Prima pagină » Copii » Noțiuni de bază » Simptomele diabetului de tip 1 » Deshidratare

Deficitul de apă al organismului se agravează în mod continuu

DeshidratarePrin deshidratare înțelegem o situație patologică (anormală) în care există o reducere semnificativă a conținutului de apă din organism. Ea însoțește o mulțime de afecțiuni. Unele dintre ele sunt foarte ușoare, dar din păcate unele ceva mai severe. Netratată la timp, deshidratarea poate deveni periculoasă, în special la copilul mic. Deshidratarea poate fi atât de avansată încât devine mai periculoasă față de boala care a dus la apariția ei. În majoritatea cazurilor deshidratarea se rezolvă ușor prin creșterea aportului de apă per os (pe gură). Copilul trebuie încurajat să bea multă apă. Cel mai bine este să folosim săruri de rehidratare pentru copii. Uneori este nevoie de administrarea apei sub formă de ser fiziologic în perfuzie. Acest lucru este esențial atunci când nu mai este posibilă administrarea pe gură (vărsături).

Semne și simptome de deshidratare

Semnele și simptomele de deshidratare depind de cât de multă apă s-a pierdut din organism. Într-o deshidratare ușoară pierderea de lichide duce la o scădere ponderală de sub 5% din greutatea inițială. Ea se asociază cu sete moderată, rareori severă. Copilul are chef de joacă, o frecvență cardiacă normală și un puls care se simte bine la nivelul mâinii. El respiră normal, are ochii strălucitori și lăcrimează abundent când plânge. Evident, nu se face test la plâns doar pentru a constata acest lucru.

Deshidratare ușoară

În deshidratarea ușoară pliul cutanat rezultat prin strângerea pielii de pe burtă între două degete revine la normal imediat ce pielea este eliberată din strânsoare. Pielea redevine întinsă în mai puțin de două secunde. Dacă se apasă pe o unghie, culoarea albă care apare în mod normal sub ea redevine roșie imediat (sub 2 secunde) după eliberarea presiunii exercitate pe unghie.

Deshidratare medie

Deshidratarea medie este definită ca o pierdere de lichide de 5-10% din greutatea corporală. Această deshidratare se asociază aproape invariabil cu sete intensă, gură uscată și oboseală. Apare adesea suplimentar și lipsă de chef pentru activitățile obișnuite, inclusiv pentru joacă. În acest stadiu de deshidratare copilul se supără ușor, aproape din orice. Inițial “nu stă locului”, căutând fără încetare apă sau sucuri. Destul de rapid devine apatic, “moale”. Copiii mici cer să fie luați în brațe dacă sunt la plimbare. Inima începe să bată din ce în ce mai repede, însă pulsul se simte din ce în ce mai slab la nivelul încheieturii pumnului.

În deshidratarea medie frecvența respirațiilor este ușor crescută, iar ochii sunt ușor adânciți în orbite, fără să aibă strălucire. Privirea sugerează mai degrabă oboseală, somnolență. La sugari, fontanela este ușor adâncită atunci când sunt mângâiați pe cap. Într-o deshidratare medie, pliul de piele are nevoie de mai puțin de două secunde pentru a reveni la normal. Totuși, revenirea nu este instantanee, ca la normal.

Timpul de recolorare capilară după apăsarea pe o unghie are nevoie de peste două secunde pentru revenirea la culoarea inițială. În deshidratarea medie temperatura pielii de la nivelul mâinilor și picioarelor începe să scadă.

Deshidratare severă

În deshidratarea severă vom avea o pierdere de lichide importantă, de peste 10% din greutatea inițială a copilului. Scăderea în greutate a copilului poate fi importantă uneori. Copilul cu deshidratare severă are gura foarte uscată, cu depozite albicioase pe limbă (limbă prăjită). Apare o sete intensă, e somnoros, morocănos, se “smiorcăie” și vrea să fie “lăsat în pace”. Pulsul este foarte rapid, dar în același timp și foarte slab perceptibil la palpare.

