Diabetul gestațional – pagina 2 din 2

Monitorizarea femeii cu diabet gestațional

O camera de monitorizare rotunda pe un perete alb.

Monitorizarea femeii cu diabet de sarcină (gestațional) este un subiect larg dezbătut în mediul online. Sursele medicale de încredere în mediul online sunt în general limitate. Un punct de plecare îl poate constitui diabetul gestațional prezentat de Societatea Americană de Diabet. Cele mai sigure și personalizate informații le veți obține însă întotdeauna de la medicul dumneavoastră curant!

Diagnosticul de diabet gestațional implică monitorizarea cu atenție pe tot restul sarcinii a următorilor parametri:

 • glicemie
 • creștere în greutate
 • tensiune arterială
 • eliminare urinară de albumină
 • corpi cetonici urinari
 • mișcările fetale

Monitorizarea glicemiei în diabetul gestațional

Toate femeile diagnosticate cu diabet de sarcină trebuie să își monitorizeze glicemia folosind un glucometru. Țintele de glicemie în sarcina complicată cu diabet gestațional sunt următoarele:

 • glicemia înainte de masă ≤95 mg/dl (5,3 mmol/l)
 • glicemia la o oră după masă ≤140 mg/dl (7,8 mmol/l)
 • glicemia la două ore după masă ≤120 mg/dl (6,7 mmol/l)

În primele șapte zile după punerea diagnosticului se recomandă efectuarea a patru glicemii pe zi. O variantă de împărțire a lor ar fi următoarea:

 1. dimineață pe nemâncate
 2. la o oră după micul dejun
 3. înainte de masa de prânz
 4. la două ore după masa de prânz

După această primă săptămână se vor putea reduce numărul determinărilor glicemice zilnice, dar niciodată la mai puțin de una pe zi.

Frecvența determinărilor de glicemie

Dacă oricând în cursul sarcinii toate glicemiile sunt în țintă timp de șapte zile se poate continua cu o singură glicemie pe zi. Ea va fi efectuată prin rotație înainte de una dintre mese, la o oră și respectiv la două ore după una dintre mese. Trebuie avut grijă însă ca la fiecare cinci zile să se verifice glicemia a jeun.

Atunci când una din glicemiile efectuate este mai mare față de ținta pentru momentul măsurătorii numărul de glicemii efectuate zilnic trebuie să devină minim două pentru următoarea săptămână. Se poate folosi orice combinație de glicemie preprandială, la o oră sau două ore după masă.

Depistarea a trei glicemii peste țintă în decurs de șapte zile impune creșterea numărului de măsurători la trei pe zi. În plus se vor intensifica eforturile legate de ameliorarea regimului alimentar și a efortului fizic.

Prezența a patru glicemii peste țintă după mai mult de două săptămâni de intervenție intensificată pe stilul de viață impune consult diabetologic în vederea inițierii insulinoterapiei.

Creșterea în greutate în sarcină

Creșterea în greutate pe parcursul sarcinii la femeia cu diabet gestațional trebuie monitorizată săptămânal. Femeile care reușesc să mențină un ritm normal și constant de creștere în greutate în trimestrul 2 și 3 vor avea un risc semnificativ mai mic de a avea un copil cu exces ponderal la naștere.

Femeile cu o greutate normală înainte de sarcină ar trebui să aibă o creștere totală în greutate de maxim 16 Kg la momentul nașterii. Viteza lor de creștere în greutate în trimestrul 2 și 3 ar trebui să fie de maximum 0,4 Kg pe săptămână. Dacă înainte de sarcină exista un mic exces ponderal creșterea va fi de maxim 0,3 Kg pe săptămână, cu maxim 11 kg câștigate la naștere. Obezitatea la momentul concepției reduce aceste cifre la 0,2 Kg pe săptămână, cu maxim 9 Kg în plus la naștere.

Eliminarea urinară de albumină

Se vor urmări săptămânal evoluția tensiunii arteriale și a eliminării urinare de albumină. Apariția proteinuriei (proteine în urină) poate fi detectată prin efectuarea la domiciliu a unui sumar de urină.

Acest sumar de urină se poate face folosind bandelete care se colorează diferit pentru diverse substanțe. În absența hipertensiunii arteriale sau a altor factori de risc este suficientă o determinare pe lună (la domiciliu).

Monitorizarea corpilor cetonici urinari

Cetoacidoza diabetică este cu totul excepțională la o femeie cu diabet gestațional în absența unui factor precipitant sever (de ex. o infecție importantă). Monitorizarea corpilor cetonici urinari nu are ca scop depistarea la timp a cetoacidozei diabetice.

Scopul evaluării corpilor cetonici în urina femeilor cu diabet gestațional este de a evalua aportul suficient de glucide din alimentație. Deficitul lor poate duce la creșterea corpilor cetonici urinari.

Bandeletele de sumar de urină se colorează diferit în funcție de concentrația corpilor cetonici în urina. Această monitorizare este opțională, ea putând lipsi complet. Dacă se decide efectuarea ei, în general este suficient dacă se verifică o dată pe lună, la fel ca în cazul eliminării urinare de albumină.

Monitorizarea mișcărilor fetale

Mișcările fetale trebuie urmărite cu atenție de către femeia cu diabet gestațional în ultimele 10 săptămâni de sarcină. Orice modificare față de normal trebuie raportată medicului obstetrician.

Tratamentul diabetului gestațional

O multime de legume si zarzavaturi.

