Prima pagină » Copii » Noțiuni de bază » Simptomele diabetului de tip 1 » Oboseală

Astenie, lipsa de „chef” pentru activitățile obișnuite

ObosealaCopiii au nevoie de minim 8 ore de somn pe durata nopții. Efortul fizic desfășurat în timpul zilei nu îl obosește pe copil la fel de mult cum îl obosește pe un adult. Copiii își iau energie din joacă, iar împiedicarea sistematică a copilului să petreacă mult timp în aer liber la joacă îi va scădea capacitatea de efort. Timpul alocat pentru lecții este foarte important pentru dezvoltarea intelectuală a copilului, dar trebuie ținut cont și de nevoia de mișcare a acestuia. Un copil ar trebui să petreacă minim 1,5 ore pe zi în aer liber, la joacă, unde să desfășoare un efort fizic mediu spre viguros.

Insulina și lipsa de energie

Tratamentul cu insulinaGlucoza este principala sursă de energie în organism. Insulina este singurul hormon care ajută la intrarea glucozei în celule și apoi utilizarea ei. Toți ceilalți hormoni au ca efect scăderea captării și utilizării glucozei în celule și consecutiv, creșterea glicemiei. Trecerea glucozei în urină face ca volumul acesteia să crească semnificativ. Scăderea disponibilității insulinei face ca prin urină să se piardă cantități destul de mari de glucoză. De fapt se pierde nu numai glucoză, dar și vitamine, minerale și oligominerale (minerale rare). Pacientul simte cum „se scurge viața” prin urină. Treptat, glicemiile mari vor face ca activitățile obișnuite să se desfășoare din ce în ce mai greu. Copilul rămâne în general interesat de joacă, dar devine din ce în ce mai greu de convins să facă alte treburi (casnice).

Instalarea cetoacidozei în condițiile unui deficit foarte mare de insulină se asociază cu reducerea marcată a capacității de efort, apatie, lipsă de interes pentru lucrurile care îi plăceau înainte. Aceste simptome se adaugă celor clasice, de sete intensă, consum exagerat de apă, urinat des și mult și semnalizează debutul diabetului zaharat (sau dezechilibrarea lui severă). Simptomele diabetului zaharat la copil pot să difere uneori semnificativ de cele ale adultului.

Ce altceva ar mai putea fi

Oboseala cronică poate apare în mai multe afecțiuni în afară de diabetul zaharat, cum ar fi:

  • răceală
  • anemie
  • febră
  • boala celiacă
  • probleme psihologice

Explorează și alte simptome ale diabetului la copil

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!