Sarcina la femeile cu diabet – pagina 2 din 2

Ingrijirea sarcinii cu diabet in trimestrul 2

Doua veverite mai grasute, maro mananca iarba pe un fundal neclar, maroniu

Incepand cu trimestrul 2 de sarcina (saptamanile 13 – 27) sensibilitatea la insulina incepe sa scada. Din acest motiv necesarul de insulina incepe sa creasca treptat. Prima care trebuie crescuta este doza de insulina bazala. Ea trebuie atent titrata catre maximul suportat de femeie, fara hipoglicemie peste noapte sau glicemie dimineata <90mg/dl (5 mmol/l). Exista si o veste buna, in aceasta perioada scade foarte mult riscul de hipoglicemie. Astfel, dozele de insulina pot fi crescute mai usor.

Cresterea in greutate este minima in trimestrul 1 (2Kg). Ea se accelereaza inevitabil in trimestrul 2. Mare grija la dieta si nu uitati ca in trimestrul 3 va fi cea mai mare crestere ponderala. Tinta de 13 Kg maxim castig ponderal in sarcina nu este usor de atins.

Reevaluarea complicatiilor asociate diabetului

In saptamana 16 trebuie facut un nou examen fund de ochi la femeile care se stiu cu retinopatie, inclusiv la cele cu afectarea retiniana descoperita recent, in primul trimestru.

Femeile care se stiu cu hipertensiune sau cu eliminare anormala de albumina in urina (micro sau macroalbuminurie) trebuie sa isi monitorizeze cu atentie tensiunea arteriala. Aceasta poate sa inceapa sa creasca.

Tratamentul hipertensiunii arteriale in sarcina nu este usor (de ex. cu alfametildopa). El trebuie initiat imediat cum se descopera hipertensiunea.

Miscarile fetale

In saptamana 20 se pot simti miscarile fetale de catre femeile care sunt la prima sarcina. Daca ati mai avut o sarcina inainte, miscarile fetale se pot simti din saptamana 18. In unele cazuri aceste miscari se pot simti chiar si in saptamana 16.

Testarea diabetului gestational

In saptamana 24-28 se recomanda efectuarea de catre femeile fara diabet cunoscut a testului de toleranta la glucoza. Acesta se face cu 75g, cu recoltarea a trei glicemii (bazal, 1h si 2h). Interpretarea se face conform noilor criterii derivate din studiul HAPO. Diagnosticul de diabet gestational este din ce in ce mai frecvent si de aceea nu trebuie ratat.

Ingrijirea sarcinii cu diabet in trimestrul 3

O femeie tine un hamburger mare cu ambele maini si se pregateste sa il manance.

Femeile cu diabet gestational au un risc suplimentar adus de prezenta diabetului. Tensiunea arteriala trebuie controlata frecvent, in special la femeile cu eliminare urinara anormala de proteine. Preeclamsia este o complicatie a sarcinii care apare mult mai frecvent in prezenta diabetului. In situatia in care mama se cunoaste cu retinopatie se recomanda efectuarea unui nou examen fund de ochi in trimestrul 3.

Urmarirea vitezei de crestere a copilului

In trimestrul 3 se realizeaza o importanta crestere in greutate atat a mamei cat si a fatului. Frecvent copii din mame cu diabet sa nasc cu o greutate peste 4000g. Ei poarta denumirea de macrosomi. Acest lucru poate impiedica nasterea naturala si poate impune uneori operatia cezariana.

Un diabet dezechilibrat creste riscul de nastere a unui fat macrosom. Mare atentie la controlul glicemic. In trimestrul 3 se impune verificarea ritmului de crestere fetala si a lichidului amniotic prin ecografii seriate.

Nasterea la femeia cu diabet

Doi chirurgi opereaza intr-o sala de operatie bine dotata

Frecvent copilul dintr-o mama cu diabet este mai mare decat normalul pentru varsta gestationala. El poate suferi traumatisme de umar in timpul nasterii. Drept consecinta, de multe ori nasterea naturala nu este posibila. Intr-adevar, nasterea cezariana este mult mai frecventa in prezenta diabetului zaharat. Controlul glicemic precar in ultimul trimestru duce la o crestere accelerata in greutate a copilului. Din aceste motive se recomanda inducerea nasterii inainte de termen.

Daca situatia o impune, nasterea inainte de termen se face in general dupa implinirea a 38 de saptamani. Totusi, pana la o treime din femeile cu diabet vor avea o nastere prematura, inainte de 37 saptamani.

Factorii de risc pentru nasterea prematura sunt:

  • preeclamsia
  • nefropatia
  • glicemii mari antenastere
  • obezitatea

Daca evaluarea ecografica a greutatii si dimensiunilor copilului arata ca sansele de nastere naturala fara complicatii sunt mici, se va recomanda operatie cezariana.

