Ce este și de ce este periculos diabetul zaharat de tip 1?

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 16 octombrie 2020

Niste flori mov pe o carte groasă si veche, langa o clepsidra mare in care curge nisipul

Definiția diabetului zaharat de tip 1

Diabetul de tip 1 este o afecțiune a pancreasului endocrin în care există un deficit sever de secreție a insulinei, ceea ce duce la hiperglicemie și alte dezechilibre în metabolismul lipidelor și proteinelor. Lipsa insulinei se datorează distrugerii celulelor beta pancreatice, secretoare de insulină.

Drept consecință, primul lucru de care ai nevoie dacă ai diabet de tip 1 este să-ți administrezi zilnic insulina. Este preferabil să utilizezi o pompă de insulină, dacă ai acces la ea.

Cel de-al doilea lucru de care ai nevoie în diabetul de tip 1, după inițierea tratamentului cu insulină este montarea unui senzor de monitorizare continuă a glicemiei.

De ce este periculos tipul 1 de diabet?

Înainte de descoperirea insulinei toți pacienții cu diabet de tip 1 mureau prin cetoacidoză diabetică. În zilele noastre, în lipsa accesului la insulină se poate întâmpla același lucru.

După descoperirea insulinei, debutul unui diabet de tip 1 nu a mai fost sinonimă cu o condamnare la moarte. Din contră, supraviețuirea pe termen lung a devenit ceva obișnuit. S-a observat însă destul de repede că acești pacienți aveau o calitate a vieții din ce în ce mai proastă.

Motivul scăderii calității vieții pacienților cu diabet de tip 1 tratați cu insulină este bineînțeles instalarea complicațiilor cronice. Pierderea vederii, amputațiile, insuficiența renală cronică cu nevoie de dializă sunt doar câteva dintre ele. Acestea apar în primul rând în lipsa unui bun echilibru metabolic.

Diabetul de tip 1 este foarte periculos în situația în care nu sunt urmate toate recomandările medicale. Însă, pentru aceia dintre voi care veți acorda toată atenția necesară cunoașterii informațiilor medicale necesare, situația nu este chiar atât de rea în zilele noastre.

Citiți cu atenție informațiile medicale din acest site, ascultați de medicul dumneavoastră curant, folosiți din plin opțiunile oferite de noile tehnologii și totul va fi bine.