Prima pagină » Copii » Noțiuni de bază » Simptomele diabetului de tip 1 » Neatenție la școală

Scăderea performanțelor școlare trebuie observată la timp

Probleme la scoalaAtenția și concentrarea sunt maxime atunci când glicemia oscilează între 90 și 150 mg/dl. Pentru valori sub 80 mg/dl și de peste 180 mg/dl, performanțele intelectuale încep să scadă vertiginos, având o prăbușire evidentă la valori sub 70 mg/dl și de peste 250 mg/dl. Starea de dispoziție a copilului este de asemenea sensibilă la oscilațiile de glicemie. Valori ale glicemiei care depășesc 250 mg/dl pot induce o stare de „lipsă de chef” asociată inițial cu irascibilitate, nervozitate, iar ulterior cu apatie. Pot contribui suplimentar la această situație și tulburările de vedere asociate hiperglicemiei.

Profesorii sesizează atunci când un elev își pierde interesul pentru oră și au tendința de a-i „corecta” suplimentar pe aceștia. Copilul cu diabet zaharat dezechilibrat (de ex. la debut) nu mai ridică mâna la oră la fel de des cum o făcea înainte. Îngăduința ulterioară a profesorilor atunci când greșește va scădea astfel inevitabil.

Cauzele neatenției în diabet

Este posibil ca uneori copilul să nu fie atent la oră deoarece are nevoie să meargă la baie și numără minutele până când urmează să se sune. În general ei nu vor cere voie la baie în timpul orei, în general de teamă, dar uneori chiar „de lene”.

Pierderea de vitamine prin urină este foarte mare la acești copii și trebuie corectată cu atenție. Dintre simptomele diabetului, un contributor important poate fi și deshidratarea, însă aportul crescut de apă nu ameliorează de obicei situația.

Ce altceva ar putea fi

Scăderea performanțelor școlare poate apare și în alte situații cum ar fi:

  • probleme psihologice
  • anturaj nepotrivit
  • boală celiacă
  • anemie

Explorează și alte simptome ale diabetului la copil

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!