Dezvoltarea insuficienta a plamanilor

Femeile la risc de nastere prematura vor primi corticosteroizi sub forma a doua injectii intramusculare in doua zile consecutive. Scopul acestor injectii este de a stimula dezvoltarea plamanilor copilului.

Corticosteroizii administrati vor creste necesarul de insulina. Mama trebuie avertizata sa isi automonitorizeze mai frecvent glicemia. La nevoie va creste dozele de insulina, in special cea bazala.

Hipoglicemia si tintele glicemice

Controlul glicemic precar in timpul nasterii (incapand cu declansarea contractiilor) poate duce la aparitia hipoglicemiei la copil imediat dupa nastere. Pentru a avea un control glicemic bun in perioada nasterii, femeile cu diabet zaharat tip 1 vor primi o perfuzie cu insulina. Se vor monitoriza atent glicemiile pentru a varia corespunzator debitul de insulina intravenoasa.

Tinta este mentinerea unor glicemii sub 144 mg/dl (8 mmol/l). Daca diabetul a putut fi echilibrat pana la momentul nasterii doar prin dieta, cel mai adesea nu va fi nevoie de tratament cu insulina in timpul nasterii. Glicemiile trebuie verificate cu atentie si in acest caz.

Imediat dupa nastere necesarul de insulina scade foarte mult, ajungand chiar la valori mai mici decat cele de dinainte de a ramane insarcinata.

Femeia va fi avertizata de riscul aparitiei hipoglicemiilor in conditiile in care nu isi scade dozele de insulina suficient de mult. Automonitorizarea glicemica joaca un rol esential in aceasta situatie si se va face o data pe ora.

Ingrijirea dupa nastere la femeia cu diabet zaharat

Un pui de maimuta suge la sanul mamei sale in padure, pe un fundal verde, neclar.

Imediat dupa nastere necesarul de insulina scade brusc, iar in lipsa ajustarii dozelor la valorile de glicemie determinate prin automonitorizare poate apare hipoglicemia. Orice femeie cu diabet care a nascut trebuie incurajata sa alapteze la san. Exista o multime de beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil in urma alaptarii la san. toate aceste beneficii se pastreaza si la femeia cu diabet. 

In cazul femeilor cu diabet zaharat tip 1 exista un risc de hipoglicemie in timpul alaptarii. Din acest motiv se recomanda o mica gustare inainte sau in timpul alaptarii. In absenta tratamentului cu insulina, riscul de hipoglicemie este mic dupa nastere.

Atentie la nevoia de a reduce necesarul de insulina dupa nastere. El poate ajunge la nivele chiar mai mici decat inainte de a ramane insarcinata. Pentru femeile care nu au nevoie de insulina, glicemiile se vor echilibra prin dieta.

Medicamentele antidiabetice dupa nastere

In privinta pastilelor de diabet, trebuie stiut faptul ca ele sunt in continuare formal contraindicate. Metforminul si glibenclamidul sunt singurele care nu se elimina semnificativ in laptele matern si din acest motiv este posibil ca in curand sa primeasca aprobarea de a fi folosite oficial in timpul alaptarii.

Ce se intampla cu diabetul gestational dupa nastere

In cazul femeilor cu diabet descoperit in timpul sarcinii, diagnosticul de diabet gestational inceteaza la momentul nasterii. In continuare sunt doua variante:

  1. Persistenta unor glicemii in domeniul diabetului
  2. Revenirea la valori normale de glicemie

In cazul persistentei diabetului dupa momentul nasterii el este cel mai adesea de tip 2, dar vor fi si unele cazuri de diabet de tip 1, cu necesar de insulina pentru supravietuire.

Diabetul gestational

O femeie insarcinata se tine cu o mana de burtica si in cealalta are incaltaminte de copil si mana sotului.

Diabetul de sarcina (gestational) are un capitol dedicat. Diabetul gestational mai poarta denumirea de diabet de sarcina. Orice glicemie mai mare fata de normal descoperita începand cu trimestrul 2 de sarcina pune diagnosticul de diabet gestational. Desi putin discutabil, diabetul aparut in cursul trimestrului 2 si 3 de sarcina, in conditiile in care el a existat anterior ca diabet de sarcina strict pe durata unei sarcini anterioare va purta tot denumirea de diabet de sarcina.

Efectul diabetului asupra sarcinii

O femeie pe un pat de terapie intensiva

Impactul diabetului asupra sarcinii are un capitol dedicat. Diabetul poate creste numarul de globule rosii prin hipoxie locala si hiperinsulinemie. Sindromul de detresa respiratorie (nou nascutul se sufoca) apare mai des prin asocierea mai frecventa a nasterii premature si a interventiei cezariane. Diabetul are efecte negative asupra sarcinii asa cum si sarcina are efecte negative asupra diabetului.

<< Citește și pagina 1

Interesant? Distribuie!

Facebook Twitter E-mail Pinterest WhatsUpp
Up arrow
error: Conținut protejat prin drepturi de autor!