Consumul crescut de apă în diabet

Este absolut normal pentru un copil să consume o cantitate mare de apă, cel puțin din punctul de vedere al unui adult. Procentul de apă din organismul copiilor este mult mai mare comparativ cu cel al adulților. În același timp, acest procent de apă se schimbă cu o viteză foarte mare la copii sub influența diverșilor factori care produc fie deshidratare, fie hiperhidratare. Copii se deshidratează relativ ușor atunci când fac un efort fizic susținut pe mai multe ore, mai ales dacă este făcut în condiții de căldură. O altă cauză obișnuită de deshidratare la copil este diareea sau vărsăturile. Rehidratarea copilului poate fi accelerată prin folosirea sărurilor de rehidratare, cumpărate de la farmacie.

Setea însoțită de gură uscată devine o problemă atunci când copilul spune că nu i-a trecut după ce a băut apă sau reapare după doar 30-60 minute de când a băut ultima dată apă suficientă. În acest caz ar fi bine să se facă o glicemie din deget, inițial la orice oră din zi, indiferent dacă a mâncat sau nu recent. O valoare de peste 180 mg/dl poate fi considerată de alarmă și impune repetarea ei a doua zi dimineață, pe nemâncate (trebuie sa fie sub 100 mg/dl). O valoare de peste 200 mg/dl oricând în timpul zilei, însoțită de sete, gură uscată, consum crescut de apă, urinat des și mult este înalt sugestivă pentru debutul unui diabet zaharat. Se impune în această situație o vizită de urgență la camera de gardă a celui mai apropiat spital pentru confirmarea diagnosticului prin recoltarea unei glicemii din venă. Glicemia făcută pe glucometru nu poate fi folosită pentru punerea diagnosticului, ci doar pentru urmărirea ulterioară a răspunsului la tratament.

Ce altceva ar putea fi

În afara diabetului zaharat, consumul crescut de apă este o trăsătură comună mai multor afecțiuni:

  • diabetul insipid
  • polidipsia psihogenă
  • diaree sau vărsături
  • insuficiența renală
  • insuficiența cardiacă

Referitor la diabetul insipid trebuie să înțelegem în primul rând faptul că termenul de diabet nu înseamnă glicemie mare, ci urinat des și mult (mai ales mult). Se poate folosi termenul de diabet zaharat doar în acele situații în care acest urinat des și mult (=diabet) se datorează glicemiilor crescute. Există o formă de diabet (=urinat des și mult) care nu se însoțește de glicemii crescute. Problema în acest caz este imposibilitatea organismului de a menține apa în corp printr-un defect de funcționare a conductelor de apă din rinichi. Urina va fi în acest caz deschisă la culoare, cu o densitate aproape similară cu a apei. Faptul că urina nu conține glucoză a dus la atribuirea numelui de diabet fără gust (al urinei). Un termen sinonim pentru lipsa gustului este “insipid” și de aici apare denumirea de diabet insipid. Oprirea ingestiei de apă la un pacient cu diabet insipid nu va fi urmată de reducerea cantității de urină evacuată și nici de colorarea acesteia treptat în galben (concentrarea ei). Deshidratarea care urmează este severă și poate fi chiar amenințătoare de viață. Se impune în acest caz prezentarea de urgență la endocrinolog în vederea stabilirii diagnosticului corect și începerii tratamentului.

Polidipsia psihogenă se referă la consumul voluntar crescut de apă, fără să fie nevoie de o cantitate atât de mare de apă. Acest consum crescut poate apare de teama lipsei ulterioare a accesului la apă, la îndemnul constant al părinților sau “de frică”. Urina va fi diluată, transparentă, dar nu va conține glucoză. Folosirea unei bandelete pentru detectarea glucozei în urină evidențiază rapid acest lucru. Restricția de apă pentru câteva ore va duce la reducerea cantității de urină evacuată și la concentrarea ei (colorarea ei). E bine să se investigheze cauza psihologică care a dus la apariția acestui fenomen, eventual cerând ajutorul unui psiholog cu experiență la copii.

Diareea și vărsăturile pot fi responsabile pentru deshidratarea rapidă a copilului. Va apare consecutiv o sete intensă și consum exagerat de apă. Acest consum exagerat de apă nu este însă acompaniat de urinat în cantitate mare deoarece acest lucru nu poate apare în deshidratarea simplă.

Insuficiența renală și cea cardiacă sunt afecțiuni severe, care evoluează de mai mult timp înainte de apariția consumului crescut de apă. Diagnosticul fiind deja cunoscut, în general nu sunt suspicionate la un copil care nu se cunoaște deja cu aceste afecțiuni.

Informații suplimentare

Ultima modificare: , Autor: