Home » DZ tip 1 » Riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 1

Riscul de apariție a diabetului de tip 1

Autor: Dr. Sorin Ioacara | Ultima modificare: 9 noiembrie 2020

Cuvantul risk scris cu neoane pe un perete.

Descoperă aici: Riscul de DZ tip 1 fără istoric familial | Riscul de DZ tip 1 cu un părinte afectat | Riscul de DZ tip 1 cu un frate sau o soră afectată

Diabetul de tip 1 poate să apară la orice vârstă? Răspunsul este cu siguranță da. Diabetul zaharat de tip 1 este responsabil pentru majoritatea cazurilor de diabet apărute la copii. Vârful de incidență este în jurul vârstei de 14 ani. După vârsta de 18 ani se estimează că doar 10% din cazurile de diabet sunt de tip 1.

În realitate, procentul diabetului de tip 1 la adulți este ceva mai mare, probabil 15%. Ceea ce surprinde este însă faptul că diabetul de tip 1 poate debuta și după vârsta de 70 de ani. Riscul de apariție a diabetului de tip 1 variază foarte mult în populația generală.

Majoritatea cazurilor de diabet de tip 2 cu debut la vârste sub 40 de ani și care ajung să fie tratate cu insulină în injecții multiple după doar cinci ani de evoluție sunt de fapt diabet de tip 1.

Riscul de diabet de tip 1 fără istoric familial

Un calugar budist sta singur pe o banca separat de multime.

În 90% din cazuri diabetul de tip 1 apare la o persoană fără istoric familial de diabet de tip 1. Doar 10% din noi descoperiții cu diabet de tip 1 mai au pe cineva în familie cu diabet de tip 1. Riscul de diabet de tip 1 pe tot parcursul vieții este de aproximativ 1%. Astfel, din 100 de nou născuți, unul va face diabet de tip 1 pe parcursul vieții, uneori după vârsta de 70 de ani. Din 1000 de nou-născuți, patru vor face diabet de tip 1 până la împlinirea vârstei de 20 de ani. În plus, încă șase vor face boala între 20 și 70 de ani.

Incidența

Incidența reprezintă numărul de cazuri noi apărute într-un an raportat la 100000 de locuitori de toate vârstele. Cea mai mare incidență a diabetului de tip 1 este în Finlanda. Aici, incidența atinge 60 cazuri la 100000 locuitori. Incidența diabetului de tip 1 este în general mare în toate țările nordice.

În România incidența diabetului de tip 1 este de cinci ori mai mică. Ea este de aproximativ 12 la 100000 de locuitori. Cea mai afectată grupă de vârstă este 10-14 ani. Aici, incidența este de aproximativ 18 la 100000 de locuitori. Incidența diabetului de tip 1 s-a dublat în România în ultimii 20 de ani.

Cea mai mare creștere se înregistrează la grupa de vârstă 0-4 ani. Majoritatea țărilor unde se poate ține o astfel de evidență au raportat creșteri similare. Această dinamică a incidenței sugerează faptul că originea diabetului de tip 1 este legată în primul rând de factorii de mediu. Cauzele genetice au doar un rol secundar.

Procentul mult mai ridicat de purtători de gene HLA de risc explică incidența crescută a diabetului de tip 1 în țările din nordul emisferei nordice (inclusiv Canada). Spre comparație, incidența diabetului de tip 1 în Japonia este de 2 cazuri la 100000 de locuitori. Majoritatea țărilor din Asia au această incidență mică.

În țările în care există concomitent în populație mai multe rase, rasa albă va avea o incidență a diabetului de tip 1 mult mai mare.

Prevalența

Prevalența reprezintă numărul de cazuri cu o anumită boală raportat la 100 de locuitori. Este vorba de procentul din populație care suferă de acea boală. Prevalența diabetului de tip 1 răspunde la următoarea întrebare. „Dacă am lua 100 de oameni de orice vârstă de pe stradă la câți dintre ei am găsi boala?”

Prevalența diabetului de tip 1 este de 0,4%. Acest lucru înseamnă că dacă investigăm 1000 de oameni la întâmplare vom descoperi patru cu diabet de tip 1.

Riscul de diabet de tip 1 când un părinte este afectat

O mama isi saruta fiica adolescenta pe frunte, vazute din lateral, pe un fundal neclar maro.

Dacă un părinte are diabet de tip 1, riscul de apariție a diabetului de tip 1 la copil este de aproximativ 2% pentru afectarea mamei și de 6% pentru afectarea tatălui. Dacă vârsta la debut a ambilor părinți este de peste 25 de ani aceste diferențe nu mai apar. Consecutiv, riscul devine 4% în acest caz. Riscul pentru copii este mai mare dacă vârsta la debut a părintelui afectat este ≤10 ani.

Riscul de diabet al copiilor crește foarte mult dacă ambii părinți sunt afectați. El ajunge până la 30%. Riscul crește dacă există istoric de diabet de tip 1 la unul din părinții părintelui afectat. Cu alte cuvinte, dacă este afectat și un bunic sau bunică a copilului.

Riscul de diabet de tip 1 când o soră sau frate este afectat

O fetita si un baietel mai mic se uita la un lac in care se reflecta cerul senin, vazuti din spate.

În cazul gemenilor, când un copil este afectat, celălalt are un risc de diabet de tip 1 de 50% dacă este identic genetic. Identic genetic înseamnă că au avut aceeași placentă. Riscul scade la 10% dacă gemenii sunt diferiți genetic. Cu alte cuvinte, au avut placente diferite. Același risc, de 10% este valabil și pentru surorile sau frații din sarcini diferite.

Riscul pentru rudele de gradul 1 crește suplimentar cu cât vârsta la debut a copilului afectat este mai mică. Acest risc va crește suplimentar dacă vârsta tatălui fără diabet este mai mare. De asemenea, riscul este ceva mai mare pentru frații copilului afectat comparativ cu surorile lui.

Atunci când copilul afectat are gene HLA de risc (DR3/DR4), riscul pentru frații sau surorile care au și ei aceleași gene HLA crește la 15%. Fără ambele gene de risc, riscul lor scade la 6%.

Apariția unui diabet de tip 1 la un copil crește de zece ori riscul de diabet pentru părinții săi.

Sugestii

Puteți trimite sugestiile dumneavoastră anonime folosind sistemul de mai jos. Nu veți primi un răspuns direct (de ex. pe e-mail), dar voi ține cont de ele pentru îmbunătățirea site-ului.

Bibliografie

  1. Ghidul Societății Americane de Diabet 2020
  2. Ghidul Societății Internaționale de Diabet la Copil și Adolescent (ISPAD) 2018
Up arrow