Prima pagină » Copii » Noțiuni de bază » Simptomele diabetului de tip 1 » Slăbire rapidă

Copilul slăbește deși pare că mănâncă mai mult

Scadere in greutateÎn mod normal greutatea copilului este într-o continuă creștere. O stagnare a greutății este normală în general dacă nu persistă mai mult de 1-2 luni. Asta cel puțin până la vârsta de 16-18 ani, când se încheie creșterea. O scădere ponderală neintenționată este cel mai adesea patologică. În cazul particular al diabetului zaharat la copil scăderea ponderală este în general rapidă, pe 1-2 săptămâni, neintenționată. Ea se însoțește în mod paradoxal de creșterea apetitului și a ingestiei de alimente. Orice scădere în greutate neintenționată, însoțită de un consum crescut de apă, urinat des și mult, inclusiv noaptea trebuie să trezească suspiciunea foarte înaltă de debut al unui diabet zaharat.

De ce slăbește copilul în diabet

Creșterea glicemiei dincolo de așa numitul prag renal face ca glucoza să treacă în urină și de aici să se elimine pe cale naturală din organism. Fiecare gram de glucoză pierdut prin urină se asociază cu aproximativ 4 calorii pierdute. În diabetul zaharat aflat la debut se poate ajunge la pierderi de 400-600 calorii pe zi, prin glucoza eliminată în urină. Insulina este un hormon anabolizant, foarte simplist spus ajută la creșterea greutății.

Deficitul de insulină induce în organism o stare catabolică, foarte simplist spus duce la scădere în greutate. Această pierdere în greutate se face însă prin pierderi masive de masă musculară, vitamine, minerale și alte substanțe esențiale pentru supraviețuire.

Ce altceva ar putea fi

Scăderea în greutate neintenționată la un copil poate sugera o mulțime de alte situații în afara diabetului zaharat:

  • paraziți intestinali
  • boala celiacă
  • diverse infecții
  • malnutriție
  • probleme psihologice
  • insuficiență pancreatică exocrină
  • hipertiroidism
  • cancer

Explorează și alte simptome ale diabetului la copil

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!