Prima pagină » Copii » Noțiuni de bază » Simptomele diabetului de tip 1 » Inapetență

Scăderea apetitului însoțită de stări de greață

Scaderea poftei de mancareÎncă de la început trebuie să precizăm faptul că debutul diabetului zaharat la copil se asociază cu o creștere inițială a poftei de mâncare, care se asociază creșterii poftei de a bea apă. Scăderea poftei de mâncare la un copil cu debut de diabet zaharat este un semn de mare gravitate. Acest lucru este valabil în special dacă este însoțită de greață. Apariția vărsăturilor anunță instalarea cetoacidozei metabolice. Aceasta este o stare patologică foarte gravă dată de prezența în exces a corpilor cetonici.

Corpii cetonici

Corpii cetonici apar în sângele copilului care are o cantitate insuficientă de insulină pentru a bloca producția lor din grăsime (acizi grași liberi). Acumularea corpilor cetonici în sânge duce inițial la oprirea poftei de mâncare, sațietate, urmată apoi rapid de o senzație de greață. Această senzație de greață nu trece la încercarea părinților de a-i oferi copilului „ceva bun”, dulce. Acest lucru de fapt înrăutățește situația.

Ce altceva ar putea fi

Scăderea poftei de mâncare apare în diabetul zaharat doar în situația unui dezechilibru metabolic sever, de obicei asociat instalării cetoacidozei metabolice. Alte situații patologice cu excepția diabetului zaharat în care apare scăderea poftei de mâncare ar putea fi:

  • durere în gât
  • febră
  • dureri de burtă
  • apetit selectiv (vor doar dulce)
  • orice infecție acută
  • probleme psihologice

Explorează și alte simptome ale diabetului la copil

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!