Arterita este principala cauza a amputatiilor

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 9 noiembrie 2020

Doua picioare intr-un lighean cu apa transparenta si cateva flori colorate, la spa.

Descoperă aici: Cauzele arteritei | Simptomele arteritei | Diagnosticul arteritei | Tratamentul arteritei

Arterita este o complicatie a diabetului cunoscuta si sub denumirea medicala de boala arteriala periferica. Ea reprezinta o afectiune a vaselor de sange de la nivelul membrelor inferioare. Acestea se ingusteaza sau chiar se blocheaza prin acumularea depozitelor de grasime la nivelul peretilor.

Acest lucru duce la scaderea sau chiar blocarea totala a fluxului sangvin la acest nivel. Aceasta boala este asociata cu un risc inalt de a face infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Scaderea semnificativa a fluxului de sange la nivelul picioarelor reprezinta principala cauza a amputatiilor.

Cauze de arterita

Semnul intrebarii facut din neoane

Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a face boala arteriala periferica. Similar, exista si un risc mult mai mare de a face infarct sau accident vascular cerebral. Vasele de sange se infunda in mod similar in tot corpul. Ceea ce se poate observa poate mai usor la nivelul membrelor inferioare este similar insa si la nivel cerebral. Principala cauza a arteritei sunt glicemiile crescute pentru o perioada indelungata de timp.

Principalele conditii care sunt asociate cu un risc mai mare de a face arterita sunt:

  • hiperglicemia cronica
  • fumatul
  • hipertensiune arteriala
  • dislipidemie
  • obezitate
  • sedentarism
  • varsta inaintata
  • istoric de boli cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral)

Simptome de arterita

arterita

Cel mai frecvent pacientii cu boala arteriala periferica prezinta durere la nivelul membrelor inferioare. Aceasta durere apare la mers si dispare dupa cateva minute de repaus. Simptomatologia difera foarte mult de la persoana la persona. In stadiile incipiente pacientul poate simti doar amorteli, furnicaturi sau senzatie de rece la nivelul gambelor sau picioarelor. In timp apare durere in gamba la mers, care dispare in repaus. Aceste dureri in gamba va obliga sa va opriti. Senzatia este de blocare a piciorului sau de picior greu. Distanta de mers la care apare durerea in picior este initial mai mare de 150 m sau doar la deal. Scaderea distantei de mers la care apar durerile de gamba la sub 150 m este un semn de gravitate.

Infundarea severa a unei artere de la picior duce la aparitia unei dureri in repaus, cu scaderea temperaturii piciorului fata de cel de pe partea cealalta. Se modifica suplimentar si culoarea.

Infundarea completa a vasului duce la gangrena si amputatie.

Diagnostic

Un stetoscop pe un suport medical maro de piele

Diagnosticul bolii arteriale periferice se poate face cu ajutorul unui test foarte simplu numit indicele glezna-brat. Acest test consta in determinarea presiunii arteriale la nivelul gambei si bratului. Daca presiunea arteriala de la nivelul gambei este mai mica decat cea de la nivelul bratului este posibil sa aveti boala arteriala periferica. Un raport al celor doua presiuni sub 0,9 pune diagnosticul de boala arteriala periferica. Alte teste folosite pentru diagnosticul bolii arteriale periferice sunt: angiografia, ecografia, RMN.

Tratament

Doi chirurgi opereaza intr-o sala de operatie bine dotata

Tratamentul bolii arteriale periferice difera in functie de stadiul acesteia. El consta într-o asociere de activitate fizica, medicatie si uneori chirurgie vasculara. Activitatea fizica usoara ca de exemplu mersul pe jos poate ajuta atat la prevenirea bolii cat si la ameliorarea ei. Renuntarea la fumat este obligatorie. Un control glicemic optim poate preveni sau incetini dezvoltarea bolii. Controlul tensiunii arteriale este o parte foarte importanta, ea trebuie mentinuta la un nivel de sub 130/80.

Controlul grasimilor din sange este de asemenea foarte important. Medicul dumneavoastra va poate indica un tratament adecvat pentru controlul acestor factori. 

In unele cazuri poate fi necesara interventia chirurgicala. Sunt doua proceduri importante: angioplastia si bypass-ul arterial. Angioplastia este o procedura ce foloseste un cateter ce are atasat un balon, cu care se patrunde la nivelul arterei stenozate.

Cand se ajunge la nivelul zonei de stenoza balonul este umflat si se realizeaza astfel marirea lumenului arterial. La acel nivel este introdus un stent ce va mentine artera permeabila. Bypass-ul arterial foloseste o grefa de artera, luata in general de la pacient, din alta parte a corpului, care este pusa in locul arterei stenozate pentru a obtine o buna vascularizatie a tesuturilor de la acel nivel.

Netratata la timp arterita duce la aparitia piciorului diabetic, fiind astfel principala cauza de amputatii.

Sugestii

Puteți trimite sugestii anonime, fără să fie nevoie să aveți cont pe site. Nu veți primi un răspuns direct (sunt anonime), dar voi ține cont de ele pentru îmbunătățirea site-ului.

Up arrow