Prima pagină » Copii » Noțiuni de bază » Simptomele diabetului de tip 1 » Urinari dese

Urinatul des și mult, inclusiv noaptea

Urinat des si multCreșterea glicemiei peste 180 mg/dl este responsabilă de apariția glucozei în urină (glicozurie). Fiecare moleculă de glucoză este capabilă să tragă după ea o cantitate destul de mare de apă. Pe măsură ce concentrația glucozei în urină crește va apare consecutiv un fenomen de accelerare a pierderilor urinare de apă. Urina se va produce cu un debit din ce în ce mai mare, ceea ce duce la umplerea tot mai rapidă a vezicii urinare. Faptul că vezica urinară se umple foarte repede va duce la scăderea timpului dintre 2 micțiuni (urinări). În afară de urinări dese, pacientul va avea și un volum urinar pe 24 de ore mult crescut. El depășește adesea trei litri.

Ce trebuie făcut în această situație

Primul lucru care trebuie făcut atunci când observați creșterea volumului și frecvenței urinărilor la copilul dumneavoastră este să îi dați să bea suficientă apă. Deshidratarea care poate apare în urma pierderilor masive de apă prin urină poate fi extrem de periculoasă.

Dacă volumul urinar pe 24 de ore este mult crescut pentru două zile consecutive sau dacă sunt prezente și alte simptome sugestive de diabet trebuie să mergeți de urgență cu copilul la doctorul pediatru, pentru un consult. În cadrul acestui consult nu ar trebui să lipsească determinarea glicemiei (frecvent din deget) sau măcar a prezenței glucozei în urină.

În condițiile unor urinări dese glucoza poate fi detectată în urină extrem de ușor. Se folosesc bandelete disponibile la farmacie, care își schimbă culoarea în prezența glucozei. Aceste bandelete adesea pot detecta simultan și alte substanțe în urină, cum ar fi corpii cetonici. De foarte multe ori totul este explicat de alte situații sau afecțiuni, în afară de diabetul zaharat.

Ce consecințe au aceste urinări dese?

Cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât mai repede se deshidratează în condițiile unor pierderi urinare foarte mari fără ingestie corespunzătoare de apă. Dacă deshidratarea este importantă folosiți săruri de rehidratare (de la farmacie). Folosirea băuturilor dulci (sucuri) este contraindicată deoarece cresc glicemia și implicit trecerea glucozei în urină.

Sucurile, chiar și cele naturale (fresh) vor crește semnificativ pierderile de apa prin urinări dese, în contextul diabetului dezechilibrat. Acest lucru va accentua deshidratarea. Dacă setea copilului este foarte mare, el trebuie să fie lăsat să bea apă în orice cantitate.

Ce altceva ar putea fi

În afara diabetului zaharat există mai multe alte afecțiuni care ar putea să fie responsabile pentru urinatul des:

  • infecția urinară
  • unele medicamente (diuretice)
  • polidipsia psihogenă
  • sarcina
  • diabetul insipid

Infecție urinară

Urinatul des asociat infecției urinare duce la eliminarea unei cantități în general mici de urină, dar des. Urinatul des din diabetul zaharat diferă de cel din infecția urinară prin faptul că de fiecare dată se elimină o cantitate mare de urină. Infecția urinară se asociază suplimentar cu usturime la urinare, ceea ce nu se întâmplă în cazul diabetului zaharat izolat.

Culoarea urinei în cazul unei infecții urinare este în general mai închisă comparativ cu cea din diabetul zaharat. Urina tulbure sugerează o infecție urinară. În diabetul dezechilibrat urina este clară și adesea diluată. Prezența glucozei în urină crește foarte mult riscul apariției unei infecții urinare. De aceea trebuie avută în vedere și situația în care după câteva zile de urinări dese se adaugă în plus și usturime la urinat. Este semnalizată astfel supraadăugarea unei infecții urinare.

Având în vedere evoluția în general rapidă a simptomatologiei, copilul cu debut de diabet nu face de regulă infecție urinară asociată excesului de glucoză din urină. Dacă ea apare totuși este bine ca după echilibrarea diabetului zaharat să fie căutați factorii de risc pentru infecția urinară la copil. De multe ori se găsesc diverse variante anatomice predispozante pentru infecția urinară existente din naștere.

Medicamente

Medicamentele diuretice sunt special concepute să ajute organismul să elimine apa atunci când este nevoie de acest lucru. Ele pot duce la urinat des și mult, iar în unele cazuri la deshidratare. Folosirea lor la copii este foarte rară, de exemplu în unele boli pulmonare cronice, sindrom nefrotic sau insuficiență cardiacă. Dacă nu sunt medicamente pe care copilul dumneavoastră le ia în mod regulat, atunci foarte probabil urinatul des și mult se datorează diabetului zaharat.

Polidipsie psihogenă

Copiii beau foarte multă apă comparativ cu adulții. În același timp și elimină însă o cantitate mai mare de apă prin respirație și transpirație. Uneori la încurajarea părinților sau în condițiile unui stress neobișnuit persistent pentru mai multe săptămâni, copiii pot începe să consume multă apă “pe fond nervos”. În aceste condiții este normal să urineze mai des și mai mult. Urina va fi deschisă la culoare, la fel ca în cazul diabetului zaharat. Restricția accesului la apă pentru câteva ore va duce la reducerea semnificativă a volumului urinar și la colorarea urinei spre galben (inițial e decolorată). E bine însă să fie făcută o glicemie din deget înainte pentru a exclude un diabet deoarece în acest caz copilul va continua să urineze un volum mare care poate duce rapid la deshidratare.

Sarcina

În trimestrul 3 de sarcină femeia va avea nevoie să meargă mai des la baie deoarece există o presiune exterioară semnificativă asupra vezicii urinare. Volumul urinar este însă mic în acest caz, iar diagnosticul de sarcină vizibil. Deși rare, sarcinile la adolescente sunt o realitate, în special în zonele defavorizate din punct de vedere al educației generale.

Explorează și alte simptome ale diabetului la copil

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!