sigla site

Am făcut diabet zaharat de tip 1. Ce mă fac?

Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 2 ianuarie 2023

Fata unei fetite vazuta din lateral foarte aproape

Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții

Nu te speria mai mult decât e cazul

Descoperirea unui diabet de tip 1 este un coșmar pentru oricine. Sentimentele pe care le trăiești la început sunt aceleași și pentru bogați și pentru săraci. Prima săptămână vei plânge indiferent cât îți propui să nu o faci și este normal să fie așa. Vorbește cu cei din jurul tău. Ei sunt acolo să te asculte și să te ajute.

Știu că tratamentul cu insulină te sperie acum, dar vei vedea că nu este chiar atât de greu. E mult mai dificil la început, dar te vei obișnui foarte repede. Ulterior, o pompă de insulină te poate scăpa de toate injecțiile pe care le faci acum.

Descoperirea unui diabet de tip 1 nu mai este o problemă atât de mare cât era în urmă cu doar zece ani.

Te sperie limitările care vor apare în viața ta? Vei vedea că medicul tău diabetolog te va învăța cum să procedezi în orice situație. Nu există nu se poate! Vei descoperi că există o soluție pentru orice vrei să faci în viața ta.

Ți-e milă și plângi pentru copilul tău nou descoperit cu diabet de tip 1? Te înțeleg și sunt alături de tine. Vei vedea treptat că pe el îl afectează mult mai puțin decât pe tine. Asta îți va da o putere pe care nici nu bănuiești la început că o ai.

Chiar dacă debutul e la o vârstă fragedă, știm astăzi ce trebuie să facem pentru a avea o viață lungă, de peste 80 de ani, fără complicații. Diabetul de tip 1 nu mai este o problemă de nerezolvat în zilele noastre!

Trebuie să mă internez?

Debutul diabetului de tip 1 nu înseamnă automat internare în spital. Dacă ai doar hiperglicemie sau o cetoacidoză ușoară, fără vărsături se poate uneori rezolva fără internare.

Condiția este să găsești pe loc un medic diabetolog capabil să te ajute cu inițierea tratamentului în ambulator. Va trebui să faci vizite zilnice la medic, eventual virtual (telemedicină) pentru a învăța cum să te îngrijești.

Dacă ai deja glicemie mare și vărsături sau nu ai un medic diabetolog care să te ajute în localitatea ta, atunci va trebui foarte probabil să te internezi. Sfătuiește-te cu medicul care ți-a pus diagnosticul și ascultă de el în privința acestor opțiuni. Nu hotărî singur, fără să te consulți cu un medic!

Cine mă poate ajuta?

Primul care te va ajuta este medicul diabetolog. Ulterior vei vedea că vei interacționa cel puțin la fel de mult cu asistentele medicale. Fiind la început poate nu ar strica să discuți și cu un psiholog.

Oricât de bună ar fi echipa medicală ai nevoie de sprijinul tuturor celor din jurul tău. Nu ascunde boala de ei. Acest lucru te va obosi în timp. În plus, ajutorul familiei apropiate și extinse este inestimabil.

Vei vedea acum cine îți sunt cu adevărat prieteni și pe cine te poți baza. Lasă-i pe cei din jur să te ajute. Nu le refuza ajutorul, chiar dacă ai putea să faci lucrurile respective și singur. E mai bine să împărtășești o parte din viața ta cu ceilalți decât să înfrunți singur obstacolele.

Trebuie să înveți să te îngrijești singur!

Medicul tău e cu tine cel mult câteva ore pe an. Cel mai adesea mult mai puțin. Diabetul de tip 1 necesită o îngrijire continua. Este vorba aici de 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.

În consecință, nu îi cere medicului să îți spună dozele. Învață de la el cum să le afli singur. Dacă vrei să rămâi sănătos și să ai o viață lungă și fericită trebuie să devii propriul tău doctor!

În primele zile de la debutul diabetului de tip 1 trebuie să înveți următoarele:

  1. Cum să îți faci insulina
  2. Cum să îți iei glicemia cu un glucometru
  3. Cum să numeri hidrații de carbon (glucidele)
  4. Despre hipoglicemie
  5. Despre hemoglobina glicozilată
  6. Despre senzorii de glicemie
  7. Ce primești gratuit prin asigurarea de sănătate

Găsește un medic diabetolog cu care să colaborezi

Caută cu atenție un medic diabetolog cu experiență în tratamentul modern al diabetului zaharat de tip 1. Trebuie să faci echipă cu el pe termen lung, așa că alege cu înțelepciune.

Ideal ar fi să fie aproape de casa ta. Totuși, disponibilitatea pentru telemedicină poate ameliora o distanță mai mare până la cabinetul acestuia.

Nu te dezamăgii dacă nu era așa cum ai fi vrut tu. Spune-i deschis ce diferă față de așteptările tale. El nu are de unde să știe aceste lucruri dacă nu i le spui. Vei vedea că se va bucura să poată învăța de la tine ce ai tu nevoie.

Găsește grupuri online de suport

Mediul online este plin de informații medicale. Alege cu mare atenție sursele de informare online, mai ales dacă ești la debut.

Fi cât se poate de critic, inclusiv cu informația de pe acest site. Dacă descoperi ceva aici care "nu sună bine" trimite sugestia ta anonimă folosind link-ul dedicat din subsol. Mă vei ajuta astfel să corectez sau să adaug noi informații care apoi să ajute pe ceilalți.

Pentru cei care vor să aleagă un grup de suport online pentru diabetul de tip 1 recomand grupul de Facebook "Noi și diabetul (de tip 1)".

Caută o "tabără de diabet"

Recomand copiilor și tinerilor cu diabet de tip 1 să facă cel puțin o internare pe an la Centrul Medical Clinic de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Adolescenţi “Cristian Şerban”.

Concluzie

Viața ta se schimbă în acest moment. Schimbarea nu va fi ușoară. Sunt și eu, ca și ceilalți din jurul tău, alături de tine. Hai să mergem împreună înainte, după modelul NU EXISTĂ NU SE POATE!

Poți afla informații suplimentare și în podcastul meu de diabet.