Prima pagină » Diabet la copii » Informații de bază în diabetul la copil

Diagnosticul, clasificarea, simptomele și alte noțiuni de bază în diabetul la copil

Diabetul la copil - DefinitieAici găsiți informații despre diagnostic, clasificare, simptome și alte noțiuni de bază în diabetul la copil. Diabetul la copil reprezintă un ansamblu de afecțiuni endocrine și metabolice, care au în comun creșterea glicemiei. Defectul primar constă în imposibilitatea organismului de a produce suficientă insulină. Suplimentar, în unele situații poate exista și o creștere semnificativă a nevoii de insulină prin scăderea randamentului de utilizare, adică rezistență la acțiunea insulinei. Sunt afectate toate cele trei metabolisme: glucidic, proteic și lipidic. Cele mai periculoase modificări sunt în metabolismul lipidic, unde lipsa unei cantități suficiente de insulină duce la deblocarea transformării acizilor grași liberi (grăsimea din sânge) în corpi cetonici. Acumularea corpilor cetonici duce la apariția comei diabetice cetoacidozice, potențial fatală.

Diagnosticul diabetului la copil

Diagnosticul diabetului la copilDiagnosticul diabetului la copil este adesea pus la spital. Aici copilul este adus frecvent pentru stare generală alterată. În urma discuției cu medicul pediatru părinții recunosc faptul că de aproximativ 2 săptămâni copilul bea foarte multă apă, urinează mai des și a slăbit. Glicemia efectuată în urgență arată valori foarte mari, de peste 200-300 mg/dl. Uneori însă diagnosticul se pune pe baza unor valori a jeun (dimineața pe nemâncate) persistent crescute peste 125 mg/dl. Hemoglobina glicozilată nu se folosește pentru diagnosticul diabetului zaharat de tip 1, dar poate fi folosită pentru diagnosticul diabetului de tip 2. Diagnosticul de diabet la copil trebuie să fie pus cât mai repede din momentul în care au apărut simptomele specifice.

Clasificarea diabetului la copil

Clasificarea diabetului zaharat la copilCea mai frecventă formă de diabet zaharat la copil este diabetul de tip 1. Pe măsură ce obezitatea la copil devine din ce în ce mai răspândită, încep să apară și cazurile de diabet zaharat de tip 2. În unele regiuni ale globului numărul cazurilor de diabet de tip 2 la copil ajunge să reprezinte 50% din totalul cazurilor înregistrate local. Un număr mai mic de cazuri este datorat unor mutații genetice izolate la o singură genă (diabet monogenic). Debutul diabetului în primele 6 luni de viață pun diagnosticul de diabet neonatal, fundamental diferit de diabetul de tip 1. Cunoașterea în amănunt a diverselor tipuri de diabetului zaharat oferă șansa recunoașterii unor forme mai rare de diabet.

Simptomele diabetului la copil

Simptomele diabetului zaharat la copilPrincipalele simptome ale diabetului zaharat la copil sunt setea intensă și urinatul frecvent, inclusiv noaptea. Copiii consumă în mod obișnuit mult mai multă apă comparativ cu un adult. Din acest motiv de multe ori creșterea consumului de apă nu îngrijorează părinții. Scăderea în greutate, oboseala, vederea tulbure și în final greața și vărsăturile sunt cele care alertează părinții, dar sunt semne care apar cu întârziere. Vărsăturile și durerea abdominală difuză la un copil care nu poate merge singur reprezintă o urgență medicală indiferent de cauza lor. În situația unui debut de diabet zaharat de tip 1 aceste simptome semnifică instalarea cetoacidozei diabetice severe. Copilul trebuie dus de urgență la cea mai apropiată cameră de gardă de spital. Simptomele diabetului la copil trebuie cunoscute de toată lumea, indiferent dacă există sau nu cineva afectat în familie.

Hemoglobina glicozilată în diabetul la copil

Hemoglobina glicozilataHemoglobina este o proteină localizată în interiorul globulelor roșii (eritrocite). Rolul ei este de a transporta oxigen de la plămâni la țesuturi și CO2 de la țesuturi la plămâni. Glucoza prezentă în mod normal în sânge se lipește constant de hemoglobină, chiar și la omul sănătos (fără diabet), formând astfel hemoglobina glicozilată (zaharisită). În mod normal sub 5,7% din hemoglobină este zaharisită (glicozilată). În prezența unor glicemii mai mari, din domeniul diabetului zaharat, acest procent crește în general peste 6,5%. Începând cu cifra de 7,5% la copii și 7% la adulți, riscul apariției complicațiilor cronice ale diabetului zaharat crește foarte mult. Pentru aceeași valoare a hemoglobinei glicozilate (prescurtată adesea HbA1c), contează însă foarte mult timpul petrecut în normoglicemie, adică între 70-180 mg/dl. Acest timp trebuie să fie de peste 70% din perioada analizată.

Corpii cetonici în diabetul la copil

Corpi cetoniciCorpii cetonici sunt niște acizi fabricați de ficat din grăsimea disponibilă în sânge. O cantitate relativ mică de insulină disponibilă în sânge este suficientă pentru a ține în frâu producția de corpi cetonici. Scăderea concentrației de insulină în sânge sub un anumit prag duce la deblocarea producției de corpi cetonici în ficat. Acumularea lor în sânge duce la apariția unei complicații acute redutabile a diabetului zaharat numită cetoacidoză diabetică. Această complicație se datorează unui defect în metabolismul lipidic. Ea însoțește hiperglicemia (mai puțin periculoasă pe termen scurt), care este un defect în metabolismul glucidic.

Hipoglicemia în diabetul la copil

Hipoglicemia in diabetul la copilOrice scădere a concentrației glucozei în sânge (glicemie) sub valoarea de 70 mg/dl poartă denumirea de hipoglicemie, indiferent dacă pacientul are sau nu simptome. Hipoglicemia devine în general periculoasă pentru organism atunci când glicemia scade sub valoarea de 54 mg/dl. Până la această cifră valorile sunt mai degrabă “de atenționare”. Nevoia de intervenție din partea altei persoane pentru a scoate pacientul din hipoglicemie definește hipoglicemia ca fiind severă, indiferent de valoarea atinsă sub 70 mg/dl.

Informații suplimentare

Autorul acestei pagini este Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!