sigla site

Ce primești gratuit de la stat în diabetul de tip 1?

Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 2 ianuarie 2023

Palma unui om o sustine pe cea a altui om, vazute de aproape

Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții

Pacienții cu diabet de tip 1 primesc gratuit de la stat următoarele:

  1. Insulină
  2. Ace pentru penurile de insulină
  3. Glucagon
  4. Glucometru
  5. Teste de glicemie
  6. Senzori de monitorizare continuă a glicemiei
  7. Pompe de insulină
  8. Sprijin financiar
  9. Analize și investigații periodice

Insulina

Dacă ai diabet de tip 1 ai dreptul la o rețetă gratuită de insulină la fiecare trei luni.

Dacă faci o internare în spital poți primi o rețetă suplimentară pentru 30 de zile. Aceasta se poate elibera doar în ziua externării și doar dacă este o schimbare semnificativă în schema de tratament.

Un exemplu tipic este suplimentarea analogului rapid la trecerea pe pompă de insulină. Scopul acestei rețete este să îți asigure insulina de care ai nevoie până la rețeta obișnuită de trei luni.

Ace pentru penurile de insulină

Vei primi de la farmacie un singur ac gratuit pentru un pen de insulină. Este evident insuficient, dar atât e alocat gratuit de la stat în acest moment.

Glucagon

Glucagonul se eliberează pe rețeta de diabet doar împreună cu insulina și doar la pacienții cu diabet de tip 1. Poți primi o nouă rețetă de glucagon doar dacă l-ai folosit pe cel vechi sau a expirat.

Glucometru

Glucometrul nu se poate da pe rețeta obișnuită, gratuită, de diabet. Vei primi o rețetă simplă de glucometru împreună cu rețeta de diabet.

Vei putea primi glucometrul gratuit de la majoritatea farmaciilor, cu condiția să ridici simultan de la ei testele de glicemie. Ai grijă de glucometru deoarece nu poți să primești unul nou la fiecare rețetă periodică de insulină. Când se termină bateria va trebui să o schimbi singur.

Uneori vei primi glucometrul direct de la medicul tău, dacă are întâmplător donații disponibile.

Teste de glicemie

Diabetul de tip 1 îți conferă dreptul la teste gratuite de glicemie. Le vei primi pe rețeta gratuită de diabet eliberată la fiecare trei luni. Pe rețetă nu scrie un anumit tip de teste, ci teste în general. La farmacie va trebui să spui ce aparat ai și vei primi tipul de teste potrivit pentru el.

Numărul de teste de glicemie disponibil gratuit pentru trei luni în diabetul de tip 1 este de:

Nu se pot prescrie teste de glicemie pe rețeta de 30 de zile eliberată în ziua externării din spital.

Pompe de insulină și senzori de glicemie

Pentru a beneficia de pompă de insulină sau de senzori de glicemie va trebui să faci un dosar special. Medicul curant este cel care te va ajuta să faci acest dosar. Medicul curant se definește ca fiind medicul care îți eliberează rețetele periodice de insulină.

Conținutul dosarului de dispozitive medicale variază de la caz la caz. Când e gata, medicul tău îl va trimite la spitalul capabil să îți ofere dispozitivele medicale.

Sprijin financiar

Având în vedere prezența diabetului de tip 1 poți obține în anumite condiții un certificat de handicap. Pe baza lui poți obține diverse scutiri de taxe sau chiar ajutor financiar direct de la stat.

Interesează-te la medicul de familie unde se află comisia de handicap la care ești arondat teritorial. De la medicul diabetolog vei avea nevoie de un referat medical și de rezultate ale unor investigații din ultimile maxim șase luni.

Analize și investigații periodice

Un tratament corect aplicat se vede imediat în evoluția glicemiilor. Trebuie însă verificat suplimentar și prin analize de laborator sau de alt tip, cum ar fi un examen fund de ochi. Cel mai probabil le vei face printr-o internare de zi, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Concluzie

În concluzie, vei primi de la stat tot ce ai nevoie neapărat pentru îngrijirea diabetului de tip 1. Va trebui însă să participi și tu pentru unele lucruri suplimentare (contra cost), mai ales dacă ești la debut.

Poți afla informații suplimentare și în podcastul meu de diabet.