sigla site

Care sunt anticorpii specifici diabetului de tip 1?

Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 1 noiembrie 2021

Niste celule intens colorate, vazute de aproape, pe fond negru

Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții

Principalii anticorpi specifici diabetului de tip 1 sunt următorii:

  1. Anti GAD65 (GADA)
  2. Anti insulină (IAA)
  3. Anti tirozin fosfatază (IA-2A)
  4. Anti transportor 8 de zinc (ZnT8A)

Anticorpii anti-insulari, numiți uneori și anti celule beta pancreatice nu se mai folosesc în prezent. Motivul este legat de variabilitatea mult prea mare a rezultatelor venite de la laborator pentru aceeași probă.

În plus, corelația cu apariția ulterioară a diabetului de tip 1 este mult mai slabă comparativ cu ceilalți anticorpi. Din acest motiv în prezent nu se mai recomandă determinarea lor.

Importanța determinării anticorpilor specifici diabetului de tip 1

Anticorpii sunt produși de o anumită clasă de globule albe numite limfocite B. Există și limfocite care nu produc anticorpi, cum ar fi limfocite T sau NK. Ele sunt implicate în răspunsul imun de tip celular.

Anticorpii specifici diabetului de tip 1 nu distrug celulele beta pancreatice. Celulele beta pancreatice sunt distruse de globulele albe care nu produc anticorpi (componenta celulară a sistemului imun).

Anticorpii specifici diabetului de tip 1 au rolul de a pune în evidență autoimunitatea anti celule beta pancreatice. Interpretarea lor diferă în funcție de următoarele situații:

  1. În absența diabetului
  2. În diabetul de tip 1
  3. În diabetul de tip 2

În absența diabetului

Poți măsura anticorpii specifici diabetului de tip 1 din sânge, la multe din laboratoarele private.

Acești anticorpi nu apar brusc, toți odată. La naștere ei nu sunt prezenți. Întâi apare în sânge un singur anticorp. Cel mai adesea acesta este anti GAD65 sau anti insulină. Urmează apoi apariția celui de-al doilea, al treilea și uneori al patrulea anticorp.

Prezența a trei sau patru anticorpi specifici face ca riscul tău de diabet de tip 1 să fie de 100% pentru următoarele 2-3 decade de viață. Cu alte cuvinte nimeni nu scapă.

Se recomandă determinarea anticorpilor specifici diabetului de tip 1 la toate rudele de gradul 1 ale unui pacient cu diabet de tip 1. O familie cu un copil cu diabet de tip 1 poate afla mai precis răspunsul la întrebarea „Care este riscul de diabet de tip 1 la celălalt copil încă neafectat acum?”.

Un titru (concentrație) mai mare a acestor anticorpi conferă o predictibilitate sporită pentru apariția diabetului de tip 1. Același lucru este valabil și pentru persistența în timp a prezenței în sânge a acestor anticorpi.

În diabetul de tip 1

După debutul clinic al diabetului de tip 1 determinarea acestor anticorpi ar valoare pur teoretică, academică. Prezența unui singur anticorp stabilește forma autoimună a diabetului de tip 1. Absența lor implică forma idiopatică.

Tratamentul și prognosticul nu vor fi influențate de prezența sau absența lor.

Nu uita că diabetul cu debut până în vârsta de șase luni nu este diabet de tip 1. În acest caz avem de-a face cu un diabet neonatal, în care anticorpii specifici diabetului de tip 1 sunt negativi.

În diabetul de tip 2

Dacă te ști cu diabet de tip 2 și descoperi că ai unul dintre anticorpii specifici diabetului de tip 1, întreabă-ți medicul despre încadrarea corectă a bolii. Diagnosticul devine în acest caz diabet de tip 1, formă LADA.

Este vorba de o formă de diabet de tip 1 în care distrugerea celulelor beta pancreatice de către sistemul imun este foarte lentă. Apare mai ales la tineri, fără exces ponderal.

Este mai bine să folosești în acest caz o injecție de insulină pe zi, chiar dacă glicemiile pot și controlate și prin pastile.

Concluzie

În concluzie, anticorpii specifici diabetului de tip 1 sunt anti GAD65, anti insulină, anti fogrină (IA2A) și anti transportor 8 de zinc. Ei pot fi măsurați din sânge la majoritatea laboratoarelor private.