Un semn de mare gravitate este scăderea frecvenței cardiace, uneori sub 60-70 bătăi pe minut. Acest lucru este valabil în special în condițiile în care copilul a fost tahicardic (cu puls mărit). În această situație, bradicardia (scăderea sub normal a frecvenței cardiace) semnalizează pierderea iminentă a stării de conștiență și intrarea în comă. În deshidratarea severă frecvența respiratorie este mult mărită, iar ochii sunt adânc înfundați în orbite. Plânsul, adesea fără motiv va fi fără lacrimi.

Ce se întâmplă în deshidratare?

Aproximativ 65% din corpul unui copil este reprezentat de apă. Procentul este la 70% la sugari și de 60% la adulți. Cantitatea de apă care se pierde în fiecare zi și trebuie înlocuită prin aport din exterior este proporțional mai mare la copil față de adult. În interiorul organismului apa se află în cea mai mare parte în celule. Apa din exteriorul celulelor reprezintă aproximativ 25% din greutatea corporală. Cu cât masa musculară este mai mare, cu atât mai mult va fi mai mare procentul de apă din interiorul celulelor.

Pierderi de minerale

Deshidratarea nu este doar o simplă pierdere de apă. Ea este însoțită de modificări în nivelul de sodiu (natriu), potasiu, bicarbonat și acizi din sânge, care contribuie semnificativ la severitatea problemei. Nivelul de sodiu din sânge poate scădea foarte mult dacă rehidratarea copilului cu diaree se face cu doar cu apă.

Prin diaree se pierde mult sodiu, iar pe gura va intra doar apă. Dacă diareea persistă suficient de mult timp, rehidratarea doar cu apă duce la scăderea nivelului de sodiu din sânge prin diluare cu apă până la niveluri care pot duce la  apariția edemului cerebral și a convulsiilor. Rehidratarea copilului cu diaree trebuie făcută cu săruri de rehidratare (cumpărate de la farmacie).

Deshidratarea care apare în diabetul zaharat este însoțită de pierderi masive de sodiu și potasiu prin urină. Eliminarea urinară de apă și electroliți (sodiu, potasiu, clor…) este forțată de prezența glucozei și de aceea se numește diureză osmotică. Osmotic înseamnă forțat de particulele unei substanțe care atrage apa, numită substanță osmotică, în cazul nostru glucoza.

Apariția corpilor cetonici

Lipsa unei cantități minime de insulină va duce la apariția în sânge a unor acizi organici numiți corpi cetonici. Ei vor consuma bicarbonatul din sânge, care va apare cu o concentrație scăzută. Deshidratarea din diabetul zaharat este complexă, cu modificări multiple ale conținutului sângelui și celulelor. De aceea tratamentul deshidratării severe ce însoțește cetoacidoza diabetică trebuie făcută atent, sub supraveghere medicală dacă copilul a început să verse.

Ce altceva ar putea fi

Deshidratarea apare în general printr-o combinație în proporții diferite de pierdere de apă și scădere a ingestiei de apă. Pierderile de apă pot fi crescute nu numai la nivel urinar și digestiv, dar și la nivelul pielii (de ex. febra) sau prin respirație. În afara diabetului zaharat, deshidratarea poate apare în foarte multe situații, cum ar fi:

 1. Vomă
  • afectarea sistemului nervos central: infecții, creșterea presiunii intracraniene.
  • afectarea tubului digestiv: enterocolită, apendicită, peritonită, obstrucție, volvulus, hepatită.
  • afectarea glandelor endocrine: cetoacidoza diabetică, glande suprarenale mici congenital, criza adisoniană.
  • afectarea rinichiului: infecții, insuficiență renală. 
 2. Diaree
  • afectarea tubului digestiv: gastroenterită, intoleranță alimentară, sindrom de intestin iritabil, boală inflamatorie intestinală.
  • afectarea glandelor endocrine: exces de hormoni tiroidieni, glande suprarenale mici congenital, criza adisoniană.
 3. Pierderi renale
 4. Pierderi extrarenale
  • hemoragie
  • peritonită

Explorează și alte simptome ale diabetului la copil

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!