Capitolul 1 – Noțiuni introductive

Definiție

Diabetul zaharat la copil reprezintă un ansamblu de afecțiuni endocrine și metabolice, care au în comun creșterea glicemiei. Defectul primar constă în imposibilitatea organismului de a produce suficientă insulină. Suplimentar, în unele situații poate exista și o creștere semnificativă a nevoii de insulină prin scăderea randamentului de utilizare. 

Diagnostic

Diagnosticul diabetului zaharat la copil este adesea pus la spital, unde copilul este adus pentru stare generală alterată. În urma discuției cu medicul pediatru părinții recunosc faptul că de aproximativ 2 săptămâni copilul bea foarte multă apă, urinează mai des și a slăbit. Glicemia efectuată în urgență arată valori foarte mari, de peste 200-300 mg/dl. Mai multe informații găsiți aici.

Clasificare

Cea mai frecventă formă de diabet zaharat la copil este diabetul de tip 1. Pe măsură ce obezitatea la copil devine din ce în ce mai răspândită, încep să apară și cazurile de diabet zaharat de tip 2. În unele regiuni ale globului numărul cazurilor de diabet de tip 2 la copil ajunge să reprezinte 50% din totalul cazurilor înregistrate local. Un număr mai mic de cazuri este datorat unor mutații genetice izolate la o singură genă (diabet monogenic). Mai multe informații găsiți aici.

Simptome

Principalele simptome ale diabetului zaharat la copil sunt setea intensă și urinatul frecvent, inclusiv noaptea. Copiii consumă în mod obișnuit mult mai multă apă comparativ cu un adult. Din acest motiv de multe ori creșterea consumului de apă nu îngrijorează părinții. Scăderea în greutate, oboseala, vederea tulbure și în final greața și vărsăturile sunt cele care alertează părinții, dar sunt semne care apar cu întârziere. Mai multe informații găsiți aici.

Hemoglobina glicozilată

Hemoglobina este o proteină localizată în interiorul globulelor roșii (eritrocite). Rolul ei este de a transporta oxigen de la plămâni la țesuturi și CO2 de la țesuturi la plămâni. Glucoza prezentă în mod normal în sânge se lipește constant de hemoglobină, chiar și la omul sănătos (fără diabet), formând astfel hemoglobina glicozilată (zaharisită). În mod normal sub 5,7% din hemoglobină este zaharisită (glicozilată). În prezența unor glicemii mai mari, din domeniul diabetului zaharat, acest procent crește în general peste 6,5%. Mai multe informații găsiți aici.

Corpii cetonici

Corpii cetonici sunt niște acizi fabricați de ficat din grăsimea disponibilă în sânge. O cantitate relativ mică de insulină disponibilă în sânge este suficientă pentru a ține în frâu producția de corpi cetonici. Scăderea concentrației de insulină în sânge sub un anumit prag duce la deblocarea producției de corpi cetonici în ficat. Acumularea lor în sânge duce la apariția unei complicații acute redutabile a diabetului zaharat numită cetoacidoză diabetică. Mai multe informații găsiți aici.

Hipoglicemia

Orice scădere a concentrației glucozei în sânge (glicemie) sub valoarea de 70 mg/dl poartă denumirea de hipoglicemie, indiferent dacă pacientul are sau nu simptome. Hipoglicemia devine în general periculoasă pentru organism atunci când glicemia scade sub valoarea de 54 mg/dl. Până la această cifră valorile sunt mai degrabă “de atenționare”. Mai multe informații găsiți aici.

Informații suplimentare

Ultima modificare: , Autor: