Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 20 septembrie 2024
Informațiile oferite în această pagină se referă la programul național de diabet derulat la Sp. Elias, București.
Începând cu data de 20.09.2024, modelul de pompă disponibil pentru pacienții aflați pe această listă de așteptare este Medtronic 740G. Pompa 780G nu mai poate fi achiziționată și eliberată de pe subprogramul de pompă cu senzor integrat.
Lista de așteptare există deoarece viteza cu care sunt rezolvate dosarele de pompe cu senzor integrat este mai mare comparativ cu viteza de alocare a fondurilor necesare de către CNAS via CASMB. Pentru reducerea listei de așteptare sunt disponibile următoarele opțiuni:
Când CNAS alocă către CASMB fonduri pentru subprogramul de pompă cu senzor integrat, o parte din aceste fonduri sunt imediat direcționate către spitalul Elias. După primirea bugetului alocat de CASMB, Sp. Elias cumpără în 1-2 săptămâni pompele de insulină.
Atunci când pompele de insulină au fost comandate și astfel există certitudinea că ele vor fi livrate la spital, primii pacienți de pe lista de așteptare sunt contactați prin telefon / e-mail. După ce este stabilită de comun acord data montării pompei, pacientul este scos de pe lista de așteptare, iar pompa este rezervată pentru el pentru toată perioada de așteptare până la eliberarea unui loc de internare în spital, pentru montare.
Pacienții care se află pe lista de așteptare nu au o pompă alocată.
În funcție de locul pe care îl ocupați pe lista de așteptare, puteți să aproximați timpul de așteptare folosind informațiile de mai jos privind nivelul finanțării primite de Sp. Elias pe ultimile trei luni:
După ce comanda de pompe a fost plasată, pacienții din capul listei de așteptare sunt contactați pe e-mail și la nevoie prin telefon. În urma discuțiilor, pompa este alocată pacientului și acesta dispare de pe lista de așteptare, chiar dacă urmează să primească pompa peste două luni, când există loc de internare la spital.
Pentru a elimina posibilitatea intervențiilor din exterior asupra poziției pe lista de așteptare, aceasta este stabilită de un algoritm. Actualizarea acestui algoritm se face în general o dată pe an și are ca scop adaptarea continuă la realitățile sistemului de sănătate.
Pentru anul 2024, actualizarea algoritmului s-a făcut la sfârșitul lunii iunie. Decizia de modificare a ținut cont de părerea pacienților consultați la spital sau în mediul online, de ex. pe Facebook (https://www.facebook.com/ioacarasorin/, topicul din 15.06.2024).
Un pacient nou poate intra uneori pe lista de așteptare direct la mijlocul ei, astfel încât pacienții aflați spre sfârșitul listei pot constata o cădere pe un număr inferior ori de câte ori se întâmplă acest lucru.
Algoritmul acordă o importanță mare pentru timpul petrecut pe lista de așteptare, păstrând însă scopul de prioritizare a copiilor. Formula de calcul pentru punctajul unui pacient este următoarea: Scor = ZL + 2*ZL*CA - 100*PI – 2*VR
Explicații:
Un scor mai mare implică o poziție mai sus în lista de așteptare. Dacă așteaptă suficient, un adult de 70 de ani poate ajunge pe locul întâi în listă, chiar dacă sunt prezenți o mulțime de copii.
Dacă finanțarea lipsește pentru nouă luni, treptat copiii se vor ridica cu toții deasupra adulților. La reluarea finanțării vor fi în acest fel protejați.
Având în vedere timpul uneori chiar de câteva luni din momentul în care este primită o solicitare validă de intrare pe lista de așteptare și momentul la care este disponibil timp pentru procesarea ei, ziua considerată pentru intrarea pe lista de așteptare este ziua în care s-a primit solicitarea validă.
În acest fel, pacienții care solicită justificat intrarea pe lista de așteptare nu vor avea de suferit din cauza lipsei de timp pentru procesarea cererii lor.
Pentru a căuta locul tău în lista de așteptare trebuie întâi să-ți afli codul personal. Acest cod are 11 caractere.
Pentru a afla codul personal de identificare trebuie să înlocuiești următoarele caractere XXYYZZ00000 după cum urmează:
De exemplu, numele ILILICA DACINICA PERINICA, CNP 1234567890987 va afea codul ILDACA90987.
Mesajul "Nu am gasit nimic - ne pare rau" arată faptul că nu ești pe lista de așteptare. Ca alternativă este posibil să fi introdus incorect codul..
Dacă va fi găsit codul introdus în lista de așteptare vei primi un răspuns de tipul X din Y. În acest caz, răspunsul se interpretează în felul următor:
Toată corespondența privind dosarele se poartă cu medicul curant. Pacienții pot discuta despre dosarele lor cu medicii lor curanți.
Orice discordanță va fi semnalizată spitalului Elias de către medicul curant, la adresa de email dedicată dosarelor de dispozitive medicale.
Dacă ai citit cu atenție toate informațiile din această pagină poți accesa lista de așteptare folosind link-ul de mai jos.
Lista de așteptare pompe cu senzor integrat