Prima pagină » Copii » Noțiuni de bază » Simptomele diabetului de tip 1 » Bea multă apă

Consumul crescut de apă

Sete intensaConsumul crescut de apă la un copil este cel mai adesea absolut normal. El pare mare din punctul de vedere al unui adult, dar în realitate el este potrivit pentru particularitățile copilului. Procentul de apă din organismul copiilor este mult mai mare comparativ cu cel al adulților. În același timp, acest procent de apă se schimbă cu o viteză foarte mare la copii. Există multipli factori care produc fie deshidratare, fie hiperhidratare. Copii se deshidratează relativ ușor atunci când fac un efort fizic susținut pe mai multe ore. Acest lucru este valabil mai ales dacă este făcut în condiții de temperatură ridicată. O altă cauză obișnuită de deshidratare la copil este diareea sau vărsăturile. Rehidratarea copilului poate fi accelerată prin folosirea sărurilor de rehidratare, cumpărate de la farmacie.

Setea nu trece după consumul crescut de apă

Setea însoțită de gură uscată devine o problemă atunci când copilul spune că nu i-a trecut după consumul crescut de apă. Setea este neobișnuită dacă reapare după doar 30-60 minute de când a băut ultima dată apă suficientă. În acest caz ar fi bine să se facă o glicemie din deget, inițial la orice oră din zi, indiferent dacă a mâncat sau nu recent. O valoare de peste 180 mg/dl poate fi considerată de alarmă și impune repetarea ei a doua zi dimineață, pe nemâncate. Glicemia dimineață pe nemâncate trebuie sa fie sub 100 mg/dl.

Ce trebuie să facem?

O valoare de peste 200 mg/dl oricând în timpul zilei, însoțită de sete, gură uscată, consum crescut de apă, urinat des și mult este înalt sugestivă pentru debutul unui diabet zaharat. Se impune în această situație o vizită de urgență la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Aici se face confirmarea diagnosticului prin recoltarea unei glicemii din venă. Glicemia făcută pe glucometru nu poate fi folosită pentru punerea diagnosticului. Ea se folosește doar pentru urmărirea ulterioară a răspunsului la tratament.

Ce altceva ar putea fi

În afara diabetului zaharat, consumul crescut de apă este o trăsătură comună mai multor afecțiuni:

  • diabetul insipid
  • polidipsia psihogenă
  • diaree sau vărsături
  • insuficiența renală
  • insuficiența cardiacă

Diabet insipid

Referitor la diabetul insipid trebuie să înțelegem în primul rând faptul că termenul de diabet nu înseamnă glicemie mare. Diabet inseamnă urinat des și mult, mai ales mult. Se poate folosi termenul de diabet zaharat doar în acele situații în care acest urinat des și mult se datorează glicemiilor crescute. Există o formă de diabet care nu se însoțește de glicemii crescute. Problema în acest caz este imposibilitatea organismului de a menține apa în corp. Există în acest caz un defect de funcționare a conductelor de apă din rinichi. În această formă de diabet urina va fi deschisă la culoare, cu o densitate aproape similară cu a apei.

Faptul că urina nu conține glucoză a dus la atribuirea numelui de diabet fără gust (al urinei). Un termen sinonim pentru lipsa gustului este “insipid” și de aici apare denumirea de diabet insipid. Oprirea ingestiei de apă la un pacient cu diabet insipid nu va fi urmată de reducerea cantității de urină evacuată. De asemenea, nu va apare o recolorare a urinei treptat în galben (concentrarea ei). Deshidratarea care urmează este severă și poate fi chiar amenințătoare de viață. Se impune în acest caz prezentarea de urgență la endocrinolog în vederea stabilirii diagnosticului corect și începerii tratamentului.

Consumul crescut de apă pe fond nervos

Polidipsia psihogenă se referă la consumul voluntar crescut de apă, fără să fie nevoie de o cantitate atât de mare de apă. Acest consum crescut poate apare de teama lipsei ulterioare a accesului la apă. Uneori poate apare la îndemnul constant al părinților sau “de frică”. Urina va fi diluată, transparentă, dar nu va conține glucoză. Folosirea unei bandelete pentru detectarea glucozei în urină evidențiază rapid acest lucru. Restricția de apă pentru câteva ore va duce la reducerea cantității de urină evacuată și la concentrarea ei (colorarea ei). E bine să se investigheze cauza psihologică care a dus la apariția acestui fenomen, eventual cerând ajutorul unui psiholog cu experiență la copii.

Diaree și vărsături

Diareea și vărsăturile pot fi responsabile pentru deshidratarea rapidă a copilului. Va apare consecutiv o sete intensă și consum exagerat de apă. Acest consum exagerat de apă nu este însă acompaniat de urinat în cantitate mare. Motivul este că acest lucru nu poate apare în deshidratarea simplă.

Insuficiența unor organe

Insuficiența renală și cea cardiacă sunt afecțiuni severe. Ele evoluează în general de mult timp înainte de apariția consumului crescut de apă. În general ele nu sunt suspicionate la un copil care nu se cunoaște deja cu aceste afecțiuni.

Explorează și alte simptome ale diabetului la copil

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!