Prima pagină » Femei însărcinate

Tot ce trebuie să știți despre sarcina la femeia cu diabet

Femei insarcinateÎn aceasta pagină găsiți informații despre sarcina la o femeie cu diabet zaharat. Sarcina la o femeie cu diabet poate deveni o situatie periculoasa atat pentru mama cat si pentru copil. Aceasta situatie particulara este din nefericire prezenta din ce in ce mai des in ultimii ani, in primul rand datorita cresterii frecventei obezitatii la femeile de varsta fertila.

Diabetul zaharat poate fi descoperit pentru prima data in timpul sarcinii (diabet de sarcina) sau poate fi diagnosticat anterior sarcinii si sa fie evident prezent apoi in cursul tuturor sarcinilor viitoare. Diabetul zaharat cunoscut anterior sarcinii poate fi diabet de tip 1, diabet de tip 2 sau diabet secundar (forme de diabet cu o cauza bine stabilita).

Diabetul descoperit pentru prima data in cursul sarcinii poate fi dificil de interpretat. El poate fi un diabet de tip 1 sau 2 nediagnosticat anterior sau poate fi un diabet indus de sarcina. Oricare ar fi situatia, faptul ca este diagnosticat pentru prima data in trimestrul 2 sau 3 face ca el sa se numeasca diabet de sarcina.

Diabetul de sarcina

Diabetul de sarcină mai poartă denumirea de diabet gestațional. Orice glicemie mai mare față de normal descoperită începând cu trimestrul 2 de sarcină pune diagnosticul de diabet gestațional. Desi putin discutabil, diabetul aparut in cursul trimestrului 2 si 3 de sarcina, in conditiile in care el a existat anterior ca diabet de sarcina strict pe durata unei sarcini anterioare va purta tot denumirea de diabet de sarcina.

Modificari metabolice la femeia insarcinata fara diabet

Pe timpul sarcinii, in organismul matern apar o serie de modificari ale metabolismului ce au rolul de a asigura o crestere fetala optima. Glucoza din sangele matern este esentiala pentru fat. Organismul matern se sacrifica si renunta la folosirea ei pentru a fi de ajuns pentru fat. Dupa 2 luni de sarcina glicemia pe nemancate scade semnificativ si nu se opreste din scazut pana la sfarsitul lunii 4 de sarcina.

Rezistenta fiziologica la actiunea insulinei

Pentru a ajunge suficienta glucoza la fatul in crestere, in organismul matern va apare o rezistenta la actiunea insulinei, astfel incat aceasta sa nu mai fie in stare sa introduca glucoza in celulele mamei pentru a fi consumata acolo. Ca urmare, glicemia dupa mese va creste mai mult decat inainte de sarcina, deoarece insulina nu va mai face fata la solicitare, efectul ei fiind blocat partial.

Aceasta crestere suplimentara a glicemiei materne dupa mese este benefica pentru fat, asigurandu-i acestuia carburantul ideal pentru o crestere normala. Pentru a face rost de glucoza si in perioada in care mama nu mananca, organismul matern creste productia ficatului de glucoza prin inducerea si aici a unei rezistente la actiunea insulinei (insulina reduce aceasta productie in mod normal).

Secretia de insulina

Pancreasul mamei simte ca insulina secretata de el nu isi mai face treaba ca inainte de sarcina si va hotari sa secrete mai multa insulina. Scopul este de a reusi in acest fel sa invinga rezistenta la insulina indusa de sarcina. Aceasta rezistenta la actiunea insulinei creste semnificativ in a doua parte a sarcinii. La nastere mama are in pancreas celule secretorii de insulina in cantitate mai mare si mai mari ca volum.

Tesutul adipos in sarcina

In prima parte a sarcinii organismul matern va strange cat de multa grasime poate. In a doua parte a sarcinii va trebui sa renunte masiv la arderea glucozei (ce va fi donata fatului) si va trece la arderea preferentiala a grasimilor acumulate.

In mod normal insulina se opune eliberarii grasimii din depozite, dar acest lucru nu se mai intampla din cauza rezistentei la actiunea insulinei. Toate aceste modificari in metabolismul mamei sunt normale. Ele sunt deosebit de folositoare pentru o crestere normala a fatului.

Modificari metabolice la femeia insarcinata cu diabet

Diabetul zaharat are consecinte multiple asupra sarcinii. Modificarile metabolice pe timpul sarcinii la femeile fara diabet sunt prezente si la femeile cu diabet. La acestea sunt asociate o serie de particularitati legate de prezenta diabetului zaharat. Pregatirea sarcinii la o pacienta cu diabet este extrem de importanta.

Modificari metabolice in sarcina cu diabet de tip 1

In diabetul zaharat de tip 1 necesarul de insulina va scadea usor in primul trimestru, dar ulterior va creste la valori mai mari decat cele de dinaintea sarcinii, deoarece apare treptat o stare de rezistenta la actiunea insulinei in tot organismul matern.

Datorita consumului preferential de lipide in a doua jumatate a sarcinii creste foarte mult riscul de producere excesiva a corpilor cetonici si de aparitie consecutiva a cetoacidozei diabetice. Cetoacidoza diabetica poate apare la valori moderat crescute ale glicemiei (de ex. 360 mg/dl / 20 mmol/l) sau chiar in unele situatii la o femeie cunoscuta anterior cu diabet de tip 2. Ingrijirea femeii cu diabet pe durata sarcinii poate fi extrem de complexa.

Modificari metabolice in sarcina cu diabet de tip 2

In diabetul zaharat de tip 2 exista deja o stare de rezistenta la actiunea insulinei de dinainte de sarcina si ea se va agrava pe parcursul sarcinii. Pastilele de diabet sunt contraindicate in sarcina, astfel incat daca glicemia nu se poate controla cu dieta se va adauga insulina. Daca este nevoie de insulina in loc de pastile pentru controlul glicemiei, aceasta va fi data de multe ori in doze mari. Ele pot sa le depaseasca chiar pe cele prescrise in diabetul de tip 1 (insulino-dependent).

Cresterea glicemiei in sarcina

Sarcina are multiple consecinte asupra diabetului zaharat existent la femeia insarcinata. Exista uneori femei cu glicemii normale anterior de sarcina, dar cu modificari metabolice si anatomice subtile date de un diabet ce „lucreaza” deja de cativa ani, dar fara sa se exprime si prin glicemii peste normal. Aceste femei vor avea o exprimare si prin glicemie mare a diabetului existent de mai multi ani cu ocazia unei situatii in care necesarul de insulina creste brusc (iar oferta este evident mica). Astfel de situatii pot fi banale raceli, stress puternic, cortizon, dar si o sarcina.

Din acest motiv sarcina este unul din factorii care pot declansa exprimarea prin hiperglicemie a unui diabet latent. Descoperirea lui pentru prima data pe timpul trimestrului 2 sau 3 al sarcinii ii confera denumirea de diabet de sarcina (sau gestational), urmand ca diagnosticul sa se schimbe obligatoriu dupa nastere.

Autor: Dr. Sorin Ioacara

Centru de setări de securitate și confidențialitate

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!