Prima pagină » Copii » Noțiuni de bază » Simptomele diabetului de tip 1

Semnele și simptomele diabetului de tip 1

Diabetul de tip 1Semnele și simptomele diabetului de tip 1 apar și se agravează cu o viteză mult mai mare comparativ cu diabetul zaharat de tip 2. Evoluția este în general întinsă pe 1-3 săptămâni, însă uneori poate fi extrem de rapidă, în doar câteva zile. Diabetul zaharat de tip 1 la copil poate evolua o perioadă de timp nediagnosticat. Cu cât se întârzie mai mult diagnosticul corect, cu atât vor crește șansele unui debut cu cetoacidoză diabetică.

Cetoacidoza diabetică este o complicație redutabilă a diabetului zaharat. Ea poate merge până la comă și chiar decesul pacientului. De aici rezultă cât de importantă este cunoașterea semnelor și simptomelor diabetului în realizarea unui diagnostic precoce.

Lista simptomelor de diabet de tip 1

Vom începe printr-o enumerare în ordinea descrescătoare a importanței a principalelor semne și simptome de diabet de tip 1. Ulterior le vom discuta pe larg pe fiecare în subcapitole dedicate.

  • Reducerea vitezei de creștere în înălțime
  • Suspiciune crescută la infecții respiratorii sau de altă natură
  • Greață
  • Vărsături
  • Dureri abdominale
  • Creșterea frecvenței și amplitudinii respirațiilor
  • Miros de acetonă a respirației
  • Somnolență marcată
  • Comă

Detalii despre simptomele diabetului de tip 1

Simptomele diabetului zaharatPrincipalele semne și simptome de diabet de tip 1 vor fi prezentate în amănunt în secțiuni ușor de recunoscut în imaginile de mai jos. Deși accentul este pus pe copii, majoritatea lucrurilor sunt similare și la adulți. Pe scurt, totul începe de obicei cu observarea faptului că tot mai des copilul cere de băut. Deși consumă o cantitate din ce în ce mai mare de apă și sucuri, copilul pare că nu se mai satură. După ce a consumat atât de multe lichide pare normal să aibă nevoie să meargă mai des la baie. Începe însă să meargă la baie și pe parcursul nopții. Uneori, dacă doarme mai profund poate chiar să facă pe el noaptea.

Pofta de mâncare crește inițial în majoritatea cazurilor, ceea ce în general bucură pe părinți. Senzația de foame reapare neașteptat de repede după terminarea mesei. Copilul, în loc să se îngrașe de la atâta mâncare, din contră, pare că slăbește.

Adăugarea în sânge a corpilor cetonici la glucoza aflată deja în exces face să apară senzația de greață. Consecutiv, apare scăderea semnificativă a poftei de mâncare. Este un prim semn de gravitate, care ignorat poate duce ulterior la apariția vărsăturilor. Din acest moment instalarea cetoacidozei diabetice este iminentă și extrem de periculoasă.

Importanța cunoașterii simptomelor diabetului de tip 1

InțelepciuneIgnorarea semnelor și simptomelor diabetului zaharat poate întârzia semnificativ punerea diagnosticului corect. Implicit este amânată și începerea tratamentului specific. În unele cazuri, copilul ajunge să se simtă atât de rău încât își pierde starea de conștiență. Este chemată salvarea, iar la spital părinții vor discuta cu medicul diabetolog despre simptomele diabetului.

Vor descrie cu această ocazie prezența de peste două săptămâni a unor simptome care au fost ignorate. Urmează apoi discuțiile obișnuite deja pentru medicul diabetolog pe tema “dacă aș fi știut…”, urmată imediat de “e vina noastră…”. Nu este vina nimănui, este doar un lanț de consecințe care a pornit cu foarte mult timp înainte, poate chiar ani.

Cunoașterea semnelor și simptomelor de diabet este însă de foarte mare valoare pentru evitarea debutului diabetului zaharat la copil prin cetoacidoză. Părinții care au aceste cunoștințe le vor folosi nu numai pentru propria familie, dar și pentru a semnala o posibilă problemă altora, din afara familiei, atunci când observă ceva “suspect” pentru ei, dar trecut cu vederea de cei în cauză.

Simptomele diabetului prezentate mai sus și detaliate în paginile următoare apar nu numai la debutul diabetului zaharat, dar și ori de câte ori diabetul se dezechilibrează semnificativ. Persistența glicemiilor mari pentru câteva ore poate duce la aproape orice combinație de semne și simptome ale diabetului zaharat.

Apariția acestor simptome la un pacient cunoscut cu diabet zaharat reprezintă un semnal de alarmă în ceea ce privește necesitatea de a merge de urgență la medicul diabetolog în vederea ajustării tratamentului antidiabetic.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!