Prima pagină » Copii » DZ tip 1

Diabetul de tip 1 poate afecta atât copii, cât și adulții de orice vârstă

O fetiță mică cu diabet de tip 1 râzînd

Diabetul de tip 1 este o afecțiune a pancreasului endocrin în care există un deficit sever de secreție a insulinei. Supraviețuirea acestor pacienți depinde de administrarea zilnică a hormonului care lipsește: insulina. Această administrare presupune injecții zilnice multiple de insulină sau preferabil folosirea unei pompe de insulină. Al doilea lucru de care un pacient cu diabet de tip 1 are nevoie, după inițierea tratamentului cu insulină este montarea unui senzor de monitorizare continuă a glicemiei.

Principalele capitole abordate în continuare sunt următoarele:

  1. Riscul de apariție (epidemiologie)
  2. Cauze
  3. Mecanisme de apariție (patofiziologie)
  4. Stadii clinice de evoluție
  5. Complicații acute
  6. Complicații cronice
  7. Sisteme de monitorizare continuă a glicemiei
  8. Pompe de insulină

Riscul de apariție a diabetului de tip 1

O multime de oameni traverseaza strada vazuti de sus sugerand epidemiologia diabetului de tip 1

Diabetul de tip 1 reprezintă aproximativ 10% din totalul cazurilor de diabet. În fiecare an un număr aproximativ de 100000 de copii dezvoltă diabet de tip 1 la nivel internațional. Diabetul de tip 1 apare cel mai adesea la un copil fără alte rude afectate de această boală. Doar 10% din copiii care fac diabet de tip 1 au pe cineva în familie cu diabet. Riscul de apariție a diabetului de tip 1 este în creștere peste tot în lume.

Cauzele diabetului de tip 1

O femeie cu spatele cu bratele deschise in sus sugerand intrebarea "de ce?"

Atenție! Nu trebuie făcută confuzia între cauza declanșării diabetului de tip 1 și cauza apariției relativ bruște a simptomelor de diabet. Cauza declanșării diabetului de tip 1 se referă la motivul pentru care celulele T citotoxice încep să atace celulele beta pancreatice. Distrugerea celulelor beta pancreatice se desfășoară uneori de-a lungul a foarte mulți ani. Cauzele diabetului de tip 1 sunt complexe și de multe ori se pierd în timp până la momentul debutului clinic.

Mecanisme de apariție a diabetului de tip 1

Mecanism de ceas sugerand mecanismul de aparitie a diabetului de tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 este o boală autoimună. Organismul confundă celulele beta pancreatice cu o infecție și încearcă apoi să o elimine. Această bătălie se desfășoară pe o durată care poate varia de la 6 luni la peste 50 de ani. În final sistemul imun este cel care iese învingător, iar celulele beta pancreatice sunt învinse. Mecanismele de apariție a diabetului de tip 1 sunt mult mai bine cunoscute față de cauzele care au dus la declanșarea lor.

Stadii de evoluție în diabetul de tip 1

Toate fazele lunii simultan pe un cer negru deasupra unui oras noaptea sugerand stadiile diabetului de tip 1

Diabetul de tip 1 este o boală care poate evolua mulți ani înainte de creșterea glicemiei. Există 4 stadii de evoluție ale diabetului de tip 1. Debutul hiperglicemic al diabetului de tip 1 marchează de fapt intrarea lui in stadiul 3. Diagnosticul de diabet de tip 1 poate fi pus însă cu mulți ani înainte, când de fapt glicemiile erau normale. Elementul de baza pentru diagnosticarea diabetului de tip 1 în stadiile lui pre-hiperglicemice constă în determinarea anticorpilor specifici.

Cetoacidoza diabetică

O femeie pe un pat de terapie intensiva sugerand cetoacidoza diabetica

Cetoacidoza diabetică este o complicație acută a diabetului de tip 1 caracterizată prin hiperglicemie, creșterea corpilor cetonici și scăderea bicarbonatului sanguin. Principala cauză o reprezintă disponibilitatea unei cantități de insulină mult prea mică față de nevoia temporară a organismului. Principalele 3 simptome sunt deshidratarea severă, creșterea frecvenței cardiace și lipsa de aer.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!