Introducere

Diabetul zaharat la copii și adolescențiDiabetul la copii are o mulțime de particularități, care îl deosebesc fundamental de cel al adultului. Diabetul zaharat cu debut în primele 6 luni de viată poartă denumirea de diabet neonatal. El nu trebuie confundat cu diabetul zaharat de tip 1, de care diferă radical. În diabetul zaharat neonatal toate celulele beta pancreatice sunt prezente în insulele Langherhans, dar sunt complet nefuncționale. Acest lucru se datorează unor mutații genetice, cel mai adesea în canalul de potasiu ATP.

Analiza genetică (accesibilă gratuit prin spitalul Elias) poate evidenția mutațiile la acest nivel. Apare astfel o consecință terapeutică dramatică pentru pacient, deoarece este posibilă în cele mai multe cazuri oprirea insulinoterapiei și trecerea pe antidiabetice orale. Debutul diabetului zaharat la vârsta de 6-12 luni se asociază cu o șansă foarte mica de obiectivare a acestor mutații genetice (aproximativ 1%). Marea majoritate a cazurilor la această grupă de vârstă sunt diabet zaharat de tip 1.

Diabetul la copii este cel mai adesea diabet zaharat de tip 1. El pune multiple probleme legate de abilitatea copilului de autoîngrijire și autoadministrare a tratamentului. În această perioadă există modificări continue ale sensibilității la acțiunea insulinei date de procesul de creștere și diferitele infecții (în general ușoare). Perioada petrecută la grădiniță și apoi la scoală are nevoie de o abordare separată a tratamentului. Nu în ultimul rând, dificultățile întâlnite în recunoașterea clinică a hipoglicemiei la copilul mic fac adesea dificilă intensificarea tratamentului. Este nevoie de o abordare strict individualizată a fiecărui caz în parte, cu un accent deosebit pentru problemele psihologice atât ale copilului, cât și ale familiei în ansamblul ei.

Capitole


Capitolul 1 – Noțiuni introductive

Acest capitol oferă informații de bază, ce includ: definiție, diagnostic, clasificare, simptome, hemoglobina glicozilată, corpii cetonici…


Capitolul 2 – Diabetul zaharat tip 1


Capitolul 3 – Alte forme de diabet


Capitolul 4 – Complicațiile diabetului


Capitolul 5 – Tratament


Capitolul 6 – Noi tehnologii


Informații suplimentare

Ultima modificare: , Autor: