Senzorii de monitorizare continuă a glicemiei oferă acces în timp real la evoluția glicemiei

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 23 ianuarie 2021

Un barbat tine in mana un telefon mobil, vazut de aproape si apasa cu degetul pe ecran

Descoperă aici: Ce sunt senzorii de monitorizare continuă a glicemiei? | Clasificarea senzorilor de glicemie | Caracteristicile senzorilor de glicemie

Ce sunt senzorii de monitorizare continuă a glicemiei?

Senzorii de monitorizare continuă a glicemiei sunt dispozitive medicale de mici dimensiuni, capabile să ofere o valoare a glicemiei la fiecare cinci minute. Această valoare este estimată, nu este măsurată efectiv în sânge. Drept urmare, folosirea lor nu doare și nu consumă sânge. Valoarea estimată a glicemiei este afișată pe telefonul mobil. Aplicația de pe telefon va afișa suplimentar și un grafic cu toate valorile înregistrate anterior. Veți ști în acest fel dacă valorile sunt în creștere sau în scădere.

Scăderea glicemiei sub un anumit prag stabilit de utilizator poate declanșa o alarmă pe telefon. Această alarmă este foarte utilă noaptea deoarece vă poate trezi din somn pentru a corecta o glicemie care se apropie rapid de zona de hipoglicemie. Un alt aspect foarte util al senzorilor este posibilitatea unei alte persoane de a urmări în timp real evoluția glicemiilor unui pacient cu diabet. Cel mai adesea este vorba de un părinte care urmărește glicemiile copilului.

Clasificarea senzorilor de glicemie

Senzori transcutanați

Senzorii transcutanați sunt cei mai răspândiți. Sistemul cuprinde un biosenzor, un transmițător și un receptor. Senzorul de glicemie are atașat de el un transmițător. Senzorul măsoară, iar transmițătorul transmite informația mai departe. Dimensiunile globale sunt aproximativ cele ale unui stick de memorie, de 3 cm lungime și 0,5 cm grosime. Întreg ansamblul se află la exteriorul pielii. Pentru a măsura concentrația glucozei, din senzor pornește un mic tubuleț de teflon, care străpunge pielea și se oprește imediat sub piele, în spațiul subcutanat. Acești senzori se schimbă în general la 7-14 zile, iar transmițătorii mult mai rar (3-18 luni).

Senzori implantabili

Senzorii implantabili constau într-un mic cilindru, ca o jumătate de băț de chibrit, care este introdus complet sub piele. Procedura de introducere este cu anestezie locală, subcutanată și durează 5-10 minute. Nu se simte nimic nici la introducere, nici după trecerea efectului anesteziei locale. Deasupra pielii se poartă un mic transmițător. Acest transmițător comunică cu senzorul aflat sub piele și cu telefonul pacientului. Senzorii implantabili se schimbă la fiecare șase luni.

Senzori noninvazivi

Senzorii noninvazivi se referă la capacitatea lor de a estima valoarea glicemiei fără a fi străpunsă pielea. Un principiu des utilizat este iluminarea pielii și măsurarea luminii reflectate. Acest principiu este deja folosit pentru măsurarea saturației în oxigen a sângelui (pulsoximetru). Folosind un spectru special al luminii, în apropiere de infraroșu, se poate estima variația glicemiei.

Caracteristicile senzorilor de glicemie

Principalele caracteristici ce diferențiază suplimentar senzorii de glicemie sunt:

 1. Acuratețea
 2. Longevitatea
 3. Interferarea unor medicamente uzuale cu funcționarea lor
 4. Tipul de transmițător utilizat
 5. Capacitatea de a transmite continuu informația
 6. Capacitatea de a stoca local informația
 7. Disponibilitatea
 8. Prețul
 9. Dimensiunea
 10. Funcționarea corectă la individul în cauză
 11. Aprobare pentru dozarea insulinei pe baza senzorului
 12. Aprobare ca dispozitiv interschimbabil

Sugestii

Puteți trimite sugestii anonime, fără să fie nevoie să aveți cont pe site. Nu veți primi un răspuns direct (sunt anonime), dar voi ține cont de ele pentru îmbunătățirea site-ului.

Bibliografie

 1. Ghidul Societății Americane de Diabet 2021
 2. Ghidul Societății Internaționale de Diabet la Copil și Adolescent (ISPAD) 2018
Up arrow