Introducere

Diabetul in timpul sarcinii este o situatie extrem de periculoasa atat pentru mama cat si pentru copil. Aceasta situatie particulara este din nefericire prezenta din ce in ce mai des in ultimii ani, in primul rand datorita cresterii frecventei obezitatii la femeile de varsta fertila. Diabetul zaharat poate fi descoperit pentru prima data in timpul sarcinii (diabet de sarcina) sau poate fi diagnosticat anterior sarcinii si sa fie evident prezent apoi in cursul tuturor sarcinilor viitoare. Diabetul zaharat cunoscut anterior sarcinii poate fi diabet de tip 1, diabet de tip 2 sau diabet secundar (forme de diabet cu o cauza bine stabilita). Diabetul descoperit pentru prima data in cursul sarcinii poate fi dificil de interpretat initial deoarece el poate fi un diabet de tip 1 sau 2 nediagnosticat anterior sau poate fi un diabet indus de sarcina. Oricare ar fi situatia, faptul ca este diagnosticat pentru prima data in trimestrul 2 sau 3 de sarcina face ca el sa se numeasca diabet de sarcina.

Diabetul de sarcina este un diagnostic care exista strict pe durata de evolutie a sarcinii. Dupa momentul nasterii diabetul de sarcina dispare ca diagnostic si devine diabet de tip 1 sau tip 2 sau diabet secundar, evident daca tulburarea glicemica persista si dupa nastere. Daca dupa nastere glicemiile se intorc la normal (inclusiv testul de toleranta la glucoza este normal) putem spune ca persoana in cauza nu mai are diabet.

Diabetul de sarcina este o afectiune care se poate vindeca, nu este neaparat un diagnostic incurabil, ca in cazul celorlalte forme de diabet. Chiar daca dupa nastere diabetul a disparut, el poate apare oricand la o sarcina viitoare. Desi putin discutabil, diabetul aparut in cursul trimestrului 2 si 3 de sarcina, in conditiile in care el a existat anterior ca diabet de sarcina strict pe durata unei sarcini anterioare va purta tot denumirea de diabet de sarcina.

Modificari metabolice pe timpul sarcinii la femeia fara diabet

Pe timpul sarcinii, in organismul matern apar o serie de modificari ale metabolismului ce au rolul de a asigura o crestere fetala optima. Glucoza din sangele matern este esentiala pentru fat. Organismul matern se sacrifica si renunta la folosirea ei pentru a fi de ajuns pentru fat. Dupa 2 luni de sarcina glicemia pe nemancate scade semnificativ si nu se opreste din scazut pana la sfarsitul lunii 4 de sarcina. Pentru a ajunge suficienta glucoza la fatul in crestere, in organismul matern va apare o rezistenta la actiunea insulinei, astfel incat aceasta sa nu mai fie in stare sa introduca glucoza in celulele mamei pentru a fi consumata acolo. Ca urmare, glicemia dupa mese va creste mai mult decat inainte de sarcina, deoarece insulina nu va mai face fata la solicitare, efectul ei fiind blocat partial.

Aceasta crestere suplimentara a glicemiei materne dupa mese este benefica pentru fat, asigurandu-i acestuia carburantul ideal pentru o crestere normala. Pentru a face rost de glucoza si in perioada in care mama nu mananca, organismul matern creste productia ficatului de glucoza prin inducerea si aici a unei rezistente la actiunea insulinei (insulina reduce aceasta productie in mod normal). Pancreasul mamei simte ca insulina secretata de el nu isi mai face treaba ca inainte de sarcina si va hotari sa secrete mai multa insulina, pentru a reusi in acest fel sa invinga rezistenta la insulina indusa de sarcina. Aceasta rezistenta la actiunea insulinei creste semnificativ in a doua parte a sarcinii, astfel incat la nastere mama are in pancreas celule secretorii de insulina in cantitate mai mare si mai mari ca volum.

In prima parte a sarcinii organismul matern va strange cat de multa grasime poate, deoarece stie ca in a doua parte a sarcinii va trebui sa renunte masiv la arderea glucozei (ce va fi donata fatului) si va trece la arderea preferentiala a grasimilor. In mod normal insulina se opune eliberarii grasimii din depozite, dar acest lucru nu se mai intampla din cauza rezistentei la actiunea insulinei indusa de sarcina. Toate aceste modificari in metabolismul mamei sunt normale si deosebit de folositoare pentru o crestere normala a fatului.

Modificari metabolice pe timpul sarcinii la femeia cu diabet

Modificarile metabolice pe timpul sarcinii la femeile fara diabet sunt prezente si la femeile cu diabet. La acestea sunt asociate o serie de particularitati legate de prezenta diabetului zaharat. In diabetul zaharat de tip 1 necesarul de insulina va scadea usor in primul trimestru de sarcina, dar ulterior va creste la valori mai mari decat cele de dinaintea sarcinii, deoarece apare treptat o stare de rezistenta la actiunea insulinei in tot organismul matern. In diabetul zaharat de tip 2 exista deja o stare de rezistenta la actiunea insulinei de dinainte de sarcina si ea se va agrava pe parcursul sarcinii. Pastilele de diabet sunt contraindicate in sarcina, astfel incat daca glicemia nu se poate controla cu dieta se va adauga insulina. Daca este nevoie de insulina in loc de pastile pentru controlul glicemiei, aceasta va fi data de multe ori in doze mari, ce pot depasi chiar pe cele prescrise in diabetul de tip 1 (insulino-dependent).

Datorita consumului preferential de lipide in a doua jumatate a sarcinii creste foarte mult riscul de producere excesiva a corpilor cetonici si de aparitie consecutiva a cetoacidozei diabetice. Cetoacidoza diabetica poate apare la valori moderat crescute ale glicemiei (de ex. 360 mg/dl / 20 mmol/l) sau chiar in unele situatii la o femeie cunoscuta anterior cu diabet de tip 2.

Cresterea glicemiei in sarcina

Sarcina se asociaza cu un necesar mai mare de insulina pentru organismul matern. Exista femei cu glicemii normale anterior de sarcina, dar cu modificari metabolice si anatomice subtile date de un diabet ce „lucreaza” deja de cativa ani, dar fara sa se exprime si prin glicemii peste normal. Aceste femei vor avea o exprimare si prin glicemie mare a diabetului existent de mai multi ani cu ocazia unei situatii in care necesarul de insulina creste brusc (iar oferta este evident mica). Astfel de situatii pot fi banale raceli, stress puternic, cortizon, dar si o sarcina.

Din acest motiv sarcina este unul din factorii care pot declansa exprimarea prin hiperglicemie a unui diabet latent. Descoperirea lui pentru prima data pe timpul trimestrului 2 sau 3 al sarcinii ii confera denumirea de diabet de sarcina (sau gestational), urmand ca diagnosticul sa se schimbe obligatoriu dupa nastere.

Informatii suplimentare

Ultima modificare: , Autor: