizat
 5. Capacitatea de a transmite continuu informația
 6. Capacitatea de a stoca local informația
 7. Disponibilitatea
 8. Prețul
 9. Dimensiunea
 10. Funcționarea corectă la individul în cauză
 11. Aprobare pentru dozarea insulinei pe baza senzorului
 12. Aprobare ca dispozitiv interschimbabil

Pompe de insulină

Pompele de insulină sunt dispozitive medicale capabile să stocheze temporar insulina și să o administreze la nevoie pacientului. Toate pompele au un rezervor, un piston, un motoraș, o baterie și un tub de teflon. Bateria alimentează motorașul, care împinge pistonul pentru a scoate insulina din rezervor. Pentru pompele clasice, externe, după ce iese din rezervor, insulina ajunge prin firul de teflon în spațiul subcutanat. Unele pompe de insulină au integrat un soft care le permite să își modifice debitele de insulină automat, în funcție de informația oferită de un senzor de glicemie.

Principalele caracteristici ce diferențiază suplimentar pompele de insulină sunt următoarele:

 1. Soft integrat pentru modificarea în timp real a debitelor (cuplate cu senzori)
 2. Cu fir lung
 3. Cu fir foarte scurt
 4. Fără fir vizibil
 5. Aprobarea pentru utilizare la grupa de vârstă de interes
 6. Rezistența la apă
 7. Dimensiunea
 8. Greutatea
 9. Disponibilitatea
 10. Prețul
 11. Părerea subiectivă a utilizatorului privind designul și purtarea pompei
 12. Acuratețea
 13. Cantitatea maximă de insulină a rezervorului
 14. Existența unei telecomenzi
 15. Durata garanției
 16. Aprobare ca dispozitiv interschimbabil

Softuri pentru close-loop

Softurile pentru close-loop sunt capabile să folosească informația de la un senzor de glicemie pentru a modifica în timp real funcționarea unei pompe de insulină. Eficacitatea lor este maximă noaptea. Scăderea treptată a glicemiei duce la scăderea treptată a debitelor de insulină administrate de pompa de insulină sau chiar oprirea ei. Softurile care fac doar acest lucru nu sunt de fapt capabile de close-loop, ci de un precursor al acestui nivel. Close-loop presupune capacitatea softului ca în afară de reducerea debitelor la nevoie să poată face și creșterea lor atunci când glicemia crește. Softul poate rula fie direct în pompa de insulină, fie separat de ea, pe un telefon care comunică wireless cu senzorul și pompa.

Principalele categorii de softuri pentru close-loop sunt următoarele:

 1. Asigură oprirea pompei la hipoglicemie
 2. Asigură oprirea pompei la anticiparea hipoglicemiei
 3. Capabile de close-loop hibrid
 4. Capabile de close-loop integral

Stilouri inteligente pentru administrarea insulinei

Stilourile sau pen-urile de insulină inteligente sunt capabile să transmită ora și doza de insulină administrată către o aplicație ce rulează pe telefon. În acest fel, o altă persoană (de ex. părinte) poate urmări de la distanță administrările de bolusuri efectuate de către pacient (de ex. copil). Aplicația poate folosi informația de la un senzor pentru a face recomandări privind bolusurile de insulină rapidă. Se folosesc doar pentru insulina analog rapid. Nu se folosesc pentru insulina bazală.

Sugestii

Puteți trimite sugestiile dumneavoastră anonime folosind sistemul de mai jos. Nu veți primi un răspuns direct (de ex. pe e-mail), dar voi ține cont de ele pentru îmbunătățirea site-ului.

Bibliografie

 1. Ghidul Societății Americane de Diabet 2021
 2. Ghidul Societății Internaționale de Diabet la Copil și Adolescent (ISPAD) 2018