Principiile generale ale îngrijirii pe durata sarcinii la femeia cu diabet cunoscut anterior sarcinii se aplică și în diabetul gestațional. Prima treaptă terapeutică este reprezentată de schimbarea stilului de viață. Stil de viață sănătos însemnă mai mult decât alimentație sănătoasă. Dacă această intervenție nu este suficientă se va trece la următoarea etapă, intervenția farmacologică.

Intervenția pe stilul de viață se referă la următoarele aspecte:

 • regimul alimentar
 • efortul fizic
 • adaptarea la stres
 • respectarea orelor de somn

Ameliorarea stilului de viață crește semnificativ șansa de a evita depresia postnatală și de a elimina excesul ponderal după naștere. Schimbarea stilului de viață poate fi suficientă dacă sunt respectate următoarele condiții inițiale:

 1. Glicemia a jeun este sub 126 mg/dl (7 mmol/l)
 2. Glicemia la două ore în testul de toleranță la glucoză este sub 200 mg/dl (11,1 mmol/l)

Regimul alimentar în diabetul gestațional

Regimul alimentar pe durata sarcinii trebuie să conțină 175 g de hidrați de carbon (glucide) pe zi. Nu se recomandă utilizarea regimului hipoglucidic cu 60-90 g de glucide din diabetul de tip 1. Cu atât mai mult este interzisă dieta ketogenică, cu mai puțin de 30 g glucide pe zi.

Restricția sub 150 g de glucide pe zi se însoțește adesea în sarcină de creșterea aportului de lipide. Acest surplus de lipide, chiar dacă ar fi de calitate, vor crește semnificativ riscul de exces ponderal la naștere al copilului.

În plus, lipidele din alimentația mamei cresc rezistența la acțiunea insulinei în această perioadă. Cei 175 g de hidrați de carbon se împart în trei mese principale și 2-4 gustări.

Pentru a calcula mai bine cantitatea de hidrați de carbon (glucide) din alimentație trebuie să consultați tabelele nutriționale.

Numărul de calorii în sarcina cu diabet gestațional

Numărul de calorii pe zi variază în general între 1800 și 2500 Cal. Necesarul de calorii trebuie ajustat continuu, pe baza vitezei recomandate de creștere în greutate pe săptămână.

În primul trimestru de sarcină numărul de calorii recomandat este același cu cel pentru o femeie în afara sarcinii. Trimestrul 2 de sarcină implică adăugarea în calcul a 340 Cal/zi. Pentru trimestrul 3 se adaugă 452 Cal/zi.

Alegerile alimentare în sarcina cu diabet gestațional

Se recomandă ca peste 50% din sursele de glucide din alimentație să fie din legume și zarzavaturi. Acestea se vor consuma de preferință cât mai proaspete, în salate.

Sunt permise 3-4 fructe pe zi. Ele ar trebui consumate înainte de ora 17. Evitați consumul fructelor foarte dulci, cum ar fi prune, banane sau struguri. Ar trebui redusă cantitatea de cartofi și produse obținute din făină (pâine, paste).

La culcare este bine să se consume un mic supliment bogat proteic. Dacă există eliminare urinară crescută de albumină se recomandă ca proteinele să fie consumate în limita a 1g/Kg corp/zi.

Zaharina este contraindicată în sarcină deoarece traversează placenta și poate ajunge în circulația fătului. Pot fi folosiți ca îndulcitori noncalorici aspartamul și sucraloza.

Efortul fizic în diabetul gestațional

Efortul fizic trebuie adaptat în primul rând condițiilor de sarcină. Efortul fizic aerobic ușor-mediu trebuie să acopere minim 150 minute pe săptămână.

Ar trebui să fie alocate minim 30 de minute pe zi pentru această activitate, în cel puțin cinci zile dintr-o săptămână. Nu este bine să treacă mai mult de o zi fără niciun fel de activitate fizică de antrenament.

Efortul fizic de tip anaerob (de ex. ridicarea de greutăți) este permis, dar cu mare atenție și strict în limitele unui confort perfect individual. Se poate face efort fizic folosind doar membrele superioare, inclusiv ridicarea de greutăți ușoare (0,5 Kg).

Tratamentul cu insulină în diabetul gestațional

Dacă țintele glicemice nu se pot obține prin dietă și efort fizic este necesar tratamentul farmacologic antidiabetic. Metforminul și glibenclamidul sunt antidiabetice orale formal contraindicate în sarcină.

Folosirea lor în trimestrul 2 și 3 de sarcină în afara recomandărilor din prospect pare să nu se fi asociat cu riscuri semnificative. Deocamdată nu putem recomanda folosirea lor în sarcină.

Singura modalitate farmacologică aprobată pentru scăderea glicemiei pe durata sarcinii este insulina. Tratamentul cu insulină trebuie obligatoriu recomandat dacă cel puțin o treime din glicemiile efectuate într-o săptămână depășesc pragurile stabilite (vezi anterior). În plus, inițierea tratamentului cu insulină se va lua în discuție dacă cel puțin patru glicemii au depășit țintele pe un interval de șapte zile.

Adesea insulina se poate folosi într-o singura priză pe zi. Administrarea ei poate fi oprită după naștere în cele mai multe cazuri. În general se folosește un analog lent de insulină administrat seara sau dimineața, în funcție de context.

Scăderea bruscă a necesarului de insulină la o femeie cu diabet gestațional insulinotratat semnalizează apariția unei probleme importante la nivelul placentei sau a copilului. Insulinoterapia se întrerupe brusc imediat după naștere. Ea va fi repornită doar dacă valorile de glicemie atent monitorizate o impun.

<< Citește și pagina 1

Interesant? Distribuie!

Facebook Twitter E-mail Pinterest WhatsUpp
Up arrow
error: Conținut protejat prin drepturi de autor!