sigla site

Sigur am diabet de tip 1? Ce altceva ar putea fi?

Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 1 noiembrie 2021

Piesele albe de sah aranjate pe o tabla, dar cu un pion negru, văzute de aproape

Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții

Lista principalelor diagnostice alternative față de diabetul de tip 1 cuprinde:

  1. Diabet monogenic
  2. Diabet tip 2
  3. Diabet secundar
  4. Diabet insipid

Diabet monogenic

Termenul de monogenic se referă la afectarea prin diverse mutații ale unei singure gene. Această mutație trebuie să fie însă suficient de puternică pentru a duce la diabet singură, fără ajutorul altor factori.

În aceste forme de diabet anticorpii specifici diabetului de tip 1 sunt absenți.

Atunci când mutația genetică prinde o genă esențială pentru secreția de insulină, diabetul poate debuta chiar în perioada de sugar. Diabetul cu debut în primele șase luni de viață nu este niciodată diabet de tip 1. El poartă denumirea de diabet neonatal.

Mutațiile genetice ceva mai ușoare pot duce la debutul diabetului la pubertate sau la adultul tânăr. Vârsta e de obicei sub 30 de ani la debut în acest caz.

Aceste forme de diabet monogenic se numeau înainte diabet MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young). Încărcarea mare familială fără să fie sărită o generație și lipsa tendinței clare spre cetoacidoză fără tratament diferențiază aceste forme de diabetul de tip 1.

Principalele forme de diabet monogenic sunt următoarele:

  1. Diabet neonatal tranzitoriu
  2. Mutații KCNJ11 sau ABCC8
  3. Mutații HNF1A
  4. Mutații HNF4A
  5. Mutații HNF1B
  6. Mutații în gena insulinei
  7. Sindrom IPEX
  8. Sindrom Wolcott-Rallison
  9. Sindrom Wolfram
  10. Sindrom MIDD

Lista completă este mult mai lungă, iar încadrarea corectă necesită investigații complexe.

Diabet tip 2

Vărsta tânără nu exclude prezența unui diabet de tip 2. La copii el poate apare în general după intrarea la pubertate, însă pe fondul obezității.

Probleme de diagnostic exact apar frecvent atunci când la debut există o secreție de insulină insificientă pentru a controla valorile de glicemie, dar suficientă pentru a împiedica apariția cetoacidozei diabetice. Prezența anticorpilor specifici diabetului de tip 1 pune diagnosticul de diabet de tip 1. Poate fi vorba aici de un diabet autoimun lent progresiv (formă LADA).

Tratamentul cu insulină introdus pentru un mai bun control metabolic nu îți schimbă diagnosticul de diabet de tip 2 în tipul 1. Acest lucru este valabil și dacă ai nevoie de tratament cu patru sau mai multe prize de insulină pe zi.

Diabet secundar

Diabet secundar însemnă că se cunoaște cauza exactă a bolii. Dacă acea cauză este suficient de puternică pentru a prăbuși secreția de insulină, poate apare o formă de diabet ce seamănă foarte mult cu diabetul de tip 1.

În diabetul de tip 1 nu poți face mare lucru pentru a te vindeca deoarece nu cunoaștem cauza exactă. În diabetul secundar te poți vindeca uneori prin înlăturarea cauzei înainte de a avea efecte permanente.

Principalele forme de diabet secundar care pot fi confundate uneori cu diabetul de tip 1 sunt următoarele:

  1. Diabet neonatal
  2. Calcificare pancreatică extinsă
  3. Pancreatită cronică
  4. Lipsă de formare completă a pancreasului
  5. Îndepărtarea chirurgicală a pancreasului
  6. Cancer pancreatic
  7. Fibroză chistică
  8. Homocromatoză

Diabet insipid

Diabetul insipid se referă la producerea și eliminarea unei cantități foarte mari de urină pe zi. Poți să ajungi și până la 18 litri de urină eliminată pe zi în unele cazuri. Deshidratarea care urmează îți va da o sete intensă.

Stresul recoltării din venă poate crește temporar glicemia la valori peste limita superioară a normalului. Combinația de sete intensă, consum foarte mare de apă, urinat des și mult, alături de o glicemie peste normal poate fi confundată cu debutul unui diabet de tip 1, mai ales dacă apare la un copil.

Glicemia în acest caz nu depășește 126 mg/dl (7 mmol/L) și nu progresează. Din contră, la repetare sunt șanse foarte mari să iasă normală.

Cauzele diabetului insipid sunt următoarele:

  1. Lipsa unui hormon special anti urinat mult (AVP)
  2. Lipsa de acțiune la nivelul rinichiului a hormonului anti urinat mult
  3. Consumul exagerat de apă pe "fond psihic", "de stres"

Medicul endocrinolog te va ajuta cu diagnosticul și tratamentul corect.

Concluzie

Hiperglicemia severă necesită tratament imediat cu insulină, dar nu pune obligatoriu diagnosticul de diabet de tip 1. Uneori poți descoperii că o ai de fapt o altă formă de diabet după ani sau decenii de tratament cu insulină.

Nu e vina nimănui pentru această întârziere. Pur și simplu diabetul este o afecțiune foarte complicată, cu peste trei sute de mici subforme. În unele cazuri e nevoie de timp pentru a observa o evoluție "ieșită din tipar".

Această reîncadrare a formei de diabet nu însemnă neapărat schimbarea tratamentului. Totusi, sunt cazuri în care viața ta se poate schimba radical cu un diagnostic corect.