Prima pagină » Copii

Diabetul zaharat la copii și adolescenți

Diabetul zaharat la copilDiabetul la copii are o mulțime de particularități, care îl deosebesc fundamental de cel al adultului. De multe ori nu este vorba de un diabet de tip 1. De exemplu, diabetul zaharat cu debut în primele 6 luni de viată poartă denumirea de diabet neonatal. El nu trebuie confundat cu diabetul zaharat de tip 1, de care diferă radical. În diabetul zaharat neonatal toate celulele beta pancreatice sunt prezente în insulele Langherhans, dar sunt complet nefuncționale. Acest lucru se datorează unor mutații genetice, cel mai adesea în canalul de potasiu ATP.

Analiza genetică (accesibilă gratuit prin spitalul Elias) poate evidenția mutațiile la acest nivel. Apare astfel o consecință terapeutică dramatică pentru pacient, deoarece este posibilă în cele mai multe cazuri oprirea insulinoterapiei și trecerea pe antidiabetice orale. Debutul diabetului zaharat la vârsta de 6-12 luni se asociază cu o șansă foarte mica de obiectivare a acestor mutații genetice (aproximativ 1%). Marea majoritate a cazurilor la această grupă de vârstă sunt diabet zaharat de tip 1.

Noțiuni de bază

Echipa care se ocupa de diabet la copiiDumneavoastră sau copilul dumneavoastră tocmai a fost diagnosticat cu diabet zaharat? Cu siguranță acest lucru vă afectează emoțional în cel mai profund mod posibil. Urmează o perioadă de acomodare în care trebuie să înțelegeți pas cu pas ce înseamnă această boală și ce trebuie făcut pentru controlul ei. Cu răbdare și multă atenție veți reuși să vă reîntoarceți cel puțin parțial la ceea ce era înaintea descoperirii diabetului zaharat. Diabetul zaharat este o afecțiune complexă ce afectează deopotrivă metabolismul glucidic, lipidic și proteic. Hiperglicemia este o stare similară cu expunerea la radiații. Nu se șterge niciodată, se acumulează în mod continuu și când se atinge pragul individual de rezistență va „exploda” pe undeva, cu o complicație. Noțiunile de bază ale diabetului zaharat sunt primele lucruri pe care ar trebui să le căutați.

Anumite particularități legate de vârstă fac ca diagnosticul de diabet la copil să nu fie întotdeauna simplu. Pentru un medic diabetolog cu experiență există peste 300 de subtipuri de diabet. O corectă încadrare a pacientului în subtipul potrivit va avea drept consecință prescrierea unui tratament strict individualizat, în cadrul a ceea ce se dorește a fi în prezent medicina „de precizie”. De aceea este important să cunoaștem cât mai multe lucruri despre clasificarea diabetului zaharat. Simptomele diabetului zaharat pot persista multă vreme înaintea punerii diagnosticului la medic. Recunoașterea lor de către familie poate scurta foarte mult timpul până la prezentarea la camera de gardă. Simptomele diabetului la copil diferă adesea de cele prezente la adult.

Diabet zaharat de tip 1 la copii

Diabet la copiiDiabetul la copii este cel mai adesea diabet zaharat de tip 1. El pune multiple probleme legate de abilitatea copilului de autoîngrijire și autoadministrare a tratamentului. În această perioadă există modificări continue ale sensibilității la acțiunea insulinei. Ele sunt date de procesul de creștere sau diferite infecții, în general ușoare. Perioada petrecută la grădiniță și apoi la scoală are nevoie de o abordare separată a tratamentului. Nu în ultimul rând, dificultățile întâlnite în recunoașterea clinică a hipoglicemiei la copilul mic fac adesea dificilă intensificarea tratamentului.

Este nevoie de o abordare strict individualizată a fiecărui caz în parte. Un accent deosebit se pune pentru problemele psihologice atât ale copilului și ale familiei în ansamblul ei. În acest fel copilul dumneavoastră va crește sănătos, fericit, protejat de complicațiile acute și cronice ale diabetului zaharat.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!