Cine distruge celulele beta pancreatice?

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 31 octombrie 2021

Globule albe și rosii dispersate pe un suport artificial, marite si vazute de aproape

Sistemul imun te apără de agenții patogeni (virusuri, bacterii) folosind două sisteme:

  1. Anticorpi
  2. Globule albe

Sistemul imun se ocupă și cu distrugerea unor celule din propriul tău organismului, dar care au suferit modificări ce pun în pericol celulele din jur. Acest lucru este normal și foarte util. Nu are nicio legătură cu autoimunitatea.

Un exemplu ușor de înțeles ar fi distrugerea celulelor transformate tumoral. Celulele transformate tumoral apar zilnic în organismul tău și sunt distruse imediat de sistemul imun. Dacă acest lucru nu s-ar întâmpla ele ar putea prolifera nelimitat ducând la apariția cancerului.

Celulele beta pancreatice sunt distruse de globulele albe.

În diabetul de tip 1, anticorpii îndreptați împotriva celulelor beta pancreatice sunt complet inofensivi. Singurul rol al acestor anticorpi este de a ne ajuta să dovedim prezența autoimunității.

Globulele albe care distrug celulele beta sunt următoarele:

  • Limfocite citotoxice (numite și CD8+)
  • Celule natural killer
  • Macrofage
  • Mastocite

După activare, globulele albe se aglomerează masiv în insulele Langherhans din pancreas, unde se află celulele beta secretoare de insulină.

Activarea acestor celule ale sistemului imunitar împotriva celulelor beta pancreatice se poate face ca urmare a acțiunii unor factori de mediu, pe un fond genetic de susceptibilitate.  Efectul acestei activări este apariția unei inflamații locale importante numită insulită.

Globulele albe vor începe să descarce o serie de substanțe extrem de toxice pentru celula beta pancreatică. Principalele substanțe eliberate de sistemul imun care distrug celula beta pancreatică sunt următoarele:

  • Citokinele pro-inflamatorii
  • Prostaglandina E2