Semnele și simptomele diabetului zaharat

Diabetul zaharat la copil poate evolua o perioadă de timp nediagnosticat. Cu cât se întârzie mai mult diagnosticul corect, cu atât vor crește șansele unui debut cu cetoacidoză diabetică. Aceasta este o complicație redutabilă a diabetului zaharat și poate merge până la comă și chiar decesul pacientului. De aici rezultă importanța deosebită a recunoașterii la timp a semnelor și simptomelor de diabet. În cazul particular al copilului, aceste semne și simptome apar și se agravează cu o viteză mai mare comparativ cu diabetul zaharat de tip 2 la adult. Evoluția este în general întinsă pe 2-3 săptămâni, însă uneori poate fi extrem de rapidă în doar câteva zile. Vom începe printr-o enumerare în ordinea descrescătoare a importanței a principalelor semne și simptome de diabet la copil, urmând ca ulterior să le discutăm pe larg pe fiecare în parte.

Lista semnelor și simptomelor de diabet la copil:

 1. urinat des și mult – detalii aici…
 2. consumul crescut de apă – detalii aici…
 3. foame (inițial) – detalii aici…
 4. sete intensă – detalii aici…
 5. deshidratare – detalii aici…
 6. urinat noaptea – detalii aici…
 7. enuresis (copilul face pe el) – detalii aici…
 8. scădere în greutate – detalii aici…
 9. scăderea poftei de mâncare (tardiv) – detalii aici…
 10. oboseală – detalii aici…
 11. scăderea performanțelor școlare – detalii aici…
 12. tulburări de vedere
 13. reducerea vitezei de creștere în înălțime
 14. suspiciune crescută la infecții respiratorii sau de altă natură
 15. greață
 16. vărsături
 17. dureri abdominale
 18. creșterea frecvenței și amplitudinii respirațiilor
 19. miros de acetonă a respirației
 20. somnolență marcată
 21. comă

De ce e important să cunoaștem simptomele diabetului?

Ignorarea semnelor și simptomelor diabetului zaharat poate întârzia semnificativ punerea diagnosticului corect și implicit începerea tratamentului specific. În unele cazuri copilul își pierde starea de conștiență, este chemată salvarea, iar la spital părinții vor descrie simptomele diabetului zaharat ca fiind prezente de 2 săptămâni. Urmează apoi discuțiile obișnuite deja pentru medicul diabetolog pe tema “dacă aș fi știut…”, urmată imediat de “e vina noastră…”. Nu este vina nimănui, este doar un lanț de consecințe care a pornit cu foarte mult timp înainte, poate chiar ani. Cunoașterea semnelor și simptomelor de diabet este însă de foarte mare valoare pentru evitarea debutului diabetului zaharat la copil prin cetoacidoză. Părinții care au aceste cunoștințe le vor folosi nu numai pentru propria familie, dar și pentru a semnala o posibilă problemă altora, din afara familiei, atunci când observă ceva “suspect” pentru ei, dar trecut cu vederea de cei în cauză.

Simptomele enumerate mai sus și detaliate în paginile următoare apar nu numai la debutul diabetului zaharat, dar și ori de câte ori diabetul se dezechilibrează semnificativ. Persistența glicemiilor mari pentru câteva ore poate duce la aproape orice combinație de semne și simptome ale diabetului zaharat. Apariția acestor simptome la un pacient cunoscut cu diabet zaharat reprezintă un semnal de alarmă în ceea ce privește necesitatea de a merge de urgență la medicul diabetolog în vederea ajustării tratamentului antidiabetic.

Informații suplimentare

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima modificare: , Autor: