Subcapitole

Copilul face pe el noaptea și diabetul zaharat

Copilul face pe el noapteaCopilul care a învățat să ceară să meargă la baie are control asupra urinării. Acest lucru se numește continență urinară. Copilul care nu simte când trebuie să urineze sau nu acordă importanță acestui lucru are incontinență urinară, numită și enurezis. În sens lărgit, enurezis înseamnă faptul că un copil face pe el, indiferent dacă acest lucru se petrece ziua sau noaptea. Tendința din zilele noastre este de a folosi acest termen doar pentru incontinența urinară care apare în timpul nopții.

În continuare, termenul de enurezis va fi folosit pentru a descrie situația unui copil care a căpătat controlul asupra urinării (continența urinară) și apoi a început să facă pe el noaptea. Astfel de episoade de enurezis sunt normale dacă apar ocazional și nu persistă după vârsta de 4 ani.

Glicemia crescută din diabetul zaharat se asociază cu trecerea zahărului (a glucozei) în urină și creșterea consecutivă a producției de urină. Pe timpul nopții nu se mai poate produce scăderea fiziologică a producției de urină de la copiii fără diabet și vezica urinară se va umple înainte de venirea dimineții. Acest lucru va trezi copilul pentru a merge la baie, fenomen numit nocturie (vezi aici).

Dacă somnul este profund sau în alte situații particulare, copilul poate să nu se mai trezească pentru a merge la baie și va face pe el, fenomen numit enurezis. Termenul de enurezis nocturn nu este greșit, el arată faptul că episodul de enurezis a apărut noaptea. În prezent însă sugerează un pleonasm deoarece folosirea termenului de enurezis tinde să fie restricționată la episoadele de incontinență urinară nocturne.

Ce altceva ar putea fi

Dacă un copil care nu face pe el noaptea începe să aibă astfel de episoade nu înseamnă neapărat că este ceva rău. Uneori, înainte de a face un pas important înainte din punct de vedere neurologic și intelectual, unii copii fac un mic regres pentru câteva zile, fără ca acest lucru să fie anormal, dar nici explicabil. Cert este că acest lucru trebuie să de îngrijoreze dacă persistă mai mult de o săptămână sau dacă este însoțit și de alte semne ale diabetului zaharat (vezi aici).

În absența diabetului zaharat (glicemii normale), apariția episoadelor de enurezis la un copil care până atunci avea controlul micțiunilor pe timp de noapte poate să fie un semn al unor boli cum ar fi:

  • infecție urinară
  • constipație
  • probleme psihologice
  • tulburare de trezire din somn
  • capacitate vezicală redusă
  • vezică urinară hiperfuncțională
  • sindrom de apnee în somn

Detalii despre simptomele diabetului

Ultima modificare: , Autor: