Neuropatia unui singur nerv sau a rădăcinilor nervoase

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 9 noiembrie 2020

O maimuta in jungla sta pe jos si se gandeste cu mana la cap

Descoperă aici: Afectarea unui nerv din cap | Afectarea unui nerv din periferie | Afectarea mai multor nervi separați | Lezarea nervilor la rădăcină | Leziuni ale rădăcinilor nervoase lombare | Afectarea rădăcinilor nervoase toracale

“Mono” înseamnă unul singur. “Mononeuropatie” înseamnă afectarea unui singur nerv. Acest nerv afectat de neuropatie poate fi localizat la nivel cranian sau în periferie (extracranian). Acești nervi sunt lezați în porțiunea lor cea mai depărtată de origine. Lezarea nervilor lângă locul de origine se numește radiculopatie.

Afectarea mai multor nervi dintr-o regiune este total diferită de această situație și poartă denumirea de polineuropatie diabetică. Afectarea nervilor care deservesc organele interne în cadrul neuropatiei vegetative este mai degrabă o polineuropatie deoarece sunt afectate de fapt grupuri de nervi.

Afectarea unui singur nerv din cap

Un grafiti pe o casa cu o fata de om cu un ochi mai mic sugerand mononeuropatia diabetica

Mononeuropatie înseamnă afectarea unui singur nerv. Principalii nervi de la nivelul capului care pot fi afectați de neuropatie sunt cei care controlează mișcările ochiului. Afectarea unuia dintre acești nervi poate face ca ochiul în cauză să nu stea în poziția lui obișnuită, pe mijloc. Poziția asimetrică a ochilor este cunoscută sub denumirea populară de “se uită chiorâș”. Diferența de poziție este sesizată cel mai bine prin comparație cu celălalt ochi. Mai pot fi afectați însă și nervi care se ocupă de auz, echilibru sau miros. Când nervul afectat de (mono)neuropatie se ocupă de mișcările ochiului pot apare simptome și semne cum ar fi:

  • durere oculară
  • vedere dublă
  • ochi în poziții asimetrice
  • căderea pleoapei

Afectarea unui singur nerv de la gât în jos

Doua maini fata in fata vazute din lateral aproape se ating prin degetul aratator

Principala formă de mononeuropatie periferică (cu excepția capului) se referă la afectarea nervului median la nivelul încheieturii pumnului. Apare în acest caz senzație de amorțeală la nivelul degetelor 1, 2, 3 și jumătatea dinspre degetul 3 a degetului 4. În plus poate apare dificultate în apucarea obiectelor prin scăderea controlului asupra degetului 1, opozabil. Mai rar, poate să apară la nivelul piciorului neuropatia nervului peroneal. Acesta este afectat în zona laterală a gambei și se manifestă prin scăderea semnificativă a controlului asupra labei piciorului.

Mononeuropatia multiplex

O negresa se scarpina pe spate, vazuta din spate

Mononeuropatia multiplex reprezintă neuropatia izolată (mononeuropatia) a cel puțin doi nervi. Acești doi sau mai mulți nervi (multiplex) se află la distanță unul de altul. Cel puțin aparent nu există nicio legătură precisă între ei. Cu alte cuvinte, mai multe neuropatii ale unui singur nerv, fără legătură directă între ei formează o “multi” neuropatie. Această “multi” neuropatie este denumită corect polineuropatie dacă nervii afectați sunt unul lângă altul. Dimpotrivă, când nervii afectați sunt la distanțe mari între ei, denumirea corectă este de mononeuropatie multiplex.

Afectarea nervilor la rădăcină

Un trunchi de copac cu radacini multiple acoperite de muschi verde intr-o padure luminoasa

Poliradiculopatia diabetică este o formă de neuropatie în care este afectată porțiunea inițială a nervilor ce pleacă din coloana lombară și toracală. Atunci când se strică coloana vertebrală poate apare o compresie asupra unui nerv, cu simptome specifice teritoriului deservit de acel nerv. Acest diagnostic de hernie de disc se confirmă pe RMN. În cazul unor dureri importante, mai ales însoțite de slăbiciune musculară se impune efectuarea unei operații chirurgicale. Aceleași simptome ca în cazul unei hernii de disc poate să apară din cauza diabetului în absența unui defect anatomic legat de coloana vertebrală. În acest caz diagnosticul nu este de hernie de disc, ci de poliradiculopatie. Această poliradiculopatie poate afecta fie zona toracală, fie zona lombară.

O diferență față de hernia de disc este faptul că sunt afectați simultan nervi de la mai multe nivele vertebrale. Poliradiculopatia diabetică nu poate fi rezolvată prin operație deoarece nu sunt defecte anatomice de corectat.

Lezarea rădăcinilor nervoase lombare

3 garoafe sunt prinse de pantaloni in zona lombara a unei femei cu spatele gol sugerand poliradiculopatia lombara

Principalele simptome ale poliradiculopatiei lombare sunt durere cu debut acut la baza piciorului (coapsă). Ea este urmată relativ rapid de instalarea unei slăbiciuni musculare. În timp scade semnificativ masa musculară a zonei afectate. Din acest motiv această formă de neuropatie se mai numește și amiotrofie diabetică. Particula “a” înseamnă “fără”. Termenul “mio” se referă la mușchi, iar “trofie” înseamnă “bună creștere”.

Simptomele apar în mod caracteristic doar pe o singură parte. Zona similară de pe partea opusă poate fi afectată uneori după vindecarea zonei implicate inițial, fie imediat, fie după câteva luni. Frecvent pacienții raportează și o scădere neintenționată în greutate.

Boala progresează câteva luni și apoi regresează spontan. Recuperarea este de obicei parțială, nu totală. Nu există un tratament eficient al acestei afecțiuni.

Lezarea rădăcinilor nervoase toracale

Un barbat se scarpina pe spate in dreptul umerilor, vazut din spate

Deși mai rar întâlnită, poliradiculopatia toracală este similară cu cea lombară în privința etiopatogeniei (felul cum apare). Ceea ce diferă semnificativ sunt simptomele. Pacienții cu această afecțiune au durere abdominală importantă. Ea este adesea “în bandă” sau “în bară”. Înainte de consultul neurologic au fost foarte probabil efectuate multiple investigații gastroenterologice fără un rezultat concludent. Poliradiculopatia toracală se asociază frecvent cu multiple alte forme de neuropatie diabetică simetrică sau asimetrică. De exemplu, se poate asocia cu mononeuropatii ale membrelor superioare.