Subcapitole

Oboseala în diabetul zaharat

ObosealaCopiii au nevoie de minim 8 ore de somn pe durata nopții. Efortul fizic desfășurat în timpul zilei nu îl obosește pe copil la fel de mult cum îl obosește pe un adult. Copiii își iau energie din joacă, iar împiedicarea sistematică a copilului să petreacă mult timp în aer liber la joacă îi va scădea capacitatea de efort. Timpul alocat pentru lecții este foarte important pentru dezvoltarea intelectuală a copilului, dar trebuie ținut cont și de nevoia de mișcare a acestuia. Un copil ar trebui să petreacă minim 1,5 ore pe zi în aer liber, la joacă, unde să desfășoare un efort fizic mediu spre viguros.

Glucoza este principala sursă de energie în organism. Insulina este singurul hormon care ajută la intrarea glucozei în celule și apoi utilizarea ei. Toți ceilalți hormoni au ca efect scăderea captării și utilizării glucozei în celule și consecutiv, creșterea glicemiei. Trecerea glucozei în urină face ca volumul acesteia să crească semnificativ.

Prin urină se vor pierde cantități destul de mari nu numai de glucoză, dar și de vitamine, minerale și oligominerale (minerale rare). Pacientul simte cum „se scurge viața” prin urină. Treptat, glicemiile mari vor face ca activitățile obișnuite să se desfășoare din ce în ce mai greu. Copilul rămâne în general interesat de joacă, dar devine din ce în ce mai greu de convins să facă alte treburi (casnice).

Instalarea cetoacidozei se asociază cu reducerea marcată a capacității de efort, apatie, lipsă de interes pentru lucrurile care îi plăceau înainte. Aceste simptome se adaugă celor clasice, de sete intensă, consum exagerat de apă, urinat des și mult și semnalizează debutul diabetului zaharat (sau dezechilibrarea lui severă).

Ce altceva ar mai putea fi

Oboseala cronică poate apare în mai multe afecțiuni în afară de diabetul zaharat, cum ar fi:

  • răceală
  • anemie
  • febră
  • boala celiacă
  • probleme psihologice

Detalii despre simptomele diabetului

Ultima modificare: , Autor: