Prima pagină » Copii » Noțiuni de bază » Tipuri de diabet

Clasificarea diabetului zaharat la copil

Diabetul zaharat la copilDiabetul zaharat cu debut în primele 6 luni este în proporție peste 99,9% altă formă de diabet în afară de clasicul diabet zaharat de tip 1. De aceea a și primit denumirea de diabet neonatal. Diabetul zaharat la copil cu debut după vârsta de 6 luni este în proporție de peste 50% diabet zaharat de tip 1. Atunci când există dubii în corectitudinea diagnosticului de diabet zaharat de tip 1 este bine să se facă un consult într-un centru cu experiență în formele rare de diabet.

În urma consultației este posibil să vă fie recomandate teste suplimentare care să ajute în clarificarea situației, inclusiv teste genetice. Testarea genetică este în general foarte scumpă și nu este disponibilă gratuit în România decât pentru cazurile cu debut înainte de vârsta de 6 luni (Sp. Elias).

Diagnosticul de diabet la copil nu este întotdeauna simplu. Se va suspiciona o altă formă de diabet la orice copil cu anticorpi specifici diabetului zaharat de tip 1 absenți și cel puțin una din următoarele condiții:

 • istoric familial de diabet monogenic (de ex. MODY).
 • debut anterior vârstei de 12 luni (sub 6 luni nu e sigur DZ tip 1).
 • glicemii dimineața pe nemâncate (a jeun) <150 mg/dl la un copil normoponderal, fără simptome.
 • remisie tranzitorie ce durează mai mult de un an.
 • necesar de insulină <0,5U/Kg corp la mai mult de un an de la debut
 • asocierea altor afecțiuni importante cum ar fi surditatea sau atrofia optică.
 • expunere la medicamente ce pot afecta pancreasul endocrin: imunosupresoare, glucocorticoizi, unele antidepresive.

Clasificarea diabetului zaharat la copil

Principalele forme de diabet zaharat la copil sunt următoarele:

 1. Diabet zaharat de tip 1
 2. Diabet zaharat de tip 2
 3. Diabet zaharat secundar (alte tipuri specifice)
  1. Diabet monogenic
  2. Defecte genetice în acțiunea insulinei
  3. Boli ale pancreasului exocrin
  4. Boli endocrine
  5. Medicamente și substanțe toxice
  6. Infecții
  7. Forme rare de diabet autoimun
  8. Sindroame genetice complexe
 4. Diabet gestațional

Urmează doar o scurtă prezentare a principalelor categorii de diabet, ele fiind apoi detaliate în altă parte, în capitole dedicate.

Diabetul zaharat de tip 1

Diabetul de tip 1Diabetul zaharat de tip 1 este o afecțiune endocrină autoimună caracterizată prin distrugerea aproape completă a celulelor beta pancreatice de către sistemul imun. În unele cazuri de diabet de tip 1 autoimunitatea nu poate fi pusă în evidență folosind mijloacele tehnice din prezent. În aceste situații se spune despre acel diabet de tip 1 ca este idiopatic, adică de origine necunoscută.

Prezența a trei anticorpi specifici diabetului zaharat de tip 1 la un copil (sau adult) aparent sănătos, cu glicemii absolut normale pune diagnosticul de diabet zaharat de tip 1, în faza lui pre-hiperglicemică. Următoarea etapă în diabetul de tip 1 apare după o perioada de timp ce poate dura chiar zeci de ani uneori și constă în creșterea glicemiilor până în zona de prediabet. Ultima etapă o reprezintă debutul clinic cu hiperglicemie asociată cu simptome specifice diabetului zaharat.

Diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune endocrină caracterizată printr-o reducere semnificativă a capacității pancreasului de a secreta întreaga cantitate de insulină solicitată de organism. Diabetul de tip 2 la copil este întotdeauna însoțit de rezistență la acțiunea insulinei. Cauza acestei forme de diabet este o combinație de factori genetici, sedentarism și exces alimentar (în special de grăsimi).

Frecvent, diabetul zaharat de tip 2 se însoțește de obezitate, hipertensiune, dislipidemie, steatoză hepatică (ficat gras), acantosis nigricans (piele negricioasă la unele pliuri de piele). Fetele afectate pot dezvolta o afecțiune endocrină a sistemului reproducător numită sindrom de ovare polichistice.

Diabetul zaharat secundar

Clasificarea diabetului zaharatDiabetul zaharat secundar mai poate fi întâlnit și cu denumirea de alte tipuri specifice de diabet. Acest grup larg de subtipuri de diabet au în comun faptul că este foarte bine descrisă cauza primară, care a dus la apariția diabetului zaharat. Din acest motiv există pentru multe din cazuri și o soluție terapeutică distinctă, mult mai eficientă față de restul situațiilor.

În diabetul zaharat de tip 1, de tip 2 și cel gestațional realitatea este că nu se cunoaște cu adevărat cauza primară a diabetului. Dacă s-ar afla cauza reală a diabetului la un pacient cu diabet de tip 1 atunci el nu s-ar mai numi „de tip 1”, ci ar deveni în mod automat diabet secundar (secundar acelei cauze).

Centrele de excelență în diabetul zaharat reușesc să identifice din ce în ce mai multe cazuri de diabet secundar. Scopul final este ca diagnosticul de diabet de tip 1, de tip 2 sau gestațional, adică diabet de cauză necunoscută să devină cât mai rar cu putință. În schimb, diabetul secundar, adică având o cauză cunoscută să devină forma principală de diabet diagnosticată.

Diabetul gestațional

Diabetul zaharat la femei insarcinateDiabetul gestațional (de sarcină) este o formă de diabet care are drept particularitate faptul că e descoperit în trimestrul 2 sau 3 de sarcină. Diabetul zaharat descoperit în trimestrul 1 de sarcină nu este diabet gestațional, ci diabet de tip 1, de tip 2 sau secundar, de multe ori preexistent sarcinii. Diagnosticul de diabet gestațional dispare în mod automat la momentul nașterii, dar poate reapare la o sarcină viitoare.

După naștere, persistența diabetului zaharat impune reclasificarea lui în una din celelalte forme de diabet cunoscute. Majoritatea cazurilor se tratează doar prin măsuri ce vizează stilul de viață, dar unele cazuri au nevoie și de tratament temporar cu insulină. Sarcina complicată cu diabet gestațional, apărută la o adolescentă are în mod particular șanse semnificativ crescute de a fi tratată cu insulină.

Sarcina la o pacientă adolescentă este o realitate în toate țările, inclusiv la noi și este aproape întotdeauna neplanificată și nedorită. Majoritatea acestor paciente provin din medii defavorizate material și educațional, astfel încât apariția diabetului gestațional complică adesea foarte mult situația lor.

În lipsa unui control atent, diabetul gestațional duce la creșterea semnificativă a riscului de complicații perinatale atât pentru copil, cât și pentru mamă.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!