Prima pagină » Femei însărcinate » Efectul sarcinii asupra diabetului

Efectele negative ale sarcinii asupra diabetului și complicațiilor sale

efectele negative ale sarcinii asupra diabetuluiÎn această pagină găsiți informații despre efectele negative ale sarcinii asupra diabetului zaharat. Obezitatea inainte de sarcina este in continua crestere. Peste jumatate din femeile insarcinate cu diabet zaharat de tip 2 sunt obeze. Desi mult mai mic (15%), procentul femeilor obeze insarcinate cu diabet de tip 1 este in crestere rapida. Obezitatea creste riscul de nastere prematura si malformatii congenitale. Ea induce o mortalitate crescuta la mama si la copil. Preeclamsia, diabetul gestational si operatia cezariana de urgenta apar mult mai frecvent in prezenta excesului ponderal asociat diabetului. pelanga riscul crescut de infectii, copilul poate avea la nastere o greutate mai mare. Consecutiv apare un risc marit pentru traumatism in momentul nasterii, dar si de obezitate ca adult. Excesul de risc in timpul sarcinii adus de diabet poate fi redus printr-un bun control metabolic. Va ramane insa nemodificat riscul asociat cu obezitatea.

De aceea se recomanda ca inainte de a ramane insarcinata, femeia cu diabet si obezitate trebuie sa aiba pe langa un bun control metabolic si un program nutritional menit sa asigure o scadere in greutate in conditii de siguranta medicala. Complicatiile diabetului zaharat trebuie evaluate atent inainte si in timpul sarcinii. Ele se pot inrautatii, dar uneori doar temporar.

Sarcina si retinopatia diabetica

Retinopatia diabeticaIn mod normal, in trimestru trei de sarcina are loc a scadere a irigarii cu sange a retinei asociata cu vasoconstrictia (scaderea diametrului prin contractie) arterelor retiniene. In sarcina ce evolueaza la o mama cu diabet acest fenomen este mult accentuat. Sangele persoanelor cu diabet are tendinta sa se coaguleze mult mai repede, in contrast cu tendinta plagilor tegumentare de a se vindeca mai greu. Acest fenomen, impreuna cu reducerea fluxului sanguin la nivelul retinei pot duce la o lipsa de oxigenare locala. In acest fel leziunile preexistente de retinopatie se pot agrava pe parcursul sarcinii, in special la femeile cu un control metabolic prost inainte de sarcina si la care se scad brusc nivelul glicemiilor prin intensificarea tratamentului. Din fericire rareori persista acest efect negativ si pe termen lung, dupa nastere.

Cu cat retinopatia este mai avansata inainte de sarcina, cu atat este mai mare riscul ca ea sa progreseze pe parcursul sarcinii. Cand exista indicatia de laser terapie (retinopatie proliferativa) aceasta trebuie facuta inainte de sarcina pentru a preveni progresia retinopatiei pe perioada sarcinii.

Controlul tensional si metabolic reduc riscul de progresie al retinopatiei. Controlul metabolic strict trebuie introdus inainte de sarcina deoarece scaderea brusca a glicemiilor sub tratament dupa descoperirea sarcinii poate contribui la agravarea temporara a retinopatiei.

Sarcina si boala renala diabetica

Din fericire, sarcina nu are efecte negative asupra nefropatiei diabetice. Daca afectarea renala este deja moderata poate apare o inrautatire tranzitorie pe durata sarcinii, cu revenirea la valorile de dinaintea sarcinii imediat dupa nastere.

Eliminarea urinara crescuta de albumina

Femeile cu un raport albumina / creatinina urinara normala sau doar in domeniul microalbuminuriei nu vor avea aceasta inrautatire tranzitorie pe durata sarcinii. Eliminarea albuminei (proteine) prin urina este un indicator important al afectarii renale in cadrul diabetului. O eliminare usara a albuminei prin urina, in domeniul microalbuminuriei, desi nu se va inrautatii pe durata sarcinii se asociaza cu un risc crescut pentru hipertensiune indusa de sarcina, preeclamsie si nastere prematura.

O eliminare ceva mai mare a albuminei in urina, in domeniul macroalbuminuriei se asociaza cu un risc si mai mare pentru aceste complicatii. Pentru a scadea acest risc trebuie asigurat un foarte strict control metabolic si tensional.

Prezenta nefropatiei diabetice in stadiul de macroalbuminurie (raport albumina/creatinina urinara >300 mg/g) se asociaza cu o reducere semnificativa a sperantei de viata a mamei, care nu este influentata insa de sarcina. Trebuie judecat insa foarte atent aspectul psihologic care rezulta din faptul ca majoritatea acestor mame nu vor supravietui suficient pentru a fi alaturi de copil pana la varsta de 18 ani. Multe din cele care reusesc sa supravietuiasca vor avea nevoie de dializa in ultimii ani de viata.

Transplantul renal

Femeile cu diabet care au facut un transplant renal pot ramane insarcinate. Exista in acest caz un risc ceva mai mare pentru complicatiile asociate nefropatiei diabetice. Cu o ingrijire profesionista sarcina poate fi dusa pana la capat cu succes.

Atunci cand in plus fata de eliminarea urinara de albumina se constata si o reducere a functiei renale, numarul complicatiilor de sarcina creste semnificativ. Exista un risc crescut de greutate mica pentru varsta gestationala si de hipoglicemie neonatala.

Sarcina si complicatiile cardiovasculare

Riscul de cardipatie ischemica la femeile insarcinate este crescut de prezenta obezitatii, a varstei mai inaintate si chiar a diabetului. Cardiopatia ischemica este principalul motiv pentru care se inregistreaza decese de origine cariovasculara in timpul sarcinii.

Femeile cu diabet de tip 1 cu varste 35-45 ani au un risc de infarct sau accident vascular cerebral de 15 ori mai mare comparativ cu aceleasi femei din populatia generala fara diabet. Pentru tipul 2 de diabet 35-54 ani riscul de infarct este crescut de cinci ori.

Evaluarea si ingrijirea cardiologica atenta trebuie facuta de rutina pentru a reduce aceste riscuri. Hipertensiunea si pre-eclamsia trebuie cautate si tratate cu maximum de atentie. Se recomanda eliminarea excesului ponderal inainte de conceptie si evitarea unui castig ponderal prea mare in timpul sarcinii.

Sarcina si functia tiroidiana in diabet

Femeile cu diabet de tip 1 au un risc crescut si pentru alte boli autoimune, printre care boala tiroidiana autoimuna si boala celiaca. Hipotiroidia mamei, chiar usoara, poate avea consecinte nefaste supra fatului, in special in privinta dezvoltarii neurologice. Suplimentele cu fier, daca au fost indicate mamei, se vor lua cu doua ore inainte sau dupa administrarea hormonilor tiroidieni deoarece pot inhiba absorbtia acestora.

Hipertiroidia din boala Graves trebuie urmarita cu atentie deoarece anticorpii care stimuleaza tiroida mamei sa secrete hormoni in exces pot traversa placenta si pot face acelasi lucru la copil. Poate apare astfel hipertiroidism fetal sau neonatal (tranzitoriu).

Autor: Dr. Sorin Ioacara

error: Conținut protejat prin drepturi de autor!